Izdvajamo

 

Ova hefta je bila puna dešavanja u našem kraju. Ne znam jesam li uspio sve propratiti, jer neka su se dešavala u isto vrijeme.
Heftu smo počeli sa Himnom kozaračkih đaka - “Prosuo se behar po Kozari”, zatim lijepa vijest iz Sarajeva, godišnja nagrada Društva pisaca BiH, Muhidinu Šariću, U PRIJEDORU ODRŽANA MANIFESTACIJA "U SUSRET RAMAZANU", održana je jedanaesta „Crimužijada“ na Debelom brijegu, Pozdrav proljeću na Mrakovici, zatim Dan OŠ Kozarac dva dana je trajao, juče održan "Ramazanski vozić" i sinoć prva teravija.
Danas je prvi dan Ramazana. Svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti u ime tima Kozarac.eu i u svoje lično ime, čestitam početak mubarek mjeseca Ramazana, uz želju da ga provedu u zdravlju i rahatluku.

Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

Jedan dan na Poljani i branje crimuže.

Slučajna slika, uslikao na Glavuši, Poljana.

Pozdrav proljeću

Danas lijepa vijest dolazi iz FK Bratstva. Edin-Paljevina Jakupović je dovezao semafor za obnovljeno igralište FK Bratstvo.

Akciju i kupovinu ovog semafora pokrenuli i završili su Šurda i njegova raja u Švicarskoj.

Arifagić Mirsad
Elkaz Enes
Elkaz Elvis
Društinac Emro  N.Pazar
Vilić Bešir. Cazin
Idrizi Fadil  B.Brod Kolibe
Softić Mirzet
Jakupović Dzevad-Šurda

 Edin je, kao i u predhodnim slučajevima dovezao semafor, a pored prevoza on je platio carinu i potrebnu papirologiju koja je potrebna da bi se ovaj semafor uvezao iz Švicarske

Danas je prvi dan Ramazana, a sinoć je bila prva noć Teravih namaza. Par slika sa teravih namaza iz mog džemata Softići-Alići.

Kao što sam obećao prošli četvrtak, ove hefte sam zujio kroz selo Hadžići. Puno sam slikao, a i snimao.

Pokušao sam dogovoriti da mi neko malo više priča o Hadžićima i o narodu iz ovog lijepog sela. Nisam uspio, ali sam slučajno sreo Nihada Hadžića. Kaže da je krenuo u šetnju i da nema ništa protiv da skupa hodamo i da mi on pokaže svoje selo.
Nekako poseban čovjek, dok priča o svom selu on blista od sreće. Priča spontano i ne razmišlja snimam li ja ili ne.
Baš mi je bilo prijatno sa njim razgovarati.

Nihad mi priča da je Ausrijski penzioner, ima troje djece i dva unuka. Živi ovdje u Hadžićima i ovdje je nasretniji, a ode ponekad u Austriju da obiđe djecu i unučad.

Hadžija Osman zimu provodi u Americi, ostatak godine u svom džematu, a svaki Ramazan dolazi u svoj džemat i svake godine počasti svoje džematlije jednim iftarom.

Zijad Hadžić, predsjednik džematskog odbora i najzaslužniji za sve šta se izgradilo i uradilo u džematu Hadžići. Nije najveći donator, ali je pokretač svih akcija i daje sve od seba da Hadžići budu primjer sloge u našem kraju.

Ibrahim Jakupović zimu provodi u Čikagu, a ostatak godine u Hadžićima. On redovno kosi džamijsko dvorište.

A šta smo sve još slikali i snimali pogledajte slike i video.

Dzemat Gornji Jakupovici je jedan od najmanjih dzemata na podrucju Kozarca. Iako smo jedan od manjih dzemata, do sad smo sve aktivnosti s hajrom postizali a nase najvece zadovoljstvo je bilo otvorenje nase dzamije 27.jula 2019.
Nakon mnogih sugestija, kako dzematlija, tako i ljudi koji su dolazili na dzenaze stvorila se uistinu potreba za izgradnju musalle.
Nedavno smo na stranici naseg dzemata objavili idejno rjesenje musalle, koje su odobrili dzematlije te su neki vec dali svoj novcani doprinos u izgradnji iste.

Ovim putem obavjestavamo i siru javnost da je pokrenuta akcija za izgradnju musalle uz koju ce biti izgradjena i ploca sa imenima nasih sehida sa podrucja Gor. Jakupovica.
Ispred dzematskog odbora mi vam se unaprijed zahvaljujemo i nadamo se da cemo s hajrom ovu akciju privesti kraju.

Islam-Kićo Melkić i njegova grupa pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za rekonstrukciju kuće, zamjena krova, stolarije i navlačenje fasade, na kući od Jasminke Alukić. Svima nam je poznata situacija ove porodice i kako živi.
Kićo nam je rekao da vjeruje u merhametluk naše raje i ubjeđen je da će se raja odazvati ovoj akciji.
Prema spisku, na slici ispod, vidim da je bio u pravu.
Obećao je svaki četvrtak objavljivati spisak donatora u ovoj akciji.

