Izdvajamo

Hefta bez nekog dešavanja, u našem kraju. Ja zujim, tražim, pitam, razgovaram... Puno raje je već otišlo, trbuhom za kruhom, a puno je i onih koji su otišli da prezime negdje vani, pa će već u martu da se vrate svojoj kući.

Vrijeme sa puno vjerskih praznika i strefi me neka nostalgija za starim vremenima.

Nekada su vjerski praznici bili praznici mira, porodičnog blagostanja,širenja ljubavi, sloge, suživota, druženja sa rajom, a danas služe za širenje nacionalističke histerije i mržnje. Takmiče se ko će više mrziti.

Danas zujim kroz Kamičane. Još prošle zime sam slikao jedan dio od škole prema Kozarcu i ovdje sam se zaustavio. Uslijedile su kritike i danas se popravljam.

Već na početku slikanja, vidjela me Nerka Hodžić i izlazi da pozdravi. Ne može vani jer je trenutno zauzeta poslom u kući.

Kad sam ušao u kuću vidim da je zauzeta razvijanjem jufki. Nerka je poznata kuharica u ovom dijelu Kamičana, a i šire. Danas je bila zauzeta sa pitom masiračnicom, a uz pitu će doći još par njenih specijaliteta. Bila je uporna da ostanem da probam njenu pitu masiračnicu, ali nisam imao vremena, ja sam već poznat po tome da uvijek negdje žurim.

Zahvalio sam se Nerki, a ona mi reča da pozdravim njenu djecu koji će čitati ovaj četvrtak.

Još Par slika iz ovog dijela Kamičana, do Brusnice.

U utorak sam bio u Gornjoj Sanici na ranču Muhameda-Hameda Kahrimanovića. Oduševljen sam sa svim što sam vidio. Juče sam objavio članak i već uveče me raja pita da ih odvedem tamo da vide tu "Bajkovitu šumu" ili "Božiji dar" kako je rekao Hamed i uzgajalište crvenih jelena.

Kad sam rekao da je ovo već više godina poznato u javnosti, oni mi rekoše da nije bilo na Kozarac.eu. Pa ovdje se može organizovati jednodnevni izlet. Ovo je stvoreno za raju koji vole prirodu.

Zbog spriječenosti da dolazi češće, osam mjeseci ne može ni jedan dan doći, Hamed je ipak odlučio da traži kupca, ljubitelja životunja i da proda ovo uzgajalište. Nadam se da će naći kupca.

Takođe u Gornjoj Sanici je ribnjak "Sanička Pastrmka". Nisam našao nekog ko bi mi dao više informacija jer sam došao nenajavljen. Nezvanično čujem da se ovdje proizvede oko 100 tona ribe.

U povratku sa ranča svratili smo kod Safeta Selmana, čovjeka koji radi na ranču i brine o jelenima. Safet je vrsni stolar, kako Hamed reče, što oči vide Sajo napravi.

Počela je nova sezona prvenstva u domino igri. Favoriti za ovu godinu su Salja, Salkan, Lav i Nijaz Laguna.

Svratili smo u Tominu do banjsko lječilišnog kompleksa “Sanska Ilidža”. Ovdje smo našli Edima Kunića i on nam je pokazao novoizgrađeni kompleks sa zatvorenim rekreativnim bazenom uz hidromasaže. Sve je novo i ubjeđen je da će u buduće ova banja raditi punim kapacitetom.

Negdje sam pročitao reklamu "Građani Sanskog Mosta od sada mogu koristiti usluge unutrašnjeg bazena banjsko lječilišnog kompleksa “Sanska Ilidža”. Pitam mogu li ovdje doći i oni koji nisu građani Sanskog Mosta.

Jedan čitalac mi je predložio da pozovem čitaoce da nam šalju stare školske slike, ili neke druge a ja bi te slike objavljivao u članku Četvrtak. Prva slika je Masinska skola Prijedor školska g.1980/81. 1m7. Očekujem već idući četvrtak još starih slika.

Spisak donatora koji su odlučili podržati akciju asvaltiranje i uredživanje prilaza džamiji i mejtehani zatim uredživanje dvorišta i parkinga, kao i završetka spomen obilježja ispred džamije Kevljani:

1. Klipič Irfan 300 KM

2. Velič Ekrem 300 KM

3. Pervanič Kasim 300 KM

4. Kevac Suvad 300 KM

5. Kevac Fadil Fajko 300 KM

6. Hadžić Hajrudin 100 KM

7. Hadžič Šerif 100 KM

8. Hadžić Besima 100 KM

9. Ef. Hafiz Muharem Šeperović 100 KM

10. Hadžič (Sulje i Besime) Seima 100 KM

11. Hadžić (Śabana) Suad 100 KM

12. Anis i Amin Jakupović - Ali 100 $

13. Nisveta Hodžić Avdić 50 KM

14. Velić Feriza Dževad 200 SCH

15. Adil i Hamida Hodzic 300 KM

16. Pervanić Ermin 400 KM

17. Čolić Ramiz. 300 KM

18. Sadik Pervanić 300 KM

Molio bi sve donatore koji daju novac a kojim slućajem se ne nađu na spisku da nas kontaktiraju.

Kasim Pervanić +387 61 458 083
Suvad Kevac : Messenger , WhatsApp +46 707 23 00 89 ili e-post: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Danas na četvrtku malo raje. Naredna dva mjeseca ni maslenicu nećemo jesti. Ugostitelji odlaze na godišnje odmore.

U nastavku sljede slike koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Mržnja je prvi stepen ludila.

Neumitno se bliži dan kada će Vam postaviti pitanje: “Tata, gdje si ti bio kada su ubijali djecu po Prijedoru?”

Fikret Bačić