Izdvajamo

Jedna dobra šetnja Kozarom dobro došla da se izduvamo. Putovali smo od Mrakovice preko Vitlovske, Paleža, Maglajci i završili šetnju u Međuvođu. Dosta naporna ruta, više od 25 kilometara ali uz lijepo druženje sa puno šale, zezanja, pa i ono što sam se ustrašio kad je srna protrčala ispred mene, su učinili da nam sve ovo prođe brzo i bez nekog pretjeranog umora.

Sa Mrakovice smo krenuli ujutro u 8.00 i u Međuvođe smo stigli uveče malo poslije 5 sati.

Jusuf i Mehmed Bešić, zatim Edo Softić su nam pokazali mnoge dijelove Kozare za koje mnogi od nas ne znaju. Nismo išli obilježenim planinarskim stazama već stazama kojim rijetko ko prolazi. Kad ih slušam, čini mi se da znaju svako drvo u Kozari gdje se nalazi. Velik je spisak imena tački gdje smo se zaustavljali. Neke smo nabrojali u videu koji sam juče objavio na you tube.

Prije desetak dana zbog dotrajalog dimnjaka, porodici Džamastagić Osmana, 90 godina, iz Raškovca u potpunosti je izgorjela kuća u kojoj je živio sa svojom suprugom Halidom ili Hidom, 83 godine.
Iz kuće su uspjeli jedva izvući živu glavu i ništa više.

Komšije su uz pomoć dobre raje Grada Prijedora i raje koji žive izvan domovine, sanirali ljetnu kuhinju, koju nije zahvatio plamen, u kojoj bi boravili u ostatku svog životnog vijeka.

Naši kozarčani su na ovoj stranici pročitali ovu tužnu vijest i odmah pokrenuli akciju. Anonimni par iz Kozarca je sakupio 1970 eura i 100 KM.Isti novac su predali Osmanovom bratiću koji je dobio ime po njemu Osman. Dok sam razgovarao sa bračnim parom koji žive u Austriji i njihova želja, da pomognu unesrećenim, me zadivila. Osjetim neku radost, i ponos što je to naša raja.
Novac koji je predan Osmanu je iskorišten za uređivanje kupatila i ostalog dijela ljetnje kuhinje.

Jučer sam navratio kod Osmana i Hide. Našao sam ih u obnovljenoj ljetnjoj kuhinji. Malo fotografisanja i na kraju video napravio.
Hida mi se hvali sa komšijama i rajom koji su pomogli da njih dvoje  ponovo imaju svoj dom.

Hvali se ona sa svojim Osmanom sinom od djevera, svojim košijama Hergićima, komšijom Goranom Siđakom Tozom. Dok ih nabraja suze nekontrolisano idu niz lice. Moli me da ih obavezno spomenem, zatim nabraja i žene od braće Hergić, Erma i Dina. Takođe Emira Muhić i Željka koje ih redovno obilaze. Priča kako su je posjetili kozarčani i u bolnici.
Na kraju mi priča kako je zahvalna bolnici u Prijedoru i svim doktorima, sestrama i ostalom osoblju. "Držali su me kao kap vode na dlanu i hvala im, da ih dragi Allah nagradi" kaže Hida.

Dvije fotografije iz centra Kozarca.

Salijevanje strahe. Majka Fehima Garibović to radi godinama i uvijek ima posla. Dolazi raja da traži pomoć i mnogi hvale Fehimu kako im pomaže njeno slijevanje strahe.

Ova fotka je za raju iz Bešića, ko se sjeća Munire ili Nire Hušić kćerke od Baje i Arife Hušić.Ona živi kod sestre Sade u Šibeniku, ove hefte je u našem kraju.

Našoj humanosti nigdje kraja. Bračni par Mraković, sad već porodica jer prije desetak dana su dobili sina. Gradnja kuće napreduje, unutra je omalterisana, struja završena zahvaljujući donaciji iz Austrije. Dalmir se ovaj put zahvaljuje Amiru Šahuriću, koji je pomogao tako što je finansirao unutarnju nabacu i instaliranje elektroinstalacije.  U pripremi su radovi za glazuru. Dalmir vjeruje da će dok je zime uspjeti završiti preostale radove kako bi na proljeće mogao useliti u vlastitu kuću.

