Izdvajamo

Hefta u kojoj su se probudila mnoga sjećanja. Dan bijelih traka je obilježio ovu heftu. Ja sam jedan od onih koji je nosio bijelu traku i sa bolom u grudima sjećam se 6.juna kad je moja komšinica došla i rekla da možemo ići u Sivce, ali da stavimo bijele trake na ruku. Moj sin Adnan i Azra Alić, Asimova kćerka, imali su 10 i 9 godina, išli su ispred sa bijelim krpama koje su služile kao bijele zastave, a mi stariji smo oko ruku vezali bijele trake.

U džematu Alići-Softići traje akcija prikupljanja novčanih sredstava za radove oko mejtafa (mesdzida). Nijaz Softić mutavelija, kaže da je puno raje doniralo za mesdžid Alići-Softići i poručuje da je potrebno još novca da bi sve bilo kako je planirano.
Radovi se privode kraju, musala završena, ograda završena, predhodne radove smo već bilježili, a Nijaz sretan kroz osmjeh kaže, još malo pa gotovo.

OTVARANJE MEKTEBA (Mesdžida) BIĆE OVE GODINE U SRIJEDU 22. JULA 2020.GODINE.
Uplate, za ovu akciju, se vrše kod džematskog blagajnika Nijaza Softića.

Mesdžid Kamičani 1

Svečano otvorenje mesdžida Kamičani 1, biće 29. juli 2020. godine.  Poziv donatorima koji su učestvovali u izgradnji mekteba i onim koji nisu, da nije kasno da mogu donirati. Ko donira 1000 KM dobiće Vakufname. Oni koji su dali manje imaju još vremena da doplate do 1000 KM.

Ove hefte sam zujio i slikao lijepo uređena dvorišta i bašte. U Kozaruši sam svratio kod Sebine Mujkanović. Ona svo svoje vrijeme provodi u dvorištu sa cvijećem ili u plasteniku. Ove godine je bila kod djece i došla heftu prije ove pandemije. Kaže da je malo zakasnila sa baštom i cvijećem ali već je sve dostiglo. Paprike, krastavci, paradajz....

Sljedeće zaustavljanje je u Trnopolju kod Derviša i Nasihe Alukić. Oni su se vratili u svoj kraj i ovdje im je najljepše. Derviš mi priča da je rodom iz Ćele i kad se Ribnjak puštao, 1965.godine, njih (njegovu porodicu) su iselili u Hadžiće. Rat je učinio svoje i u Hadžićima sve uništeno. On i njegova supruga Nasiha su odlučili da grade kuću u Trnopolju. Ovdje je zadovoljan lijepo im je.

Još jedno zaustavljanje u Trnopolju, tu blizu željezničke stanice, kod Meleće Đihić. Malo ko zna njeno pravo ime Arifa. Ona je prije rata radila u školi u Kozarcu, a poslije u Trnopolju. Ima dvoje djece i četvero unučadi. Kaže da je rad drži i opušta, a to je razlog što puno radi. cijelo dvorište je u svijeću. Kaže još nije sve iscvjetalo, a imala je radnike i spremala im je ručak pa nije stigla sve urediti. Takođe ima dvije bašte. Obećao sam je još jednom posjetiti kad cvijeće procvjeta.

U Kamičanima sam svratio kod Rifeta i Harke Pidić. Njih sam našao kod kuće. Oni imaju dvije kuće, ovdje pored magistralnog puta i u Pidićima. Rifet mi priča da više vremena provode na starom kućišću, Pidićima, ali i ovdje ih mogu naći, često.

U nastavku idem u Srednje Jakupoviće kod Brace i njegove mame Raife Jakupović. Ovdje slika kaže sve, a Raifa kaže da snaha i sin su zaposleni, a ona je ovdje kod kuće i puno vremena provodi uređujući svoje dvorište. Ima unuku Ajlu i ona pomaže kad ima vremena.

Zatim sam nastavio u Kevljane do kuće od Mevlide Pervanić. Nju nisam našao kod kuće, ali mi je Kasim, njen rođak rekao da smijem slikati. To sam i učinio.

U povratku sam svratio da slikam Kasimovu kuću.

Mevlidu sam našao kod njene rodice Semire. One su rastirale trahanu. Nisu htjela pred kameru ali su dozvolile da uslikam njihovu trahanu, a zatim i baštu.

 

Danas na četvrtku puno raje. A sjetite se prije 20 dana da je ova čaršija bila tako pusta i tužna. Danas je sve oživjelo, kao da pandemije nikad nije bilo. Samo još kad ulazimo u prodavnice ili neke institucije, podsjete nas na red ispred objekta i obavezu za nošenje maske u zatvorenom prostoru.

U nastavku slike koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Zemlja pruža dovoljno da zadovolji svačije potrebe, ali ne i svačiju pohlepu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.