Izdvajamo

Ova hefta dosta hladna i sve češći i duži nestanci struje. Kad zovemo električno da bi dobili informaciju zašto nema i kad će doći struja, dobijemo govornu poruku "broj je u kvaru". Mnogo raje se žali zbog ovih nestanaka struje, mnogo aparata u kući se kvare, propada zimnica, niko  neće nadoknaditi štetu, a ako ne platimo struju eto ih da nam isključi istu.

Kako je sve ovo bjedno i žalosno.

Bosna i Hercegovina, juče je slavila Dan državnosti, 72. godišnjicu utemeljenja moderne države s jednakim statusom i suverenitetom kao i druge republike tadašnje Jugoslavije.

Jednakost i sloboda osnovni su principi koji su potvrđeni na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Na tom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, unutar koje će Muslimani, Srbi, Hrvati i drugi, živjeti u slobodi i jednakosti.
Dan državnosti BiH slavio se u Federaciji BiH, a u RS su slavili Bošnjaci u selima i gradovima u koje su se vratili. Više se slavilo putem društvenih mreza, a nekih drugih manifestacija nije bilo.

U Kozarcu za Dan državnosti BiH u Spomen Obilježju Kozarac, vladine i nevladine organizacije su položile cvijeće, proučili El Fatih i minutom šutanja se sjetili nevino ubijenih kozarčana u prošlom ratu.
Drugih manifestacija povodom Dana državnosti BiH nisam zabilježio, neznam da se još nešto dešavalo.

Hair česma podignuta u Avgustu tačno 21. 2015. u spomen stradalim civilima na Koričanskim stjenama 1992., u  prije dvije hefte je polupana! Prošle subote smo putovali za Travnik, zaustavili se kraj česme i vidim da je nova ploča postavita.  Hvala Senada i Indir Selimović.

Džematska kuća u džematu Dera, ovdje se radi punom parom.Salih Salkanović mi pokazuje šta se sad radi. Instalacija za grijanje završena. Juče su radili glazuru (estrih) u cijelom objektu. Za dalje radove, kažu Salih Salkanović i Eno Bešić, potreno je još para. "Nema nama ništa bez naroda koji živi u drugim državama i da nije njih mi ovo  nebi nikad završili, sigurni smo da će taj isti narod pomći da završimo ostale radove" kažu Salih i Eno. Ostali radovi su pločice, laminati, kupatilo...

Ovčari sad imaju najteži period u godini, ovce počinju da se janje, a snijeg, kiša i hladno vrijeme otežavaju.

Zimsko vrijeme kad se ima više vremena za sijela, a uz to ide tradicionalno pečeni krompir, sir, kiseli kupus, bijela masirača, turšija, kokice, kukuruza... Jedna fotka sa sijela kod Vajte i Jasne Denić.

Moje zujanje ove hefte ide u Garibe. Već na početku bode u oči makadam. Okolna sela kroz koja sam prolazio, a naročito tamo gdje nema Bošnjaka, su skoro sva asfaltirana. Poslije sam slušao, od žitelja ovog sela, da im niko nije  ni obećao pomoći. Na primjer, u drugim selima dođu političari i obećavaju asfaltiranje puta (Kevljani).

Zaustavljam se kod Fadile i Mehmeda Garibović. On je zauzet pečenjem ribe za ručak. U garaži je lakše, kaže Mehmed, nego u kući. Tamo se zadimi i poslije miris pržene ribe ostaje dugo u kući.

Fadila galami jer prije sat vremena je skinula store za pranje i sad fotografija neće biti lijepa.

Hamdija Garibović 91 godina, najstariji stanovnik ovog sela.

Garibović Refik i Šefika, njih sam našao dok su se spremali da idu u štalu, Refik da čisti, a Šefika da muze krave.
Refik potvrđuje moje viđenje puta i priča da niko iz vlasti nije ni pokušao da pomogne ovom selu po pitanju asfaltiranja puta.

Kod Smaile Garibović i njenog sina Dine srećem Ismeta Garibovića i njegovu ženu. Došli su na žalost kod Smaile, njen muž Kasim je umro prije dvije hefte.

Malo prije sam fotografisao najstarijeg čovjeka u Garibima. Jedna fotografija od najmlađeg stanovnika sela Garibi.

Kratko zaustavljanje kod Sefera i Rujke Garibović, imali su goste.

Četvrtak hladan ali pored hladnoće dosta raje na placu. Dok gledam raju oko mene, slušam šale, svi nekako posebno raspoloženi. Čini mi se da smo svi došli baš da se malo opustimo od svakodnevnice.

Slušam kako su neki mladi otišli u druge zemlje da traže posao. Žao mi mladih koji odlaze, a ljut na naše političare koji svojom pasivnošću utiču na to da nam mladi moraju ići vani trbuhom za kruhom. Na taj način se, još uvijek, vrši etničko čišćenje Grada Prijedora.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Više će mudra osoba naučiti od glupog pitanja, nego će budala naučiti od mudrog savjeta.

Budite ponosni na naše kozaračke borce, oficire i generale armije Republike Bosne i Hercegovine. Budite ponosni na naše očeve i majke, braću i sestre, jer oni živješe i umiraše časno. Budite ponosni jer pripadate narodu koji tlačen, proganjan i na pravdi Boga ubijan, a koji druge nije tlačio, proganjao i na pravdi Boga ubijao! Spram dušmanima budite ponosni i prkosni, a spram svojom braćom i prijateljima ponizni i milostivi! Neka nas sviju Uzvišeni Allah na tom putu pomogne!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.