Izdvajamo

 

Hefta sa dosta hladnim vremenom i kišom. Zadnja hefta ramazana i koristim priliku odmah na početku da

svim vjernicima islamske vjeroispovjesti poželim sretne i berićetne Bajramske blagdane!

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN !

Prvi dan Bajrama KUD Kozara organizuje bajramsko veče folklora i sevdaha. Veče folklora i sevdaha održat će se u petak 21.04.2023., prvi dan Ramazanskog Bajrama na školskom igralištu, ili u slučaju kiše u školskoj sali, sa početkom u 17.00 sati.
učesnici:
-KUD Kozara Kozarac
-KUD Mahala Sanski Most
-Enes Garibović
-Mirza Balić

Zadnjih par hefti loše vrijeme, hladno, kiša...ali radnici Saida Mujanovića se ne predaju, njih loše vrijeme nije usporilo u radovima. Uspješno završavaju sve radove u dogovorenom roku.

Slika iz Brusnice "Softića Trg". Sliku i video sam pravio na zahtjev Seada Softića i Sabita-Abare Softića. Prije par dana su posadili vrbu i sad se vidi kako jedno drvo može uljepšati trg.

Članice Odjela za brak i porodicu MIZ Kozarac upriličile su posjetu majki šehida Seniji Bešić. Pred sami iftar proučile smo jasin njenom sinu, šehidu. Naša majka, vrijedna članica ovog Odjela, počastila nas je divnim iftarom, sofrom s bosanskim adetima. Zahvaljujemo se našoj Seniji i njenom mužu Jusufu na prelijepom dočeku na Bešića-poljani. Molimo Uzvišenog, Allaha, dž. š., da im podari zdravlja, sabura a njihovom rahmetli sinu džennet, inshaAllah

Ove Hefte zujim kroz Kozarušu, u društvu sa Emsud Blažević. Ovdje smo baš puno snimali, a on mi je pričao o ovom dijelu Kozaruše.

Počeli smo od bivše škole i Malog Sarajva (Romsko naselje, sokak) pa do Hanijne krivine.

Prvo kraće zaustavljanje je kod Ibrahima-Ibre Muratovića i njegove supruge. Ibro je moj školski i mi smo ga u osnovnoj školi zvali Murat. Došao je kući na desetak dana da pozavršava poslove oko kuće

Kod Hatije smo se zadržali više. Razgovarali smo o svemu. Emsuda je interesovalo kako se može uvijek smijati, a nema ništa. Teško shvatiti da je neko siromašan, a sretniji ili vesliji od onog koji ima sve.
Hatija mi priča da je njen muž cijeli rat bio u Armiji BiH i da je poslije rata umro. Sad je niko ne vidi, ne zna, ne pomaže, niko neće da je sasluša.

Dok nam pokaziva Malo Sarajvo, mene optužuje kako nikad da njoj donesem bilo kakvu pomoć. Objašnjavam da ja nisam taj koji odlučuje kome treba pomoć. Pitam jeli neko iz Humanitarne Organizacije Kozarac bio kod nje ili neke druge organizacije (razgovor vodio i video pravio u nedelju 16.aprila 2023.), Hatija kaže da nije niko ništa.
Zahvaljuje se Husi Salešu, koji je pomaže, te Emsud Blažević.

U nastavku svraćamo kod Muhameda-Brace Kulašića, Predsjednika Planinarskog Društva Mrakovica Kozarac. Braco je povratnik iz Amerike.

Svratio sam kod Ensuda da mi malo više kaže o sebi. On mi priča da ima 58 godina, oženjen, troje djece, jedno unuče. Iz njegovog sela on je najduže bio u logoru, a bio je u Keratermu, Omarskoj, Manjači, Batkovićima...
Po izlasku iz logora otišao je u Švicarku, gdje i danas radi. Kaže da je prvi povratnik u svoje selo, 1999. prvi put, poslije rata, došao u BiH i iste godine otišao na svoje ognjište, i sve očistio, a već naredne godine za deset dana napravio malu kuću da može noćivati.
Danas ima kuću kao iz bajke.

Zujanje smo završili kod Hanijne krivine

Islam-Kićo Melkić i njegova grupa pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za rekonstrukciju kuće, zamjena krova, stolarije i navlačenje fasade, na kući od Jasminke Alukić. Svima nam je poznata situacija ove porodice i kako živi.
Kićo nam je rekao da vjeruje u merhametluk naše raje i ubjeđen je da će se raja odazvati ovoj akciji.
Prema spisku, na slici ispod, vidim da je bio u pravu.
Obećao je svaki četvrtak objavljivati spisak donatora u ovoj akciji.