Zgrada u centru Kozarca (pored škole) u izgradnji. Ovdje će biti stanovi jednosobni, dvosobni, trosobni... Evo nakon godinu dana radova zgrada je dobila krov. Vlasnik zgrade Kemal Kahrimanović priča kako radovi teku u planiranim rokovima i da se javljaju potencijalni kupci. Nekoliko stanova su već rezervisani, a za potencijalne kupce informacija da ima stanova samo da se jave Kemalu. Uslovi za kupovinu su veoma povoljni, a kupac određuje unutrašnji raspored prostorija.

Kod Porodice Šefika Bahonjića radovi pri kraju. Preostaju radovi u kupatilu i kuhinji, kao i laminati u cijeloj kući da se urade.

Mala šetnja Omladinskom i Grmečkom ulicom. Par fotografija iz ovih ulica.

Munira Bešlagić među prvim povratnicima u Kozarac. Kod nje je njena unuka koja ide u školu i nije bila kod kuće. Na pitanje kako živi odgovara da se ne žali.

Fikret i Subhija Kusuran uživaju u svom lijepom dvorištu oko kuće.

Subihja uzgaja razne vrste cvijeća, drveća i voća. Kod nje sam prvi put vidio  paulovniju. Paulovnija je kinesko brzorastuće drvo. Zatim Goju takođe meni nepoznatu biljku, a od nje čujem da je Goji bobica drvenasta grmolika biljka koja daje visokoenergetski plod bobičasto–čokoladnog okusa.

Akcija prikupljanja novčanih sredstava za Adnana Kenjara, transplatacija bubrega, traje dok se ne sakupi potrebna suma koja je potrebna za to. Adnan je ovih dana došao iz bolnice u Banja Luci  gdje su mu rekli da su nalazi dobri ali juče su ga ponovo zvali i rekli da mora još jednu terapiju imati. On je dosta strpljiv i svjestan je situacije u kojoj se nalazi, psihički dosta dobro podnosi ovo sve. Juče je Jasmin-Japa Kulašić isperd fondacije "SEVAP" predao 300 eura za transplataciju bubrega i u ime fondacije poželio Adnanu sve najbolje.

Sljedeće zujanje sam otišao u sokak Mandžukić. Mnogi će se pitati gdje je ovaj sokak, a nije daleko od čaršije. Pripada Brđanima.
Prva kuća u sokaku je od Rahmetli Edina Mandžukića. Ovdje sam našao njegovog sina, malo prije došao iz škole.

Sljedeće zaustavljanje je kod mog imenjaka Nijaza Mandžukića, njegova supruga Emina i sin Smail. Oni se bave poljoprivredom.
U štali imaju 12 grla.

Pored poljoprivrede, Nijaz se bavi sjećom i prodajom drva za ogrev.

Još par fotki iz Mandžukića.

Skoro godinu dana od kako je ova trafo stanica izgorila. Tek danas su počeli radovi ali zidarski, obija se stari malter i kako rekoše slijedi nova nabaca. Kad će doći novi trafo i poboljšanje u snabdjevanju struje ne usuđujem se prognozirati. Da pitam nekog iz Elektroprivrede nema svrhe oni će kao i do sad obećavati, a kad će biti vidjet ćemo.

Danas na četvrtku dosta raje kad znamo da je početak decembra. Vrijeme kao da je proljeće. Nije bilo nekih posebnih tema. Lovci o lovu planinari o planinarenju.

Slijede fotografije koje sam danas pravio na četvrtku

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Ako je neko bio dovoljno jak da te povrijedi, ti u inat budi još jači, pokaži mu da te nije slomio.

citiramo:

U redu, ja sam izdajnik srpstva, a vi svi koji ste ćutali ste izdajnici čovečanstva."