Izdvajamo

 

 Ramazanska atmosfera osjeća se u cijelom našem kraju. Džematski i zajednički iftari učinili su ovaj ramazan posebnim, nakon dvije godine pauze zbog korona virusa.

Akcija prikupljanja sredstava za izgradnju musale u mezarlucima, u džematu Hadžići. Pored izgradnje musale planiraju još da postave cijevi za vodu, prva faza, zatim drenažu, te fasadu na mejtahani.
Već smo pisali da je dosta radova pri kraju, a neki su već završeni, iskopan je bunar, drenaža i odvodi, te fasada na mejtahani, unutra takođe, ispred mejtahane pločice završene.

Ove hefte lijepa vijest iz Džemata Hadžići. Nakon zimske pauze, nastavljaju se završni radovi na musali i mejtahani. Zijad Hadžić mi priča da je bilo neplaniranih troškova zbog ovih poskupljenja. Svima nam je poznato da su cijene, u zadnjih par mjeseci porasle jako puno. On se nada, ako posluži vrijeme, da će radovi uskoro biti završeni.

Radove na musali i ogradi izvodi firma CROMEX iz Prijedora. Pristupni put će da završi KOV-GRAD iz Bužima.

Poziv džematlijama ostaje do završetka planiranih radova, da svojim prilozima podrže ovu akciju, a isto tako nadaju se da će pomoći i raja iz drugih džemata.

Kulturno umjetničko društvo „Kozara" U.G. Kozarac su pozvali da im se pomogne u finansiranju učešća na internacionalnom festivalu „SARAJ FEST 2022" koji će se održati od 06.05.- 09.05.2022.godine, u Skoplju, Republika Sjeverna Makedonija.
Hamdija Joldić, koreograf, kaže da je sve već dogovoreno i idući četvrtak kreću u Makedoniju.

Na slici ispod je spisak donatora u ovoj akciji, zadnjih 7 dana.

U Kozarcu otvoren novi kozmetički salon, "Beauty Salon by Lejla Mahmuljin". Vać u nazivu vidimo da je vlasnica mlada djevojka Lejla Mahmuljin.

U kratkom razgovoru kaže da ovdje možete dobiti sljedeće usluge:

Obrve:
Micropigmentation brows
Čupanje obrva
Farbanje obrva

Depilacija
Depilacija lica
Depilacija ruku
Depilacija nogu

Šminka
Šminka sa trepavicama
Šminka bez trepavica

Nokti
Izlivanje noktiju
Gel za prirodne nokte
Manikir
Parafinska njega ruku

Solarijum
Solarijum Imin

Lejli želim puno posla i uspjeha u radu.

Svratih u Spomen sobu Fikret Hodžić. Suada mi priča da je već nastala kriza, ne zna hoće li imati da plati kiriju za sobu. Za vrijeme bajramskih praznika soba će biti otvorena po cijeli dan.

Ona se nada da će naša raja pomoći u održavanju sobe.

U mom komšiluku, ove godine se grade dvije kuće. Prva je od Safeta i Sanele Alić i već je pokrivena. Izvođać radova na ovoj kući je Izo Alić Safetov brat.

Par stotina metara dalje počeli su radovi na izgradnji kuće od Ibre Alića. Ovdje je fundament završen, uskoro nastavak radova, a izvođać radova je Said Mujanović.

Kod Amara Jauzovića svaki dan, cijeli Ramazan, peče se par jagnjadi. U utorak sam slikao četvero na ražnju. Kaže da će i za Bajram imati u ponudi, samo da se na vrijeme javi.

Moj odlazak u drugi džemat na Teravih namaz. Ove hefte sam u Mutniku. Ovdje se uvijek osjećam prijatno, a za ostalo slika kaže sve.

Odjel za brak i porodicu, MIZ Kozarac, organizovao je u nedjelju ( 24. 4.) drugo predavanje za žene u mjesecu Ramazanu. Predavanje je održala Hadžera Beganović, učenica Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.
Nakon predavanja članice odjela i džematlinke su proučile jasin kozaračkim šehidima. Molimo Uzvišenog Allaha, dž. š., da nam primi naša dobra djela i dove, a našu Hadžeru nagradi i pomogne je u daljnjem školovanju ( inshaAllah).

Ove hefte zujim kroz Džonlagiće i Šahbaze. Na ulazu u sokak je renovirana kuća porodice Lečak.

Ovdje sam sa Arminom Džonlagićem, jedinim koji je bio slobodan i nije imao ništa protiv da mi pomogne. O porodici Lečak sve najljepše priča. Slavku i Marici pozdravi iz sveee snage.

U nastavku slikam kuće. Ovo je sokak u kojem ima dosta stanovnika i svi su mladi. Takođe djeca krase ovaj sokak. U vrijeme dok sam zujio djeca su bila u školi ili negdje drugo, a ostali svi rade i kasno dolaze kući.  Ovdje žive tri Hatina sina, a najstariji Mirso  je poznati građevinac, a kod njega rade braća i komšije.

Ovo je baš slučajno.

Rekli smo za Mirsu da je poznati građevinac, ali on ima i dodatno zanimanje, pčelarstvo. Nisam nikog našao da mi više kaže o pčelama i zato samo slike.

Muju Šahbaza, najstarijeg stanovnika ovog sokaka, našao sam dok je odmarao u hladu. Kratka priča i prisjećanje na dane iz mladosti, a o tome sa njim mogu puno da pričam.

Krtko zujanje kroz Ičića ulicu.

Mina Solaković 77. godina, a voćnjak već dva puta okopala, baštu posijala, krompir već dosta visoko izrastao.

Preko njive do magistralnog puta i kratki razgovor sa školskim Bajom Hrustićem.

Par posljednjih četvrtaka, baš puno raje dođe na pazarni dan. Ovdje nema politike i raja se malo opusti ovih par sati. Sretne se sa rajom iz drugih krajeva nešeg kraja, a dođe kod nas i raja iz drugih opština i sa njima se lijepo družimo. Vjerujem da ćemo idući četvrtak i maslenicu jesti.

U nastavku slike koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Ne ljutim se jer si mi lagao - ljutim se jer ti više ne mogu vjerovati.
Friedrich Nietzsche

 

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.