Izdvajamo

 

Hefta sa jako puno dešavanja, većinu smo već objavili. Danas idemo samo pozitivne stvari.

Hašlama ima ali nema ko da bere i jede.

OBAVJEST ZA KOZARČANE
Dragi naši kozarčani, obračamo Vam se ovim putem i pitamo da li možda netko posjeduje krevete na sprat (obično iz dječijih soba) a da vam nisu više potrebni. Nama su potrebni za opremanje spavaonica u planinarskom domu ispod Kozaračkog kamena. Takođe su nam potrebni i dijelovi kuhinjskih elemenata (sudoper sa 1 ili 2 radna stola. Ukoliko neko posjeduje nešto od navedenog ili će u skorije vrijeme mjenjati, bilo bi nam drago kada bi nas kontaktirali. Kontakt telefon ( 0038765640596 ) Mirsad Muratcehajic predsjednik kluba.

PK "KOZARAČKI KAMEN"

Rekoh samo pozitivna dešavanja, ipak jedan izuzetak, već sedam dana ove rupe su iskopane od strane firme koja vrši održavanje puteva. Do danas ove rupe na cesti stoje ovako i svim vozačima upozorenje, pazite se.

Danas u OŠ Kozarac zadnji dan škole za maturante.

U subotu, 28. 05. 2022 godine članice Odjela za brak i porodicu ugostile su musafirke iz Donjeg Vakufa, na čelu s glavnom kor. Ćatibom Dogan. Obišli smo centralno spomen obilježje, te prošetali čaršijom i klanjali podne namaz u Mutničkoj dzamiji. Zatim smo nastavili druženje u Šehidskoj džamiji u Kamičanima gdje nam je predavanje održala muallima Ćatiba Dogan.

Na kraju smo obišle šehidsko mezarje te se srdačno zahvalile sestrama iz Donjeg Vakufa. U ovom teškom vremenu, svaka posjeta naših sestri iz cijele Bosne je velika podrška i optimizam za sve nas povratnike. Molimo Uzvišenog Allaha, dž.š., da ih nagradi milošću svojom. AMIN !

Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam MIZ Kozarac

Sanel Šahbaz, već poznat u našem kraju sa čišćenjem nadgrobnih nišana (spomenika), a zadnjih godinu dana pravi nišane. U zadnje vrijeme dosta pozitivnih priča za njegov rad. Ove hefte na svoje auto je zalijepio i naziv svoje firme, "Kles". On pored pravljenja nišana, vrši postavljanje čišćenje, pranje obnavljanje slova i sve što treba u vezi sa nišanima.

Trava dospjela, vrijeme za kosidbu. Za one koji imaju problem sa kosidbom, Amir Softić vrši usluge kosidbe, baliranje, utovar bala, prevoz i ostalo.

Slučajni susreti i spontano slikanje

Četiri brata Javor Senad, Bakir, Suad i Atif

Ove hefte Zujim kroz Brđane, zaseok Krčevine. Već na početku srećem Ibrahima-Baju Jusovića i njegovu suprugu. Išli su u pečurke (da traže pečurke). Kažu da još nema, tek po neka.

U nastavku sam kod porodice Hodžić. Amru sam našao dok je uređivala cvijeće u dvorištu.

Đulka sa vrata, sretna, doziva i hvali se da je još jednom postala nane. Njena kćerka Derviša, postala je mama, rodila je sina. Čestitam.

Sejdo i njegova dva unuka, sinovi od Amre i Seada danas nisu išli u školu, pa su odlučili da pomognu didi.

Kod Mehe Hodžića ja radno. Minka i Sada su zauzete na više strana. Sutra četvrtak pa se priprema, kajmak sir i ostalo.

Meho odmara. Sa njim sam puno razgovarao, a jedan dio razgovora sam snimio. Priča mi da je u životu puno radio, ali i dobro živio. Kaže da se od poljoprivrede može dobro živjeti ako radiš.

Ermin Blažević, zadnja naseljena kuća na Krčevinama. On je posebno vrijedan i poznat u Brđanima po čestitosti. On održava dvorišta, uređuje cvijetnjake, kosi dvorišta, čisti, orezuje voće...

Sajma je zauzeta kućnim poslovima i dosta velikom baštom.

U povratku sam svratio u sokak gdje su kuće od familije Jusović i jedna kuća Filović.

Danas na četvrtku sad već standard puno raje. Sva tri sata boravka na četvrtku su baš opuštajući. Nema politike.

Danas u Kozarcu traktor Fendt je privukao pažnju i divljenje mnogih kozaračana. Kako nam reče Edin Bahonjić, ovo je najbolja marka na svijetu što postoji, najpouzdaniji, naj, naj, naj... Konkretno kod ovog je zanimljivo, šumski malčer i freza. Ovim priključkom možemo čistiti zemljišta, bez obzira na panjeve i na debljinu, šikare...Jako brzo čisti zemljište, šikare, drvo obara melje panjeve do 40 cm dubine i prečnik panja do 70 cm prečnika. Iza sebe ostavlja usitnjenu zemlju, žile su sravnjene. Poslije prolaska ovog traktora dobijate zemlju za sjetvu.

Valasnik ovog čuda od traktora je Kemal Bahonjić

Vatrogasci aktivni. Danas su dijelili letke "VD Kozarac
Savjetuju, sačuvajmo prirodu, spriječimo požare na otvorenom prostoru".

Maslenica je svaki četvrtak traženija, i u zadnjih par četvrtaka redovno idu dvije maslenice, jedna ili dvije kutije bananica, suhomesnati proizvodi od mini marketa Gulš i još poneko iznenađenje. Nađe se po neki seljak kome ovo smeta, ali u tome mu ne možemo pomoći. ima ona narodna izreka, "Seljak nije u koga je slama pred kućom već onaj u koga je slama u glavi". Razmislite o ovoj izreci.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Prijatelj je neko s kim se usudite biti ono što jeste bez pretvaranja.
Frank Crane

Često se naši ljudi osječaju uvrjeđenim sa riječi 'dijasporac'. Ovo je večinom slučaj iz razloga nepoznavanja značenja te riječi. Šta ustvari znači 'Dijaspora'

Opširnije...