Izdvajamo

Hefta sa puno dešavanja i još više vrućine. Zujeći okolo ponekad nisam ni primjećivao koliko je vruće dok ne dođem kući i onako mokar od znoja i umoran od zujanja sjednem u hladovinu iza moje kuće ili u verandu gje je isto tako ugodno i svježe. Ponekad zaboravim da nisam ni doručkovao i kritika od žene što to radim od sebe. Obično nemam odgovor na njena pitanja i kritike.

Na početku ovog četvrtka i mog zujanja od četvrtka do četvrtka jedno obavještenje iz mog džemata:

Obavještenje za džematlije džemata Alići-Softići: Obavještavaju se džematlije da je novi blagajnik, ovog džemata, Ajdin Softić (Irfe Softića sin) i u buduće vazifu i donacije za mekteb, održavanje mezarluka i ostale potrebe treba da uplaćuju kod novog blagajnika.

Prošle hefte petak 07.08.2015. održana je skupština Udružanja Logoraša Kozarac. Na skupšini je usvojen izvještaj o radu i blagajnički izvještaj za 2014. godinu.
Kako je ovo i izborna skupština, izabrano je i novo rukovodstvo Udruženja logoraša Kozarac.

Za predsjednika skupštine izabran je Hamdija Joldić
Novi predsjednik udruženja logoraša Kozarac je KEMAL PERVANIĆ
Članovi upravnog odbora su:
Mirsad Solaković
Avdo Filović
Suada Ćolić
Fikret Alić

Nešto više o Kemalu Pervaniću, za one koji ne poznaju novog predsjednika udruženja logoraša.

Pisac, aktivista i borac za ljudska prava Kemal Pervanić snimio jedinstveni film (Pretty village) o genocidu u Prijedoru i posljedicama etničkog čišćenja na preživjele pojedince, familije i lokalne zajednice u prijedorskom kraju.
Pervanić je inače i sam preživio sedam mjeseci torture u četničkim kazamatima Omarska i Manjača i njegova priča je dio filma.
Osim napisane knjige (Killing days) poznat je i po mnogobrojnim medijskim istupima, na mnogim tv i novinskim kućama.
Meni veoma draga izreka koju je Kemal rekao:"Možeš otići iz sela, ali selo nikada ne može otići iz tebe".

Par slika koje sam pravio u večernjim satima u Kozarcu.

Prošli četvrtak počeli sa asfaltiranjem puta na relaciji od stare ceste do braće Mahmuljin i drugog sokaka koji se spaja sa ovim, sokak Bešlagići. U četvrtak počeli u subotu završili i napravili jednu zajedničku feštu, druženje.

Hilmija Bešlagić je vodio kompletnu akciju, a mene je zamolio da naglasim da je najveći donator ove akcije bio Mure Velić. Takođe veliki učesnici akcije su Ziko Bešlagić, Refik Braco Bešlagić i Braća Mahmuljin. Takođe, Hilmija se zahvaljuje svim učesnicima ove akcije i kaže: Akcija nije završena dok se ne asfaltira put od braće Mahmuljin do Kulašića i od kuće Safete Mahmuljin do stare ceste.
Više o ovoj akciji pogledati video.

Mladi kukuruzi, kod mene sve izgorilo od ovih vrućina. Kad idem krasti kod komšije obično to bude tako što on okrene glavu na drugu stranu i kaže: Haj ti prođi, nisam ja ništa vidio.

Prošle hefte četvrtak predvečer odlazim sa Zikom i Mesudom Blažević u Deru. Rekoše mi da je gore fešta ili kako oni rekoše Derijada, ali prvo su me odveli do doma u Deri da mi pokažu društveni (omladinski) dom koji je u ratu devastiran. Kažu: "Mi smo odlučili da ovaj dom renoviramo. Čistimo sa našim sredstvima i počet ćemo renoviranje našim sredstvima, a poslije ćemo sami tražiti pomoć za renoviranje ovog doma. Želja nam je da renoviramo ovaj dom i da Derijadu održavamo ovdje, a ne po privatnim kućama. Ovdje je bilo 1970 godine KUD Mladost Dera, a tad Kozarac nije imao kulturno umjetničko društvo".

Vraćamo se nazad do kuće od Derviša Kahrimanovića poznatijeg kao Geca. Ovdje je svečano, okupili se građani iz Dere. Geca mi priča da je ovo već tradicionalno okupljanje Dere i već 6. put. Pet godina zaredom su se okupljali pa su imali dvije godine, opravdano, pauzu i evo ove godine nastavljaju da se okupljaju kod Gece. Ostalo kaže slika i video koji sam pravio na ovom druženju.

