Izdvajamo

Prvi četvrtak u novoj 2021.godini. Još jednom najljepše želje za 2021.godinu. Da budemo zdraviji, sretniji, bolji, da se volimo još više.

Danas je Božić prema Julijanskom kalendaru.
U Kozarcu je jučer, ispred Crkve Sv.Apostola Petra i Pavla, tradicionalno organizovan doček badnjaka.
Svečanosti dočeka badnjaka prisustvovao je dosta velik broj vjernika i uprkos koroni, atmosfera, uoči najvećeg hrišćanskog praznika, bila je posebno vesela, svečana. Poslije Liturgije uslijedio je vatromet.
Svečanost je prošla u izuzetno lijepoj i mirnoj atmosferi, u kršćanskom i tradicijskom duhu.
Svim vjernicima Pravoslavne vjeroispovjesti želimo SRETAN BOŽIĆ "Mir Božiji, Hristos se rodi"

Ove hefte sam slikao tri ulice u Kozarcu, koje čine krug oko pijace, a to su: Ahmeta Melkića, Kemala Ključanina i Hasana Hušidića

Nisam sreo nikog osim što je Sevlija Mujkanović otvorila prozor da pita šta ja tražim ovdje, a kad me je prepoznala, nasmijala se. Kratko smo razgovarali, a ona je poželjela da svojoj dijeci, familiji i ostalim, poželi sretnu novu godinu.

Prije dvije hefte smo objavili poziv.

Fond solidarnosti Medžlis Kozarac pokrenuli su akciju "Pomoć jetimima". Ova pomoć bi išla djeci bez jednog ili oba roditelja. Poziv svim građanima da pomognu ovu akciju.
Novčane priloge možete uplatiti u svim džematima kao i u Medžlisu Kozarac takođe uplate možete izvršiti na žiro račun, uz naznaku "Pomoć za jetime":

„Fonda solidarnosti“
MIZ Kozarac
IBAN: BA395620078058221026
Swift code: RAZBBA22

Uplata u KM:
Fond Solidarnosti
Medžlis IZ Kozarac
Žiro račun: 56200 78058 220 735

Donacije pristižu. Ispod su spiskovi donatora koji su uplatili donaciju.

U ponedeljak sam, sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednih proizvođaća Agrarija, obišao jedan dio Kostajnice, područja gdje je zemljotres učinio puno štete. Odmah isti dan po povratku u Kozarac pokrenuta je akcija da se pomogne građanima Kostajnice.

U marketu Gulaš raja kupuje prehrambene proizvode i ostavlja u ovu korpu. Već je napunjeno par korpi. Takođe raja uplaćuje finansijska sredstva. Predstavnici Agrarije su mi rekli da će iduće hefte voziti pomoć i nadam se da ću i ja uspjeti da zabilježim podjelu pomoći.

Ispod su spiskovi novčanih donacija za Kostajnicu.

Danas na četvrtku manje raje. Mnogi su se već vratili nazad u zemlje prebivališta. Danas Božić i puno raje su mislili da neće biti pazarnog dana. Ipak oni uporni su došli. Vrijeme sunčano ali dosta hladno.

Priglavci najtraženija roba.


To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Ako je moguće, koliko do vas stoji, imajte mir sa svim ljudima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic