Izdvajamo

 Kalendarski još nije jesen, a jesenji radovi uveliko počeli. Ove hefte smo dočekali 1440. novu Hidžretsku godinu i još nekih drugih značajnijih dešavanja nije bilo. Malo više od dvadeset dana je ostalo do izbora. Ja zujim, slikam, pišem, pa i pomalo videa pravim.

Udruženje žena "Kamičani 2015" ove hefte posebno aktivne. One su počele akciju prikupljanja knjiga za biblioteku i već su prikupile veći broj.
"Od samog osnivanja Udruženja Refija i ja smo željele osnovati biblioteku za potrebu Udruženja. Sada je ta želja napokon došla do izražaja. Prilikom promocije knjige Osmana Menkovića smo mu spomenule tu svoju želju i tad nam je on poklonio svoju knjigu s posvetom i obećao nam svoju pomoć u ovom projektu. Prve knjige nam je on lično poklonio, oko četrdesetak". Priča mi predsjednica udruženja Aldijana Đonlagić.

Midho Jakupovic je također obecao dati iz svoje lične biblioteke knjige. Već ove hefte stigao je veći broj knjiga od Midhe, on je ispunio obećanje.

"U znak zahvalnosti Osmanu Menkoviću obećali smo mu da će naša biblioteka nositi njegovo ime s ponosom". Priča mi Aldijana. Također svi koji mogu da nam pomognu i odvoje koju knjigu za našu biblioteku bićemo veoma zahvalni...
Trenutno je u Udruženju akcija jedna žena jedna knjiga... nije bitan žanr ni tematika, samo da je od srca...

Takođe u ponedeljak su žene iz udruženja žena "Kamičani 2015" posjetile dom za starija lica ENEA u Kozaruši. One to čine redovno. Ovaj put posjeta je bila povodom Bajrama i nove 1440. Hidžretske godine.

Kao i svaki put stanovnici se obraduju posjeti. Ovdje se skoro svi međusobno poznaju, pa tu bude dirljivih susreta, puno emocija, šale, a Sevlija nam svaki put odpjeva jednu pjesmu.
Vlasnik doma Emir Dautović je pokazao nove prostorije, a koje bi trebalo da budu u funkciji za neki 20 dana.

Branje kukuruza je već odavno počelo.

Ove hefte sam svratio kod Subhe i Hakije Menković, u potrazi za pčelijim medom. Ovaj bračni par imaju više hobija, a jedan od njih je pčelarstvo. Priča mi Hakija o svojoj ljubavi prema pčelama, kako se brine o njima, o ishrani.
Ove godine njegove pčele su proizvele dosta veliku količinu meda, 35 košnica dale su oko 600 tegli meda izuzetno dobrog kvaliteta.

Subha se šali pa kaže "Hakija se brine oko pčela, vadi med, pakuje, a ja prodajem i uzimam pare".
Ja sam uspio kupiti određenu količinu meda, jer njihov med se proda u par dana.

Svratih u Matriće i tamo mi se hvale o spontanoj akciji ovog ljeta u njihovom džematu. Jedan od džematlija mi pokazuje renoviranu ogradu u mezarlucima, a koja je bila dosta oštećena. Za vrijeme godišnjih odmora džematlije su, onako spontano dogovorili  da poprave ogradu, a zatim i meithanu da renoviraju.

Spontano dogovorili, tako i uradili. Na meithani su vrata obložili limom i ofarbali, novi krov i kompletnu limariju na krovu, osvjetljenje i betonirali okolo.
Sve pohvale za ovu akciju.

Svratih u Kozarušu kod bračnog para Mirzet i Mensija Mujčić. Oni su već poznati u našem kraju po proizvodnji sokova od voća, kao i pekmeza, džemova i meda od jabuka. Ove godine jabuke su dosta ubijene i ne mogu se skladištiti, a puno rodila. Nisu za skladištenje i raja odlučili da proizvode sok od jabuke.
Mirzet mi priča da sad rade samo uslužne radnje i da su pretrpani poslom. Preporučuje raji da prvo nazovu, da prave termine jer stvarno ne mogu sve stići. Pokazuje mi vreće sa jabukama i do ponedeljka ne može ništa više primiti.

Mensija pada s nogu od posla, nema vremena za kahvu niti za jelo. Pored tolikog posla ona svakog dočekuje sa osmjehom.

Par onako baš slučajnih slika i susreta sa našom rajom.

Prolazeći kroz Eleze prema Trnopolju na jednoj krivini, na cesti, vidio sam voćku kakvu nikad ranije nisam vidio. Stablo je ispred kuće Elezovića i veoma čudan izgled, a jedan od mještana mi reče da oni ovu voćku zovu Divlja jabuka i da nije jestiva. Više mi nisu znali reći, a moja znatiželja mi nije dala mira. Uz pomoć jedne osobe našao sam na internetu više o ovom drvetu.