Ispod je spisak donatora koji nisam ranije objavio.


Dzemat Gornji Jakupovici je jedan od najmanjih dzemata na podrucju Kozarca. Iako smo jedan od manjih dzemata, do sad smo sve aktivnosti s hajrom postizali a nase najvece zadovoljstvo je bilo otvorenje nase dzamije 27.jula 2019.
Nakon mnogih sugestija, kako dzematlija, tako i ljudi koji su dolazili na dzenaze stvorila se uistinu potreba za izgradnju musalle.
Nedavno smo na stranici naseg dzemata objavili idejno rjesenje musalle, koje su odobrili dzematlije te su neki vec dali svoj novcani doprinos u izgradnji iste.

Ovim putem obavjestavamo i siru javnost da je pokrenuta akcija za izgradnju musalle uz koju ce biti izgradjena i ploca sa imenima nasih sehida sa podrucja Gor. Jakupovica.
Ispred dzematskog odbora mi vam se unaprijed zahvaljujemo i nadamo se da cemo s hajrom ovu akciju privesti kraju.

U ujedinjenim džematima, džematlije su pokrenuli akciju:
Pomoč Imamu Hafiz Muharem ef. Šeperović u izgradnji Kuće.

Oni su odlučili da pomognu svoga imama u izgradnji njegove kuce.Kao što vjerovatno znate imam hafiz Muharem ef. Šeperović je prije 5 godina kupio sebi plac i želja mu da sa svojom porodicom ostane u Ujedinjenim dzematima. Ima želju da sebi izgradi jednu skromnu kuću ili objekat, međutim njegova primanja nisu tolika da bih on mogao sam to financijski izmoći, pa smo odlucili da ga financijski pomognemo onoliko koliko ko zeli i može. Želja imama zajedno sa svojom suprugom i troje djece je da ostane u našim dzematima i pored svih dešavnja u našoj državi koja nisu nimalo za pohvalit.

Napominjemo da uvjeti u kojima zivi trenuto efendija sa svojom porodicom, nisu za zivjeti.I pored svih nastojanja da sredimo mekteb od vlage, nazalost u njemu se nalazi velika kolicina vlage, koju je nemoguce eliminisati. Zbog toga zelimo da ovoj porodici izademo u susret koliko je to moguce.

Akcija napreduje! Radovi na kući napreduju, završeno je pokrivanje kuće. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji nacin doprinjeli da se zapocne ovo hairli djelo.Molimo Allaha dz. s. da vas sviju obilato nagradi. Amin. Hafiz Muharem ef. Šeperović sa familijom.

Za sve informacije i pomoć možete kontaktirati našeg efendiju na broj telefona i Viber +387 61 33 00 57 ili Kasima Pervanica na broj +387 61 458 083 , Suvad Kevac www.kevljani.eu broj +46 707 23 00 89 ili +387 065 156 272

Za uplate: WesternUnion

Muharem Seperovic

Kevljani bb.

79203 Omarska Bosna i Hercegovina

Telefon:+387 61 330 057

U nastavku slijedi spisak donatora koje nismo objavili:

313.Jakupovic Mujaga, Semira i Amil - 500 KM.

314. Jakupovic Asmir - 100 €.

315. Besic Amila - 500 NOK.

316. Hadzic Admir - 100 €.

317. Colic Edhem i Jasmina , drugi put 500 SEK —

318. Jakupovic Samir i Majda - 5000 CAD.

319. Jakupovic Sead i Selma - 500 CAD.

320. Kozo Hadis i Ermina - 500 CAD.

321. Habibovic Nedzad - 500 CAD.

322. Besic Emir i Lejla - 500 CAD.

323. Kulasic Fadil - 500 CAD.

324. Karabasic Armin i Jasmina - 200 CAD.

325. Hafizovic Nedzad - 1500 CAD.

326. Besic Resad - 200 CAD.

327. Dujmic Darko - 200 CAD.

328. Radovic Sead - 300 CAD.

329. Haris - 50 CAD.

330. Buco - 100 CAD.

331. Bahonjic Mirza - 500 $

332. NN - 500 - $

Danas na četvrtku više raje i sve je nekako u duhu priprema za Bajram. Lijepo je vidjeti ovu našu raju bar ova dva sata lijepo raspoložene, nasmijane....

U nastavku su slike koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Opasno je biti iskren, ako uz to nisi i glup.
George Bernard Shaw

 

 

Budimo jedni drugima krila a ne kora od banane.