Izdvajamo

10. decembra 2018. godine, izgubili smo velikog čovjeka. U svojoj porodičnoj kući u Kozarcu na Ahiret je preselio najstariji bosanskohercegovački imam hadži Teufik-ef. Hadžić u 98. godini života.

Dalje, hefta sa dosta snijega, malo sankanja, dešavanja ništa. Ja zujim okolo, negdje dobrodošao,  negdje manje dobrodošao, a ponegdje nepoželjan.

Ove hefte, snijeg je svuda i djeca koriste priliku da se sankaju, pa makar staza bila 15 metara duga.

Temperatura -5 ali građevinci se ne predaju i rade punom parom. Ovaj put sam bilježio pokrivanje kuće u Kozaruši, a vlasnik kuće je Zeid Jašarević. Izvođać radova je Cera.

Ovo je vrijeme kad se, za prehranu iz podruma, trapa, vadi ono što smo cijelo ljeto pripremali, zimnica. Takođe vrijeme kad vodenica kod Šefika Kenjara radi punom parom. Ovdje redovno kupujem kukuruzovo brašno, za kukuruzu ili puru.

Meni zabranjeno, od žene, jesti salamu, mesne nareske, paštete i sve druge vrste kozervisanih i suhomesnatih proizvoda. Moja trpeza izgleda ovako. Maslenicu jedem samo četvrtkom. Naravno, kvrguša je redovna bar jednom u hefti.

Srdačna dobrodošlica svima Vama, na prvu kolačijadu u organizaciji " Mreže mladih"!

Sav doprinos od prodaje kolača, ide u fond Mreže mladih, uz pomoć kojeg ćemo reazlirati sljedeće projekte:

• Humanitarnu akciju kupovanja prehrambenih paketa najugroženijima s područja našeg Kozarca

• Ekološka akcija čišćenja čaršije i okolnih mjesta, te sadnja sadnica voća i ukrasnog cvijeća na javnim mjestima

• Motivacioni programi za našu omladinu

• Svaka druga akcija ili projekat za koji se ukaže potreba u budućnosti

Mjesto prodaje: Zgrada Medžlisa( IKC Kozarac)

Vrijeme: 9h

DOBRO DOŠLI, OČEKUJEMO VAS!

Dok sam zujao okolo i prolazio kroz Softiće sjetih se da odavno nisam svraćao kod Rujke Softić. Ona je 91 godinu stara, živi sama. Kod nje sam našao kćerku Halimu, došla da joj unese drva, kruh, malo očisti, sa njom popije kahvu... Kaže živim sama ali tu su svaki dan kćerka Halima i skoro sve komšije.

Sin Arif dođe često i kupi fasungu, a kad zatreba Rujka sama sebi skuha kruh. Dosta dobro se drži za jednu staricu od 91 godinu. Klanja svaki vakat bez stolice. Malo slabije čuje ali jako dobro pamti stara vremena i životne teškoće koje je proživjela.
Razgovor sa rujkom sam snimio i može se pogledata na karju ovog članka.

Jučer sam sa Udruženjem žena Kamičani obišao familiju Ferizović Velida-Dede. Članice udruženja su juče ujutro vidjele, na fb, poziv za pomoć od kćerke Hate.

"Pozdrav ja sam vas htijela zamoliti za pomoć, moja porodica je u jako teskoj situaciji, otac mi je vojni invalid i psihički je obolio, ima nas u kući cetvoro djece i roditelji.

Niko nigdje ne radi nemamo nikakvo primanje ja i brat idemo u školu i obadvoje smo sedmi razred osnovne škole.

Svaki mjesec moramo dati sedamdeset maraka za karte a posebno ocu za lijekove a mi te pare nemamo, nemamo sta da jedemo isključili nam struju ne mozemo gledati oca da lezi bolestan i da nema lijekova molimo vas da nam pomognete u bilo kojoj svrhi pomoci", napisala je Hata.

Žene su odmah pokrenule akciju da sakupe određenu pomoć za ovu porodicu. Već poslije podne krećemo pravac Zecovi kod familije Ferizović, sa fasungom u vrijednosti od 224 KM. Aldijana i Refija su ispred udruženja uručile fasungu i uzele račun za struju koji su jutros platile, a račun je iznosio 280 KM, a one su uplatile 300 KM.

Zujanje ove hefte ide kroz Kamičane, Jaskića sokak. Ovdje nisam imao sagovornika i slijede samo slike iz ovog sokaka.

U povratku kući pravim dvije slike u Kenjarima.

Zatim par slika iz jednog dijela Softića.

Obećao sam da ću podsjetiti čitaoce. 25. Decembra će biti Dan otvorenih vrata u domu ENEA od 10.00 do 17.00 sati. Svi posjetioci će moći slobodno da vide sve što ih interesuje u ovom domu. Naravno sve uz jelo i piće koje će biti posluživano.
Pa raja bujrum 25.12. u dom ENEA, vidimo se.

Akciji asfaltiranje Gutića puta i Jakupovića sokaka. Akcija napreduje dosta dobro. Danas bilježimo nova imena donatora za ovu akciju.

Slijedi spisak svih donatora za ovu akciju:

Ime i prezime
1. Jakupović Šerif 10.000 KM
2. Jakupović Zijad 10.000 KM
3. Dergić Sakib 5.000 KM
4. Huskić Selim 5.000 KM
5. Huskić Senad 1.000 EU
6. Pečuh Jozo 1.000 EU
7. Blažević Almir 500 KM
8. Softić Fadila i Esad 200 KM
9. Hrnić Ajdin ef. (imam džemata Hrnići) 150 EU
10. Dergić Denijal 100 KM
'11. Bahonjić Husein 100 KM
12. Pihić Nihad 50 KM
13. Garibović Edina 50 KM
14. Elkazović Seida 1000 KM
15. Softić Sejad 50 KM
16. Huskić Rahim 100 KM
17. Žerić Enver 500 KM
18. Talić Firzet 500 EU
19. Nukić Šefik 500 KM
20. Mujanović Said 100 KM

21. Bešić Eno 100KM
22. Jakupović Ilijaz 5000 KM
23. Jakupović Aziz 1000 NOK
24. Sinanović Selim 100 KM
25. Jakupović Elvis 1700 KM

Kod Fikreta Alića radost. On je juče dobio donaciju, od Federalnog Ministarstva za izbjegla i raseljena lica, motokultivator sa svim priključcima. Priča mi Fikret da je on uplatio 30% vrijednosti donacije, oko 4000 KM a vrijednost donacije je nešto više od 13000 KM.

Na kamionu sam vidio više frezi, ali nisam uspio saznati ko su sretnici.

Danas na četvrtku minus 4 stepana, nema padavina i dosta raje došlo, mada je to sve na kratko sat dva i bježi kući.

Kako u Kozarcu savjetuju mlade koji žive u čaršiji: "Četvrtak je dan za seljake. Oni siđu iz Bešića, Brđana, Jakupovića, dođu iz Trnopolja...prodaju svoje proizvode i onda idu u kafanu, idu se šišati, plaćati račune...ti si čaršijko dijete i tvoje nije da četvrtkom ideš da se šišaš, plaćaš račune, ideš u kafanu..."

Zadnje vrijeme prehlade i gripa, čaršijske apoteke pune mušterija.

Već dugo najavljivano prvenstvo u društvenim igrama, Domino i Trika, je počelo u restoranu Laguna. Ove godine je prijavljen veći broj takmičara, a najjača konkurencija, za ovo prvenstvo, je Jakupović Edin-Paljevina. Naravno najozbiljniji kandidat za pobjednika je Salja Jakupović, pobjednik ovogodišnjeg Domino prvenstva, a ne smijemo zaboraviti i Kemu Bahonjića vicešampiona. Jutros sam slikao par takmičara dok su trenirali, a uz to i dogovaranje kako će koga prevaiti. Na udaru su Huse Gulaš, Salkan, Nijaz Laguna, Lav i Kemo. Narednih dana očekuje se dolazak velikog broja navijača i gromoglasno navijanje.

Slijede slike koje sam danas pravio na četvrtku.

 

 

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Veoma je malo ljudi, i to su zaista samo najbolji, koji su sposobni da jednostavno i otvoreno kažu "Ne znam".

 

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.