Izdvajamo

 

 

Ove hefte počela je sezona skoro pa za sve. Tako i za mene ovo doba godine obično puno posla kod kuće u voćnjaku a i u okolini dešavanja.

Idući čatvrtak počinje mjesec Ramazan. Svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti u ime tima Kozarac.eu i u svoje lično ime, čestitam početak mubarek mjeseca Ramazana, uz želju da ga provedu u ibadetu, zdravlju i rahatluku i da ga lahko isposte.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

 Proljeće je na pragu, vrijeme kad svi razmišljamo kako urediti dvorište, gdje zasaditi neko cvijeće, čempres ili neku drugu biljku. Ko da nam uredi travnjak ili napravi šadrvan, stazu ili neku malu fontanu... Da bi ovaj problem riješili, dovoljno je zaustaviti se pored magistralnog puta u Kozaruši, gdje je smješten novi rasadnik i prodajni centar čempresa Čustić. Čemprese i još oko 200 vrsta ukrasnog bilja može se kupiti u Rasadniku Čustić.

Sabit Čustić, vlasnik Rasadnika Čustić, priča kako je prije 22 godine počeo da radi na uzgajanju čempresa i ukrasnog bilja. Počeo je u Bešićima kod porodične kuće i svake godine proširivao proizvodnju. Prošle godine jedan dio proizvodnje preselio je u Kozarušu pored magistralnog puta i otvorio Prodajni centar.
Sad možete kod njega kupiti gotovo pa sve za svoj vrt, naravno uz stručni savjet šta kupiti, kako posaditi, zalijevati, kako izvršiti zaštitu...

Pored ovog svega navedenog, Sabit radi šadrvane, fontane, vodopade, jezera, kamene obloge, staze, zidove kamene i sve to od prirodnog kamena.
Da ne zaboravim održavanje dvorišta i svega već nabrojanog.

Ove hefte sam slikao gradilište gdje je izvođać radova Izet-Izo Alić

A slučajno na istom radilištu sam našao radnike Zanatske radnje Karabašić, a za njih se kaže da su najbolji u našem kraju.

U utorak sam bio u Hadžićima, onako iz znatiželje da pitam kako teku predramazanske aktivnosti. Od jednog džematlije sam kritikovan da ne slikam kroz Hadžiće. Obećao sam da ću već iduće sedmice slikati Hadžiće malo više.

Zijad Hadžić mi priča da sve predramazanske radnje idu planiranim tokom.
Ibrahim Jakupović zimu provodi u Čikagu, Amerika, a tri godišnja doba u svom džematu. Njegova kuća odmah pored džamije i on dobrovoljno, redovno kosi dvorište oko džamije.

Svi radovi, one sitnice na mezarju su završeni.

Zadnje vrijeme imaju novu akciju. Ilijas Bašić je uvakufio (poklonio džematu Hadžići) 7,5 duluma zemlje. Zamlja je bila zapuštena, zarasla šibljem, pa i drvećem. Da bi se sve očistilo i dovelo u red potrebno je sve to platiti.
Džematski odbor poziva svoje džematlije, a i raju iz drugih džemata koji žele dati u hajr da pomognu ovu akciju.

Dok je saznao za akciju čišćenja vakufskog zemljišta, Ibrahim Jakupović je odlučio da on sam plati izgradnju čuprije za lakši prilaz njivi sa puta.

Pored toga što je sam finansirao ćupriju, Ibrahim Jakupović je sa svojim prijateljima koji žive u Čikagu organizovao akciju prikupljanja novčanih sredstava za radove na vakufskoj zemlji.
Ispod je spisak donatora te akcije, od Jakupovic Ibrahima iz Čikaga.
1.Muhammed Contraktor 300$
2.Suljic Esad 100$
3.Suljic Hilmija 100$
4.Pojevic Muhamed 60$
5.Suljic Sanel 50$
6. Jukic Anel 50$
7.Hadžic Emir 100$
8.Jakupovic Zijad 100$
9.Vojic Zarijo 50$
10.Džonbo Fikret 100$
11.Kusuran Mirhet 100$
12.Jakupovic Ibrahim i Fatima 200$
13 Jakupovic Ibrahim (za Most) 1250 KM
14.Garibovic Abdulah 100$
15 Jeran Suvad 50 $
16.Adžamija Senad 100 $
17 .Sivac Suljo 100$

Ispod slijedi spisak donatora koji su uplatili kod džematskog blagajnika

1. Hadžic Zijad 500 KM
2.Hadžic Edhem -crni - i Dina 500KM
3.Hadzic Edhema i Dine Alen 100 $
4 .Meliha Samir i Sinan 100 $
5 Duračak Sakib i Zahida 100 $
6.Modronja Sejad -teja- 100$
7.Šabanovic Muhamed 100 $
8.Šabanovic Nihad 100$
9.Dahalic Mehmedalija 50 $
10.Ishaan Quadira 30$
11.Spahic Sadija 50$
Akcija traje do završetka radova.
Hvala svima koji su odlučili da podrže ovu akciju svojim dobrovoljnim prilozima

