Izdvajamo

Hefta za koju obično kažem da je bez nekih posebnih dešavanja ili bolje reći hefta u kojoj se ništa nije dešavalo.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista će održati veliki predizborni skup za područje izborne jedinice 1 u subotu 29.09.2018.godine sa početkom u 19:00 sati na stadionu FK "Bratstva" u Kozarcu. Na ovom skupu će biti predstavljen Jusuf Arifagić, kandidat za potpredsjednika RS.
U sklopu skupa će biti održan i kulturno-umjetnički program.

Jednodnevna ekskurzija sa ženama udruženja žena Kamičani 2015, kao svaki put, lijepo i nezaboravno.

U Kozarcu sam sreo bicikliste iz Slovenije i Banja Luke, oduševljeni prirodnim ljepotama našeg kraja.

Gornji Jakupovići, akcija asfaltiranje dvorišta, puta do mezarluka i ograda oko mezarluka napreduje. Na ovim spiskovima primjećujem da se najviše odazivaju džematlije koji žive u Americi, a raja iz Europe nešto zatajili. Harkan me ubjeđuje da će i evropljanji da se odazovu na ovu akciju. Nadam se da će već idućeg četvrtka da se pohvali sa spiskom donacija od raje koji žive u državama širom Evrope.

U džematu Kamičani 1 akcija teče dosta dobro, raja se odaziva. Ubjeđen sam da će ovih spiskova biti još više.
Na slici je spisak donacija od prošle hefte.

Ove hefte sam zujao kroz Kozarušu, naselje Deumići. Ovdje sam pravio video u želji da sve zabilježim, malo je prostora za sve fotografije.
Prvo sam svratio kod Dževada i Mirsade Žerić. Našao Dževada i komšiju  Suada dok lože vatru i pripremaju sač. Nisu mi rekli šta će biti, ali su mi zaprijetili da moram doći za dva ili tri sahata.

Počeo sam od ove kuće, a ne znam ni čija je.

Zatim sam svratio kod Bahre Bešić. Za one koji ne znaju Bahra je Docina mama.

Vraćam se nazad do kuće od Hadži Alije Talića, gdje sam našao njegovu hanumu Esmu. Ona mi kratko ispriča kako ona i njen hadžija planiraju povratak u svoje na svoje. Reče mi da Alija radi na njivi.

Na njivi nalazim Hadži Aliju sa Docom dok krče dosta zapuštenu njivu. Alija mi reče da je on ovo kupio i sad čiste, a planova jako puno. On mi takođe reče da će za 20 mjeseci da se vrati svojoj kući, a za one koji ne znaju on trenutno živi u Sloveniji.
Kod Alije sam našao i Docu, njegovog komšiju. Samo da dodam, većina raje ne zna pravo ime Doci, njegovo pravo ime je Hazim.

Huseina Menkovića srećem ovdje, prevozi kukuruz u Menkoviće.

U Nastavku svraćam još jednom kod Dževada da vidim šta je ispod saća. Za one koji ne znaju, Dževad i Mirsada su se u martu ove godine vratili u svoje selo svojoj kući.

Kroz prozor me doziva Dževadova mama Raza, prepoznala me. Pita me za moju sestru Razu i mog sestrića Samira. Kaže obavezno da poselamim Razi i Samiru.

Nastavljam zujanje kroz ovo naselje. Ovdje bilježim kuću sa lijepo uređenim dvorištem

Iz kuće izlazi, opet Raza Žerić, samo ovaj put Asimovca. Smije se i kaže da je vidjela da je neko ispred kuće, pa da vidi ko je i šta traži.

Preko puta Razine kuće svraćam kod Ifete Deumić. Sa njom su jedan mladi bračni par. Ifeta mi priča da ona nema djece, ali da je ovaj mladić sin od njene kćerke koju su njen muž Hamdija (prije rata poznati trgovac u Kozarcu) i ona usvojili. Kćerka stekla sina, a oni su ga odhranili i sad oni pomažu njoj. Danas su kod nje u posjeti. Ifeta ima 79 godina. Zdravlje nije za pohvaliti ali ona se otima i sama živi.

Tamo, 200 metara dalje od ceste, su tri kuće familije Oruč. Otišao sam tamo da posjetim Redžepu, nisam je našao.

U povratku nazad srećem Redžepu Oruč. Kaže mi da je izašla iz kuće da malo hoda, jer je samoća ubija. Ujutro sam saznao da je njena sestra Fikreta umrla. Ona plače i priča mi o svojoj sestri kako je dolazila kod nje, pomagala joj, 10 godina mlađa od nje. Počne da mi priča o članovima  porodice kojih više nema, o sinovima koji su nevino ubijeni u prošlom ratu, tu je stegne i zanijemi. Treba joj vremena da se povrati i nastavi kroz suze da priča. Odmahuje rukom i kaže mi da svratim i kod nje.

Nakon tri sata zujanja kroz Deumiće opet sam kod Džekija-Dževada Žerića. Glavuša pečena, a tu je i Ekrem Žerić. Morao sam sjesti sa njima i ručati. Moram priznati da je Suad ispekao glavušu super dobro.

Danas na četvrtku manje raje, u poređenju sa prošlim četvrtkom. Danas srećem raju koju duže vremena nisam vidio, a bilo je raje iz drugih krajeva, pa i država. Bilo je raje iz Kostajnice, Banja luke, Gradiške. Takođe bila je jedna novopečena kozarčanka, porjeklom iz Koreje.

U ponudi je bilo jako puno kestenja, ali raja nije kupovala. Svi se žale na loš kvalitet. Prošli četvrtak svi kupovali veću količinu i sve morali baciti, ucrvan kesten.

Slijede slike koje sam danas pravio na četvrtku.

Raja iz Kostajnice

Dvije legende FK Mrakovice

Hadžija Šero Velić i Niho kažu: "Kandidujemo se u bilo koji od Parlamenata. Svečano izjavljujemo da ćemo samo šutiti a ruke dizati kad god se to od nas zatraži.Ko za nas glasa dobiće veliki komad maslenice". Stranka se zove "Blok koji nista ne blokira", a medijski pokrovitelj je "Caja Holding".

Novopečena mlada kozarčanka, korejka. Prvi put srećem nekog ko je porijeklom iz Koreje.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Lijepe misli izgrađuju lijepu dušu.

 

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak