Izdvajamo

Hefta dosta hladna i već su mnogi počeli da se žale na prehladu, kašalj, bolove u grlu, a jeden od njih sam i ja evo već sedam dana. Sve to mene nije spriječilo da ostanem aktivan, mada se u zadnjoj hefti nije nešto zanimljivo dešavalo. Jedini događaj o kojem smo već pisali je posjeta Gradonačelnika Pavića MZ Kamičanima i Etno selu "Oaza BK Djonlagić". Meni neobično, Pavić  Gradonačelnik došao u Kamičane bez pratnje  autom, sam. Sjetim se drugih "naših" političara koji ni u komšiluk ne idu bez bar jednog mišićavog tjelohranitelja i ličnog šofera.

Mi smo malo duže čekali sa kuhanjem džema od šipka ali sad je bar zreliji i nadam se ukusniji. Puno posla, a ne baš puno džema ali je merak imati svoj proizvod.

Kiše su učinile svoje, potoci i riječice su nabujali i vodenica kod Šefika Kenjara je počela da radi. Neznam jeli ja to sebi umišljam da je to tako, kukuruza od brašna samljevenog u vodenici kod Šefika je ukusnija od neke druge od drugog brašna.

Kiše ometale rad na njivama i sad se radi pod otežanim uslovima ali naši poljoprivrednici se ne predaju.

Za vrijeme sezone grijanja povećava se broj požara dimnjaka i zato je sada pogodan trenutak za kontrolu dimnjaka i upoznavanje sa postupanjem u slučaju požara dimnjaka.
Požari dimnjaka oštećuju konstrukciju dimnjaka, a mogu se proširiti i na druge dijelove kuće i mogu imati tragične posljedice. Uzrok nastanka požara u dumnjaku su slojevi čađi koji mogu da se zapale.
Požar dimnjaka se manifestuje kao: pucketanje u dimnjaku, zvuk sličan huktanju koje postaje sve snažnije, crni dim iz dimnjaka, iskre koje lete ili čak plamen iz dimnjaka, vruće rozete, loše sagorjevanje, zadimljene prostorije stana i vreli zidovi dimnjaka.

Često jurimo magistralnim putem Prijedpr-Banja Luka i ne primjećujemo lijepu prirodu, kuće, sokake. Tako i ja ponekad propustim ili zapostavim neke sokake. Ove hefte dok vozim od Kozarca prema Kamičanima prolazim kraj kuće Mustafe Forića i Ibrahima Forića, osta mi pogled na sokak kraj ove kuće.

Vozim se više stotina metara do prve kuće u jednom šumarku, jedna lijepa kuća za koju sam poslije čuo da je to kuća od Fajke Kenjara.

Dalje još par stotina metara nema kuća i dolazim kod dvije kuće. Kelima Hajrić moja školska drugarica, ljubazno mi sve objašnjava ali nekako joj nezgodno da se fotografiše. Ona mi reče da se ovaj sokak zove Menkovića put.

Zadnja kuća u ovom sokaku iz pravca magistralni put prema Menkovićima.

Tradicionalno pečenje rakije u našim krajevima. Ovdje se zaustavljaju oni koji vole po koju popiti ali i oni koji ne piju. Jedni rade drugi su zauzeti oko roštilja, a ja ne konzumiram alkohol, navratim napravim koju fotku i po nešto sa roštilja pojedem.

Poslije sam produžio od Kamičana prema Banja Luci i zaustavio se u malom zaseoku Forići, kraj Magistralnog puta.

Ovdje sam došao u nezgodno vrijeme, Ejdo nije bio kod kuće.

U nastavku kod Timke Forić srećem njenog zeta, a mog rođaka Džemala Šahbaza, došao na heftu iz Engleske.

Ni Zulfija nije bila kod kuće.

Zato je Tiđa kod kuće i hrani svoje ljubimce, a ima ih puno, Tuke, kokoši, ovce...

Uređuje ona svoje dvorište, kuću i oko kuće. Nekako ponosna ne sve ovo što ima, a ja se prisjećam svojih školskih dana kad smo ovdje, u gaj iza kuće Rasima Forića, dolazili na izlet. Sjetih se Keme i njegovog pada sa hrasta. Poslije se dugo liječio od tog nesretnog slučaja.

Na izlazu iz ovog zaseoka, a izlaz je na drugoj strani sokaka. Ovdje na malom brežuljku je kuća porodice Forić. Neznam čija tačno ali znam da je ovdje rođen moj školski drug Idriz Forić. Čuo sam da sad živi negdje u Sloveniji.

Na četvrtku lijepo, malo prohladno vrijeme i dosta raje. Ipak neki su već odsutni i fale u čaršiji na četvrtku. Za neke sam čuo da su u bolnicama, drugi prehlađeni pa ne izlaze iz kuće, a jedni su već otišli negdje da prezime zimu i sa prvim lastama će da se vrate svojoj kući.

Vrijeme kad se očekuje gripa i dobro je provjeriti holesterol (masnoća) u krvi, šećer, tlak... U ovoj "APharma" apoteci koja je nedavno otvorene, a nalazi se u blizini policijske stanice, sve ovo može da se provjeri potpuno besplatno (džabe). Ja i Atif smo iskoritili tu mogućnost.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Tajna da budeš sretan leži u tome da cjeniš i voliš ono što imaš, a ne ono što nemaš.

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...