Akcija za izgradnju kuće porodici Bahonjić, a koju je pokrenuo Fond Solidarnosti još traje. Radovi na izgradnji kuće polako napreduju. Juče sam pravio ovu fotografiju.

U ponedeljak, 10.08.2015. god. održane su hatme u džematu Mujkanovići.Polaznike iz ovog džemata je slušalo oko 100 džematlija, a prisutan je bio i glavni imam Amir ef Mahić.
Učenici koji su učili Hatme: Alija Mujkanović sin od Dževada i Merdžane Mujkanović, zatim dvije sestre bliznakinje Jasmina i Medina Crnić kćerke od Jasima i Mine Crnić. Ovdje moramo naglasiti da je Jasmina osvajač drugog i trečeg mjesta u takmičenju iz općeg znanja. Njihov učitelj je Ahmed ef Smolo imam u džematu Mujkanovići.

Prisutni su mogli da uživaju u lijepom ambijentu džamije, te znanju koje su pakazali učenici ovoga džemata.
U programu su učenici pokazali svoje znanje učenjem ašereta i kratkih sureta.
Nakon dove koju je proučio Nijaz ef Keso, prisutnima se obratio Glavni imam Amir ef Mahić.
Na kraju su polaznici dobili svjedodžbu i prigodne poklone od Medžlisa IZ Kozarac.
Zatim su klanjali podne namaz.

Poslije toga su slijedila darivanja i čestitanja od roditelja, rodbine i prisutnih. Nakon toga su prisutni bili počašćeni lijepim jelom i čašćenjem vani u džamijskom dvorištu. U svakom slučaju čestitke zaslužuju roditelji polaznika i svi oni koji su doprinijeli da ova svečanost protekne u lijepom ambijentu i raspoloženju.

Još jedno asfaltiranje sokaka u Kozaruši, sokak Kahrić - Mujkanovići. Sokak nije do kraja asfaltiran, a razlog je nedostatak novca. Asfaltirano je od Abaza Medića do kuće od Fikreta Mujkanovića. Fikret me ubjeđuje da uskoro slijedi asfaltiranje ostale dionice do stare ceste. Ovdje je Grad Prijedor učestvovao sa 25%.

Lijepe vijesti iz sokaka ili Omladinske ulice u kojoj su pretežno Jakupovići i Mahmuljini. Ovdje je, takođe, završeno asfaltiranje ove ulice dužine 360 metara.

Esad Mahmuljin, glavni organizator ove akcije, naglašava da nisu dobili od grada niti od države nikakvu pomoć pa čak ni moralnu podršku. Sve su sami finansirali, tražili izvođaće, radove dogovarali...

Na kraju Esad mi daje spisak donatora i kaže: Neka se zna ko je i koliko dao i gdje su pare potrošene. Zahvaljuje se komšijama za nesebično zalaganje u ovom projektu, asfaltiranje sokaka. Sve se vidi na slici i na videu.

Svraćam kod zgrade u izgradnji. Zgrada je kod škole u Kozarcu. Kemal Kahrimanović investitor i vlasnik ovog objekta priča da radovi napreduju planiranim rokovima. Pokrivanje ove zgrade planirano je u narednih mjesec dana. U podkrovlju je planirano 5 stanova. Ovo je prva zgrada u Kozarcu koja će imati lift u potkrovlje.
Prodaja stanova ide zadovoljavajuće i prvi sprat je već rasprodan, a za sljećeće spratove i stanove vodi razgovore sa potencijalnim kupcima. Zainteresovani imaju još vremena da se jave za kupovinu stana u ovom objektu.

Danas na četvrtku puno raje i ja sam odlučio da i ovaj četvrtak bude puno opširniji nego obično. Nisam ljubitelj brisanja fotografija koje sam pravio jer znam da svi očekuju da vide fotografiju koju sam danas pravio. Ipak neke sam morao izostaviti, zbog kvaliteta fotke.

Danas sam upoznao Sebihu Rekić iz Donje Puharske, a njeno trenutno prebivalište je Berlin, Njemačka. Radovao sam se dok mi je pričala da redovno prati moj rad. Zamolila me da uručim donacije koje je ona namjenila za familiju Hodžić 50 eura i za Sanela Grabića isto tako 50 eura. Nisam moga da je odbijem i danas sam već uručio donacije onako kako je Sebiha zahtjevala.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

Da se zna Redžo Alić i njegova ljepša polovica.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Ništa nije teže i ne zahtjeva više karaktera nego suprostaviti se duhu vremena i reći: NE!

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.