Izdvajamo

Šta reći za uvod u četvrtak? Predizborna kampanja se bliži kraju, još sutra, a već u nedjelju su izbori. Idemo na izbore, ja ću ići. Još nešto, ja sam laik za politiku. Ne pitajte me za koga da glasate.

 

Obilježavanje Međunarodne nedjelje djeteta koje predstavlja način da se ukaže na potrebu i obavezu poštovanja djece i zaštitu njihovih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta. Djeca prijedorskih vrtića, a tu su i djeca vrtića Bambi iz Kozarca, su obilježili ovu sedmicu sa maskenbalom, šetnjom kroz glavnu ulicu grada Prijedora.

Jučer su iz svih vrtića, pa tako i vrtića Bambi iz Kozarca, bili u posjeti kod Gradonačelnika Grada Prijedora Milenka Đakovića.

"Oktobar mjesec zaštite od požara". Kao svake godine i ove će kozarački vatrogasci biti  aktivni sa educiranjem građana i učenika u osnovim školama u Kozarcu i Trnopolju.

Dani meda u Prijedoru završeni. Pčelari trljaju ruke, jer ova godina je bili dosta medna, pčele su proizvele puno meda. Pored pčelara tu su i voćari sa svojim proizvodima.

Jedan slučajan susret sa rajom iz Kozarca, u Prijedoru.

U Sarajevskoj ulici u Kozarcu, u ponedjeljak se asfaltirao put. Fikret Alić, Suljo Hodžić i Besim Hodžić, sa ostalim komšijama su pokrenuli akciju prije mjesec dana, a sa ciljem da se asfaltira ova ulica u dužini od oko 250 metara.
Akcija počela spontano, a završila veoma uspješno. U ovoj akciji je učestvovalo 12 kuća. Svi poslovi su koštali 24000 KM.

Stanovnici ove ulice oduševljeni akcijom i naglašavaju da se, ovom akcijom, ne može pohvaliti nijedna stranka. Nije bilo pomoći niodkud, sve su sami finansirali.

Ovi moci su kontrolisali radove.

Moje zujanje za ovu heftu ide od Gutića puta do Partizanskog groblja.

Prvo sam se zaustavio kod Igbale Alić 85 godina. Kupi orase, kaže loši orasi ubijeni, crvavi. Živi sama i sve sama radi. Kćerka dolazi redovno, skoro svaki dan, da joj pomogne.
Zdravlje, kaže, ide sa godinama.

Par slika i dolazim kod kuće od mog rođaka Hasana-Haće i Mine Huremović. Kod njih nalazim Suadu Murčehajić dok uređuje dvoriše i cvijeća ispred kuće.

Suada požurila da završi na vrijeme jer očekuje, narednih dana, loše vrijeme.

Preko puta Haćine kuće je Suadina mama Muharema Alić 80. godina. Dosta teško se kreće i potrebna joj je pomoć. Suada je tu svaki dan po cijeli dan i pazi na svoju mater.
Muharema mi priča o svom sinu koji je ubijen 1992. Zatim mi priča o svom zdravlju, pa kaže kako je preživjela dva srčana udara i dva moždana. Teško slušati, a kako sve to preživjeti, ne mogu naći riječi utjehe.

Kod Ele Elektroinstalacije se još gradi kuća. Radnici koriste lijepo vrijeme da što više poslova pozavršavaju.

Jedna slika sa igrališta FK Bratstvo. Trening pionira.

Preko puta igrališta od FK Bratstva je ova kuća. Ove igre sa kamenom su me oduševile. Pokušaj da u tri slike pokažem nešto, a znam da ni puno više slika neće pokazati sve.

Akcija prikupljanja sredstava za asfaltiranje dvorišta oko džamije u Gornjim Jakupovićima, te asfaltiranje puta do mezarluka i nova ograda oko mezarluka, napreduje veoma dobro.
Jučer sam bio sa Denijalom-Dinom Jakupovićem i on mi je dao spisak donacija zaključno sa jučerašnjim danom ujutro. Dino je uporan i kaže da sve čini sa svojim džematlijama da akcija uspije i ubjeđen je da će uspjeti.
Na slikama je spisak svih donacija koje su do jučer uplaćene.

Već nakon par sati dobijam novi spisak donatora, od Ševala Jakupovića iz Amerike. Slika ispod

Tako nešto krenulo, pa malo poslije Zijad Jakupović mi šalje još jedan spisak donacija, ovaj put od raje iz Norveške.
Harkan i Dino zadovoljni, a ja sretan što sva akcija ide preko našeg portala kozarac.eu.

Akcija prikupljanje sredstava za asfaltiranje puta u Duračcima je počela da napreduje. Slijedi spisak donacija do danas:

RN BROJ IME PREZIME IZNOS VALUTA
1 ADMIR DURAČAK 2911,9 KM
2 ENVER DURAČAK 200 KM
3 DŽEMILA SUŠIĆ 100 KM
4 DAMIR DURAČAK 2830 KM
5 EMIRA KAHRIMANOVIĆ 100 KM
6 ZVONKO PARAŠ 199 KM
7 PERO PARAŠ 194 KM
8 DŽEVAD I RAZA ZULIĆ 214 KM
9 EMIRA DURAČAK 1683 KM
10 DŽENANA HODŽIĆ-DURAČAK 1683 KM
11 VASVA CRNIĆ 168 KM
12 SENADA KARABAŠIĆ 500 KM
13 NIHAD KARABAŠIĆ 200 KM
14 ADNAN KARABAŠIĆ 340 KM
15 ŠUHRA MUJKANOVIĆ 170 KM
16 SADIJA GLAMOČANIN 363 KM
17 VEDŽIB GLAMOČANIN 182 KM
18 JASMINA SELIMOVIĆ 100 KM
                      UKUPNO 12137,9

Danas na četvrtku puno raje, malo sam se iznenadio. Došlo je raje da bi glasali, jer kako rekoše; lakše je doći ovdje i glasati nego prijaviti se za glasanje putem pošte. Mnogi su ohladili i nemaju više volje da se prijavljuju za glasanje u odsustvu. Sve je suviše komplikovano.

Slijede slike koje sam danas pravio na četvrtku, a tu su i dva videa.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo:Djecu volite naročito, oni žive da bi nas radovali, radi čišćenja naših srca, kao neki putokaz za nas.

 

 

 

 

Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.