Dzemat Gornji Jakupovici je jedan od najmanjih dzemata na podrucju Kozarca. Iako smo jedan od manjih dzemata, do sad smo sve aktivnosti s hajrom postizali a nase najvece zadovoljstvo je bilo otvorenje nase dzamije 27.jula 2019.
Nakon mnogih sugestija, kako dzematlija, tako i ljudi koji su dolazili na dzenaze stvorila se uistinu potreba za izgradnju musalle.
Nedavno smo na stranici naseg dzemata objavili idejno rjesenje musalle, koje su odobrili dzematlije te su neki vec dali svoj novcani doprinos u izgradnji iste.

Ovim putem obavjestavamo i siru javnost da je pokrenuta akcija za izgradnju musalle uz koju ce biti izgradjena i ploca sa imenima nasih sehida sa podrucja Gor. Jakupovica.
Ispred dzematskog odbora mi vam se unaprijed zahvaljujemo i nadamo se da cemo s hajrom ovu akciju privesti kraju.

Ove hefte zujim kroz Kozarušu, sokak Dautovići-Blaževići.

Prva kuća u sokaku je od Behke i Muje Saleša. Behku sam našao ispred kuće. Priča mi da su se ona i Mujo prije tri godine vratili iz Amerike i da se nisu pokajali. Sa oduševljenjem mi priča kako je njen Mujo ovdje sretan i kako mu ništa nije teško raditi. On nije bio kod kuće, otišao je negdje na njivu da radi.

U nastavku nisam našao nikog kod kuće, raja je na njivama, sjeku živice uređuju njive za sjetvu.

Islam-Kićo Melkić i njegova grupa pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za rekonstrukciju kuće, zamjena krova, stolarije i navlačenje fasade, na kući od Jasminke Alukić. Svima nam je poznata situacija ove porodice i kako živi.
Kićo nam je rekao da vjeruje u merhametluk naše raje i ubjeđen je da će se raja odazvati ovoj akciji.
Prema spisku, na slici ispod, vidim da je bio u pravu.
Obećao je svaki četvrtak objavljivati spisak donatora u ovoj akciji.

Ispod je spisak donatora koji nisam ranije objavio.

U ujedinjenim džematima, džematlije su pokrenuli akciju:
Pomoč Imamu Hafiz Muharem ef. Šeperović u izgradnji Kuće.

Oni su odlučili da pomognu svoga imama u izgradnji njegove kuce.Kao što vjerovatno znate imam hafiz Muharem ef. Šeperović je prije 5 godina kupio sebi plac i želja mu da sa svojom porodicom ostane u Ujedinjenim dzematima. Ima želju da sebi izgradi jednu skromnu kuću ili objekat, međutim njegova primanja nisu tolika da bih on mogao sam to financijski izmoći, pa smo odlucili da ga financijski pomognemo onoliko koliko ko zeli i može. Želja imama zajedno sa svojom suprugom i troje djece je da ostane u našim dzematima i pored svih dešavnja u našoj državi koja nisu nimalo za pohvalit.

Napominjemo da uvjeti u kojima zivi trenuto efendija sa svojom porodicom, nisu za zivjeti.I pored svih nastojanja da sredimo mekteb od vlage, nazalost u njemu se nalazi velika kolicina vlage, koju je nemoguce eliminisati. Zbog toga zelimo da ovoj porodici izademo u susret koliko je to moguce.

Akcija napreduje! Radovi na kući napreduju, završeno je pokrivanje kuće. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji nacin doprinjeli da se zapocne ovo hairli djelo.Molimo Allaha dz. s. da vas sviju obilato nagradi. Amin. Hafiz Muharem ef. Šeperović sa familijom.

Za sve informacije i pomoć možete kontaktirati našeg efendiju na broj telefona i Viber +387 61 33 00 57 ili Kasima Pervanica na broj +387 61 458 083 , Suvad Kevac www.kevljani.eu broj +46 707 23 00 89 ili +387 065 156 272

Za uplate: WesternUnion

Muharem Seperovic

Kevljani bb.

79203 Omarska Bosna i Hercegovina

Telefon:+387 61 330 057

U nastavku slijedi spisak donatora koje nismo objavili:

300. Todorovac Fadila - 100 €.

301. Hodzic Adil i Serif sa svojim dzematlija iz Njemacke i Sahin ef. Efendicem - 500 €.

302. Todorovac Samir i Sebina - 300 KM.

303. Hrnic Nijaz - 100 $.

304. Softic Eso i Azra - 200 €.

AKCIJA UTOPLJAVANJA DŽEMATSKE(VAKUFSKE) KUĆE I PROMJENA STOLARIJE

Drage i poštovane džematlije džemata Hrnići, dragi naši Kozarčani,

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

Ovom prilikom vas želimo obavijestiti da je na skupštini džemata održanoj 30.09.2022.god., donešena odluka da se krene u hairli akciju: postavljanja stiropola i fasade na džematskoj (vakufskoj) kući u našem džematu.

