Izdvajamo

Hefta u kojoj sam stvarno puno radio i zujao. Na ovom četvrtku se to neće baš primjetiti jer nešto sam već objavljivao, Bajram, koncert Eso Balić i Prijatelji, kolektivna dženaza...Nisam stigao da zavirim u neki od naših lijepih sokaka.

Ovo je vrijeme kad ja odlazim u Kozarac sa namjerom da kupim kruh i da se vratim kući. Susreti sa rajom kojom se rijetko vidim, a neke već godinama nisam vidio, čine me sretnim i ponekad se vratim kući bez kruha. Ove vrućine, nisu uticale na moje odlaske u čaršiju i zadržavanje u istoj do kasno popodne, a zatim u večernjim satima kratka šetnja.
Raduje me kad mi se neko javi ili prepozna.

Juče sam sreo svog jarana iz mladih dana, Adil Ademi. Nisam ga prepoznao ali kad smo se najzad pozdravili meni su počela da naviru sjaćanja na njegove ludorije, zajednička druženja, odlasci biciklima u Omarsku na sladoled, slušanje ploča do jutra, disko... Mi smo se družili uz rock n roll 70 i 80-ih. Dok ovo pišem još više mi naviru sjećanja na naše druženje. Adil sad živi u Puli i dosta je uspješan, posjeduje tri firme. Kad čujem da je neko od naše raje ovako uspješan, osjetim neku sreću, a još kad je moj jaran iz mladosti...

Obavještenje, a ujedno i poziv:

02. augusta poslije Ikindija namaza proučit će se Jasin i Tevhid pred dušu Karabašić Dede Samir, u Šehidskoj džamiji (Kamičani).

Dvije sorte šljive već prošle ali evo treća sorta, Čačanka ljepotica, dospjela. Moja komšinica svratila da ubere svojoj mami par šljiva.

Već par godina, put kroz jedan dio Softića (od Brusunce do stare ceste), stanovnici ovog sokaka pokušavaju asfaltirati ovaj dio i ovih dana su počeli radovi i očekivati je do sljedećeg četvrtka da će biti asfaltiran. Na žalost već tri godine su očekivali pomoć od Grada Prijedora ili Federalnog ministarstva ali ispade po onoj narodnoj "Obećanje ludo radovanje".

Juče je, u okviru manifestacije "Dani Kozarca 2015", održan tradicionalni turnir "Asim Mahmuljin" u malon nogometu, djeca do 13 godina. Svi su pobjedili nema poraženih.

Ova vrućina i suša su uticale na razvoj kukuruza. Kod mog komšije kukuruz se odmeće na resama. Izgleda nevjerovatno i dok se ja čudim komšo razočaran jer ove godine očekuje daleko manji rod u poređenju sa prošlih par godina.

Noćni život u ovo doba godine u Kozarcu je već odavno poznat ne samo  ovdje već i u cijeloj BiH. Muzičari rade svoj posao profesionalno i pitam se ponekad, zar je potrebno dovoditi tamo neke zvijezde i zvjezdice pored ovih koji su već tu.

Otvor mekteba na Suhom Brodu je u subotu 25.07., a već danas je sve spremno za  svečanost.

Danas na četvrtku, jako vruće, puno raje. Susreti sa rajom, puno šale, smijanja, fotografisanja, razgovora o raznim temama. Iduće hefte će biti dosta svadbi, otvor mekteba na Suhom Brodu, turniri u malon fudbalu, košarci, posjeta logoru Keraterm...

Ja sam puno fotografisao i sad kad sam došao kući vidim da sam puno fotografija napravio. Neke fotografije nisam uspio ubaciti na ovaj četvrtak. Slijedi jedan dio fotografija koje sam danas pravio

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Sve vrijednosti ovog svijeta ne vrijede koliko jedan prijatelj.

 

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).