Izdvajamo

Jako toplo vrijeme za ovo doba godine, iskoristili smo maksimalno. Radovi na gradilištima, voćnjacima, njivama, baštama... Radilo se udarnički, a ja  zujim.

Jeli ovo vandalizam ili nešto drugo?
Hair česma podignuta u Avgustu tačno 21. 2015. u spomen stradalim civilima na Koričanskim stjenama 1992., u  prošli petak je polupana! Fotku sam pozajmio sa fb od Senade Selimović. Ona i njen muž Indir su podigli ovu česmu. Senadu sam pitao za mišljenje, a ona mi napisa: "Nemogu oni da polupaju, koliko ja mogu da napravim novih !!! Pametan svjet je uvjek gradio, a budale rušile !!!"
Čovjek ne može da shvati koliko zla leži u nekim ljudima. Pitam se samo kako takvi uopšte žive sami sa sobom, kako spavaju, šta sanjaju i mogu li da spavaju. Sa nama im je lahko, mi im iznova opraštamo, jer mi znamo da oni nisu svjesni šta rade. A ti Senada i Indire Selimović i dalje njegujte tu svoju dobru dušu jer ona je ono što dušmane najviše boli.

Sa Mirzetom Softić poznatim kao Pajdo, predsjednik Savjeta Mjesne Zajednice Kamičani, sam obilazio Kamičane i puteve za koje Savjet smatra da trebaju da se asfaltiraju ili popravi oštećeni asfalt.
Više o našoj šetnji vidjeti na videu.

Park Kamičani, Pajdo kaže da je projekat u fazi izrade. Ovako bi trebalo da izgleda budući park u Kamičanima, a koji će biti preko puta društvenog doma. Buduci park će imati dječiji zabavni kutak.

Ne zujim ja samo kozaračkim selima, svratim ja i u druge krajeve samo tamo sam manje poznat pa rijetko fotografišem. Juče sam prolazio kroz Raškovac. Spazih Budu dok je montirao balkonsku ogradu. On je poznati majstor za INOX ograde. Njegova firma, Zanatska radnja Budo Inox, iz Čejreka, nastala je prije nekoliko godina i bavi se obradom i izradom elemenata od nehrđajućih metala.
Prvenstveno vrše izradu Inox ograda i to dvorišnih, balkonskih, stepeništa i kapije sa okruglim i četvrtastim Inox cijevima različitih mogućnosti i dezena.
Vrijedni radnici i kako sam čuo, od gazde gdje su radili, rade sve u dogovorenom roku, naravno prezadovoljan je kvalitetom rada.

Zujeći okolo spazih, pored džamije u Deri, Hođu Abaza čisti dvorište oko džamije pa i ispred dvorišta kupi lišće. Ima li kozarčanin da ne poznaje ili bar čuo za Abaza Hođu. Kratko prekida sa kupljenjem lišća da bi poselamio mene. Pa zar ti moraš to da radiš? "Ja sam evo 55 godina u službi i nikad nisam dozvolio da kuća ili džamija budu neuredni. Dođi domačinu pred kuću, znat ćeš kako mu je u kući" priča mi Abaz. Onako tiho kako on to samo zna nastavlja svoju priču, "1949. počeo sam da učim, pročitao Kur'an i činio hatmu i nisam sve naučio. Još uvijek učim i opet neću sve naučiti". Dok ja sjedam u auto i hvalim njegovu čestitost on mi reče "Matica mora biti okretna među pčelama, ako matica nije okretna i pčele neće biti okretne". Ostavljam ga da kupi lišće i žurim dalje, a kako bih volio još dugo sa njim sjediti i slušati ga. Nadam se uskoro više  priće o kozaračkoj legendi.

Svratih kod Adnana Kenjara, u kući nekako teška situacija.Adnan mi onako tužna pogleda priča da je trebao ovih dana u bolnicu i čeka poziv od doktora da radi još dva nalaza. Zatim mi priča da je žena Suvada operisala ruku (lakat) i sad je onesposobljena da vozi auto, a to je dodatni problem za njega jer sad mora tražiti u komšiluku ko će da ga vozi na dijalizu i ostale ljekarske preglede. On je veliki optimista i siguran je u transplataciju bubrega. "Caja sam si rekao da je naš narod merhametli i ja sam siguran da ću uspjeti sakupiti pare koje su mi potrabne za transplataciju bubrega" kaže Adnan.

Fotografije koje ja nazivam slučajni susreti

Najpogodnije vrijeme za zimsko oranje i pripreme bašte za proljeće. Ekrem Forić ima pune ruke posla.

Ove hefte sam zujao kroz Žeriće i Turkanoviće u Kozaruši.

Prvo sam svratio u Turkanoviće i dok sam pokušavao da fotografišem iznenada su se pojavile dvije žene da provjere ko to zuji kroz ovaj sokak.
Subha Mujčić i Asija Mahmuljin su dvije komšinice i pored njih nemože niko doći u Turkanoviće da one ne provjere ko je i šta traži. Mene su prepoznale i pristale da ih fotografišem uz obećanje da ću prenijeti pozdrave njihovim komšijama Turkanovićima i Žerićima, naravno i njihovoj familiji.

Okrećem u Žeriće, kod Ekrema i Omera se radi. Ekrem me kritikuje da nisam ovdje dugo bio, on evo i drugo unuče dobio od mog zadnjeg zujanja kroz Žeriće. Pitam Ekrema kad će već ta penzija, a on se nasmija i reće još mjesec dana i penzija. U nastavku fotografišem ovaj lijepi sokak, a zatim i kratki video.

U apoteci Apharma Kozarac imate veliki izbor lijekova na recept ,insulin kao i lijekove koji se izdaju bez recepta.
Apoteka raspolaže širokim asortimanom preparata za poboljšanje imuniteta kao i preparata za liječenje prehlade i gripe.Kod nas možete naći veliki izbor sredstava za higijenu , dječije kozmetike i hrane za bebe.
Vršimo besplatno mjerenje šećera u krvi , krvnog pritiska, tjelesne težine i holesterola.
Kod nas možete dobiti stručne savjete za očuvanje i unaprjeđenje Vašeg zdravlja.

Osnovna Škola "Kozarac", završena rekonstrukcija centralnog grijanja, danas vidimo nove radove na školi. Direktor škole Mirzet Mujčić mi reče da su počeli radovi koji obuhvataju zamjenu stolarije, oblaganje cijelog objekta sa stiroporom od 10 cm i na kraju fasada. Cijeli projekat košta oko 300.000 (tristotinehiljada KM), a finansira EU.

Četvrtak, lijepo vrijeme puno raje došlo na plac. Svi jako dobro rapoloženi i nekako sretni. U razgovorima se osjeti zabrinutost raje zbog sinošnjih dešavanja u Sarajevu, ubistvo dva vojnika. Obićno svi razgovori se završavaju sa "Što nam je to trebalo".

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: "Oh, ugasite mržnju! Ljudi su nama potrebni i nikako se, nikako ne može živjeti bez opraštanja."

 

Hvala Caja.!! Ti si nas prozor Četvrtkom u naše malo misto..!!

Haris
Četvrtak