Ispod je spisak donatora koji nisam ranije objavio.

UGRADNJA TOPLOTNE PUMPE U MUTNIČKOJ DŽAMIJI

Hvala Allahu koji je odredio da u ovim predramazanskim danima u Mutničkoj džamiji počnemo sa ugradnjom toplotne pumpe te riješimo ako Bog da dugogodišnji problem grijanja Mutničke džamije.

Naime, dosadašnji način grijanja iziskivao je uistinu velike troškove, te smo iz tog razloga veoma često samo po većoj potrebi koristili grijanje. Međutim, ugrađujući toplotnu pumpu, smatramo da ćemo tokom hladnijeg perioda, a posebice u mjesecu ramazanu koji nam svake godine dolazi sve više u hladnije doba godine, neprekidno i uz manje troškova moći koristiti grijanje.

Svakako, ovom prilikom želimo se zahvaliti Medžlisu Islamske zajednice Kozarac koji je kao pravno lice ispred džemata Mutnik - Stari Grad aplicirao ovaj projekat Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica. Također, zahvaljujemo se i spomenutom ministarstvu na čelu sa ministrom dr. sci. Edinom Ramićem, koje je sufinansijski pomoglo spomenuti projekat.

Svakako, ukoliko neko ima želju da donira novac u spomenuti projekat, može svoja novčana sredstva uplatiti kod Jasmin-ef. Glamočanina. Također, za sve potrebne informacije možete ga kontaktirati i na broj telefona: 062907112

Molimo Allaha dž.š. da vas sviju nagradi, mnogostruko vam vaše imetke nadoknadi, te vās i vaše porodice u zdravlju i hajru poživi i ramazanskim blagodatima počasti. Amin

Osobe koje su dale donaciju za ugradnju toplotne pumpe u Mutničkoj džamiji:

• Mehmedagić (Hamdija) Fikret sa familijom - 1.000 KM

• Mehmedagić (Hamdija) Fikret pred dušu rahmetli roditelja Hifzije i Hamdije - 1.000 KM

• Saldumović Halima i Sabahudin - 1.000 KM

• Hadžić (Faik) Denis - 2.000 EURA

Pisali smo o akciji u Sivcima, sokaku Levići. Ovdje su stanovnici ovog sokaka pokrenuli akciju asvaltiranja sporednog puta odnosno sokaka. Prijedor putevi su napravili predračun u iznosu od 49.761,27 KM (BAM) s tim da Grad Prijedor učestvuje 40 posto a ostatak bi trebali skupiti mještani.

Zbog toga su se odlučili obratiti svima onima koji žele pomoći u ovoj akciji. U prilogu je dostavljen broj računa na koji se mogu izvršiti uplate.

Iznos se uplaćuje na ime Muho Mehmedagić, broj računa je 5620078176570435 sa naznakom Uplate za put.
Takođe svi koji žele učestvovati, novac mogu donijeti i lično kod Senije i Muhe Mehmedagić.

Ispod je spisak donatora za ovaj sokak:

Mehmedagic Muho I Senija 6.000KM
Sivac Nazif i Husein 3.000KM
Sanel Sivac 400KM
Hakija Icic 200KM
Neno Sivac 200KM
Camil I Anela Mehmedagic 200KM
Amir Emira Sivac 200KM
Saudin (Hajrudin )Sivac 500 KM
Kurtovic Nela 100 KM
Mirsad Elvedina Sivac 200KM
Mirsad Saliha (Sivac) Lolic 500KM
Said i Alisa Sivac 400KM
Sivac Adila 200KM
Turkanovic Nihad 200KM
Icic Fehim 200 EU
Elvedin Sanela Icic 100EU
Jakupovic Aziz 100KM
Turkanovic Bahrija i Nihada 200EU
Jasmin Nasiha Sivac 200KM
Armin Melisa Alisa Garibovic 100Fr
Mina Pepa Bojan Musulin 50EU
Mirzeta Sivac 100 EU
Melkic Đula Adem 100Fr 100KM
Sivac (Refik) Ermin 200Fr
Emsud Samka Sivac 300KM
Sabahudin Bijeli Sivac 200KM
Alic Adem Senada 100EU
u ime Mehanovic Suljo i Ševka 200EU
u ima Sivac Jusuf i Naza 100EU
Alic Suada Seka u ime majke Ševke 500EU
Alic Suada Seka 100EU
Mahic Namka Suad 100EU
Sivac Zumra 300EU
Hasanagic Damir Edina 250EU
Denis Lolic 500KM
Bahra Sljepcevic 100KM
Elvis Sivac 700KM
Zilhad Karmela Sivac 300KM
Bahrija Baja Sivac 300KM
Ermina (Ermin) Sivac 100Fr
Amel (Ermin) Sivac 100Fr
Sivac (Refika)Ismet 100Fr

Danas lijepo vrijeme, a raje ne baš puno. Ramazan je i naredni mjesec nema maslenice, a ni pjesme.

U nastavku slike koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Ako nam oduzmu slobodu govora, vodit će nas glupe i tihe, kao ovce na klanje.
George Washington

 

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.