Tajanstveno drvo - mozak. Izuzetno korisno drvo kojega su Amerikanci koristili kao vjetrozaštitne pojaseve, a Indijanci umjesto tisovog drveta za izradu lukova.
Naziv ovog drveta je Makluru ili kako ga još zovu drvo - mozak, konjska jabuka, adamova jabuka, zmijsko mlijeko. Ovo drvo rijetko ko bi primijetio, da nije njegovog ploda neobičnog, egzotičnog izgleda, koje podsjeća na moždane vijuge. Poznavaoci kažu da je drvo kvalitetno i dvostruko tvrđe od hrastovine.

Od soka iz ploda može se praviti rastvor koji se koristi za sprečavanje gljivičnih oboljenja na biljkama
Ne znam jeli plod jabuke jestiva.

Akcija u Gornjim Jakupovićima-Redku, asfaltiranje puta do mezarluka i dvorište oko džamije, o kojoj smo prošli četvrtak pisali, počela je jako dobro. Harkan mi priča da se džematlije, a i raja koji nisu iz ovog džemata odaziva i uplaćuje novčana sredstva.
Iz Amerike dobivam informaciju da su se tamo jako dobro organizovali i već sakupili 8900 dolara.
Slijedi spisak donacija iz Amerike:
Detroit
Jakupović (Hasana) Mahmut 1000 dolara
Jakupović (Ređe) Nihad 1000 dolara
Jakupović (Hamdije) Mirhad 1000 dolara
Jakupović (Muharema) Zuhdija 1000 dolara

Čikago
Velija Zulović iz Gacko 100 dolara
Hadžić (Kambera) Emir 200 dolara
Jakupović (Rasima) Jasmin 200 dolara
Familija od Jakupović (Muharema) Zilhad 1500 dolara
Jakupović (Muniba) Zijad 1500 dolara
Sivac (Hazima) Suljo 100 dolara
Jakupović (Juse) Munib 300 dolara
Kalamerović (Zeko) Amir iz Crne Gore 100 dolara
Jakupović (Zijada) Midhad 100 dolara
Enes Enisa (Poljak) Jakupović 600 dolara
Raza Poljak 200 dolara
U Americi je raja koji mogu dati više informacija o uplati novčanih sredstava, a čija imena možete vidjeti na slici ispod.

Pored imena na slici tu je jedan čovjek iz Crne Gore koji je takođe učesnik u ovoj akciji, a to je Amir Kalamerović Tel. 1 773 368 8831
Ovo je tek iz Amerike, a siguran sam da će džematlije koji su u Evropi ili nekom drugom kontinentu isto ovako da se aktiviraju.

Akcija u džematu Kamičani 1 pokrenuta je i radi se o prikupljanju sredstava za završne radove na mektebu, te ugradnja spomen ploče za 57 nevino ubijenih mještana ovog džemata. Takođe treba da se radi ograda okolo.

Danas, na slici ispod, imena donatora, a koja do danas nismo objavili.

Akcija asfaltiranje puta kroz Duračke, uplate su počele. Danas još par imena od donatora:

RN BROJ IME PREZIME IZNOS VALUTA
1 ADMIR DURAČAK 2911,9 KM
2 ENVER DURAČAK 200 KM
3 DŽEMILA SUŠIĆ 100 KM
4 DAMIR DURAČAK 2830 KM
5 EMIRA KAHRIMANOVIĆ 100 KM
6 ZVONKO PARAŠ 199 KM
7 PERO PARAŠ 194 KM
8 DŽEVAD I RAZA ZULIĆ 214 KM
UKUPNO 6748,9

Akcija asfaltiranje puta kroz Eleze-Hodžiće-Pihiće, danas je uspješno završena. Mještani sretni, pa i uzbuđeni jer dugo su čekali ovaj dan. Čestitke mještanima i pohvale svim učesnicima u ovoj akciji, a veliki je broj onih koji nisu iz ovog dijela Trnoplja.

Preostalo je još da se bankine urede i parking kod džamije i mezarluka. To bi trebalo danas ili sutra da se desi.

Psi lutalice u čaršiji na četvrtku.

Četvrtak lijepo vrijeme. Par novih lica sam sreo, u čaršiji. Slijede slike koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Onaj ko ima "zašto" zbog kojeg živi, može se nositi sa gotovo bilo kojim "kako".

Svaki cetvrtak očekujem sa radošću, a tebi možemo zahvaliti na tome. Svaki put vidim nekog od familije, komsija i prijatelja. ... Hvala ti puno za četvrtak komšija.

Fatima Alić Hušić-još jednom HVALA.........
Četvrtak