Do ove odluke se došlo zbog toga što smo određeni dio sredstava dobili od strane Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica, ali nam je za završetak pomenute akcije potrebno još sredstava.

Stara drvena stolarija koja se nalazila na nekoliko prozora je već zamjenjena novom stolarijom, a potrebno je da se komplekt kuća utopli postavljanjem stiropola.

Pozivamo sve naše džematlije da se uključe u navedenu akciju da i ovaj hairli projekat zajedničkim učešćem privedemo kraju.

Za sve potrebne informacije i uplate možete se obratiti: imamu džemata Ajdinu ef. Hrniću na broj mob.: 062-547-670, mutevelliji džemata, h. Šerif Jakupović i blagajniku džemata, h. Almir Blažević ili na facebook stranici: Džemat Hrnići

Spisak donatora za akciju utopljavanja džematske (vakufske ) kuće u džematu Hrnići:

Hadži Mujkanović Hatema 1000 KM
Forić Bisera 1000 CAD
Hadži Šerif Jakupović i hadži Mevlida 1000 KM
Hadži Ajdin ef. i hadži Munira Hrnić 1000 KM
Sivac Amir 100 KM
Almir Kraišnik 50 KM
Mujanović Said 100 KM
Jakupović (Šerif) Elvis 200 KM
N.N. 1000 KM
Denić Nihad i Enisa 100 EURA
Nukić Dževad i Mevlida 100 KM
Ćehić Muhiba 20 KM
Ćehić Aza i Mirsad 50 KM
Mehmedagić Medina 100 EURA
Tadžić Šefika 100 EURA
Tadžić Suad 100 EURA
Hrnić (Šemso) Smail 300 KM
Nukić Šefik i Safeta 100 KM
Hrnić Almir i Mirsada 100 EURA
Dergić Safet i Zilhada 200 KM
Krkić Fikret i Sajma 200 KM
Krkić Salih 100 KM
Jaganjac Emir i Emina 50 KM
N.N. 50 EURA
Dergić Besim i Kelima 100 KM
Sivac Zilhada 100 KM
Jakupović Ilijaz 1000 NOK
Salih Jašarević zvani Denis 100 EURA
Nukić Alija i Medina 100 KM
Hadži Alija i Esma Talić 50 EURA
Hrnić Enes 50 KM
Softić Enes i Edisa 50 KM
Sivac Ismal 100 KM
Bešić Edhem 200 CHF
Porodica pred dušu rahmetli Čeliković Ajše 100 KM
Dergić Dževad i Mevlida 200 KM
Deumić Fadil i Džemka 100 KM
N.N. 100 KM
Hadži Blažević Omer 100 KM
Haris Dergić 100 KM
Jakupović Mahmut i Aida 200 KM
Dergić Jasmin 100 KM
Hrnić Sanel i Maida 100 EURA
Elkaz Rasim 50 KM
Mujkanović Nihad 50 KM
N.N. 50 EURA i 50 KM
Javor Anes 100 KM
Nukić Zijad 100 KM
Dergić Džemal 200 EURA
Hadži Balić Asima pred dušu svoga dida i nane rahmetli Tadžić Sulejmana i Have 1000 KM
Hadži Balić Asima pred dušu svoga dida i nane rahmetli Ale i Mine Bešić 1000 KM.
Mujkanović Ismet 50 KM
Dursum i Emira Ičić 200 CHF
Ekrem Žerić 100 EURA
Đonlagić Osman 500 KM
N.N. 100 EURA
Sefer Garibović 50 KM
Naser Balić 100 KM
Nukić Zilhad 200 KM
Nukić Hilmija pred dušu rahmetli Nukić Ramize 210 KM
Bešić Isak 100 KM
Bešić Mirsad 150 EURA
Hrnić Salih 100 KM
Hrnić Nijaz i Fikreta 100 DOLARA

Danas na četvrtku sunčano, ali dosta hladno. Zbog hladnog vremena raja se kratko zadržavala na ulici. Već je počela ramazanska atmosfera.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Ako je neko bio dovoljno jak da te povrijedi, ti u inat budi još jači, pokaži mu da te nije slomio.

 

 

 

 

Teufik Kulašić podsjeća da je svaki drugi stanovnik prošao kroz prijedorske logore, te logor Manjaču. Blizu 2.500 Kozarčana ubijeno je, a njih još gotovo 600 nije pronađeno.