Izdvajamo

 

 Dešavanja koja sam bilježio u zadnjih sedam dana: Otvorena igraonica za polaznike mektebske nastave u džematu Mutnik-Stari grad, zatim poslije poplave došlo je do normalizacije vodostaja rijeke Sane, obilježen je Dan napada na Hambarine, juče obilježen Dan napada na Kozarac.
Ne zaboravite, sutra je posjeta logoru Trnopolje u 11.00 sati.

Jedna od najljepših vijeti ove hefte je: Učenik generacije Muzičke škole “Savo Balaban” je Omar Deumić. Čestitam Omaru, a i njegovim roditeljima.

Prošli četvrtak sam pisao u prijateljima od Suvada Jakupovića, imena nisam uspio zapamtiti, ali znam da je ovaj na slici Italijan, a drugi je Lihtenštajn. Dan poslije sam svratio kod njih dok su pripremali večeru. Ovaj italijan je pripremio italijanske specijalitete.

Na slici je jedan specijalitet, a poslije ovog uslijedio je iznenađujuće još ukusniji specijalitet. Naziv ovim specijalitetima nisam imao vremena da pamtim, ali sam uživao.

Muta Hodžić nam nije dolazio, na četvrtak , dva mjeseca. Svratio sam da vidim šta je đe zapelo. Već na kapiji mi dobaciva da mu ne prilazim, gripa ga spopala. Morao sam sa njim sa distance da razgovaram. Sad je dobro, a danas je najzad došao na četvrtak.

Kiše prestale i vrijeme da se kose dvorišta i parkovi. Oko škole Kemo kosi.

Bagrem iscvjetao, Čarakovo, a slikao sam iz Hambarina. Ovo je Dženet za pčele.

Jagode kod Mehe Gutića.

Kao svake godine, Mršić na istom mjestu sa svojim jagodama.

Dvije slike sa parkinga kod Konzuma. Interesantno, ove dvije šakte ili rupe ovako su već više od godinu dana, a da niko to ne zatvara, ne rješava. Ko je obavezan da ovo rješava nisam istraživao.

Ove hefte zujim kroz jedam dio Menkovića, ovaj put u društvu sa Huseinom Menković

On sa jako puno ponosa priča o Menkovićima i ovom prostoru gdje oni žive.

Od Huseina sam saznao odkud su Menkovići došli.
"Mi se sad prezivamo Menković, a inače mi smo po imenu Memko upisani u knjigama, a kasnije je dodano "vić". Taj Memko je bio kapetam u Kozarcu i kad su ukinute kapetanije on se spustio na ovo ovdje područje.  Od tada su počeli tri brata ovdje da žive i puštaju korjenje od tih kapetana."priča mi Husein.

Kod Đule smo stali i dobro se ispričali, a i našalili ali na račun njenog sina Nermin Jaran Menković, a koji je poznat po svojim šalama na fb i još poznatiji tekstopisac.

Na kraju svraćamo  pred kuću od Hakije i Subhe Menković, roditelja od Huseina. Dok sam se pozdravio sa Hakijom Maja, supruga od Huseina, je iznijela kahvu i kolač.

Ranije sam pravio priču o Hakiji i njegovim pčelama, a danas doznajem da je Husein još veći fanatik za pčelama.

"Mi smo prije rata imali pčele, moj stric, Meho Menković je imao u Kozarcu i gore mu je bilo tjesno i on je onda dovezao ovdje kod nas sedam sanduka pčela. Ja sam onda počeo sa njim da pčelarim, a to je bilo 1988. godine i sve do 92. kad sam ja već imao deset sanduka pčela, a on 40 sanduka.

Igrom slučaja rat je učinio svoje, mi smo otišli u Njemačku, a Meho u Holandiju. On je čak i u Holandiji imao pčele.
Poslije rata ja sam insistirao na oca Hakiju da počne sa pčelarenjem. On je počeo i evo već 14 godina pčelari. Inače ja sam prije sedam godina počeo da pčelarim u Njemačkoj i sad gore imam 30 sanduka. Nisu samo moje već to imam sa još jednim kolegom" priča mi Husein.
Dok slušam Huseina kako to sa lijepo opisiva, vidim sa kojim užitkom on to priča i ja sam počinjem da uživam.

Na kraju jedna zajedniča slika, porodice Menković.

Dzemat Gornji Jakupovici je jedan od najmanjih dzemata na podrucju Kozarca. Iako smo jedan od manjih dzemata, do sad smo sve aktivnosti s hajrom postizali a nase najvece zadovoljstvo je bilo otvorenje nase dzamije 27.jula 2019.
Nakon mnogih sugestija, kako dzematlija, tako i ljudi koji su dolazili na dzenaze stvorila se uistinu potreba za izgradnju musalle.
Nedavno smo na stranici naseg dzemata objavili idejno rjesenje musalle, koje su odobrili dzematlije te su neki vec dali svoj novcani doprinos u izgradnji iste.

Ovim putem obavjestavamo i siru javnost da je pokrenuta akcija za izgradnju musalle uz koju ce biti izgradjena i ploca sa imenima nasih sehida sa podrucja Gor. Jakupovica.
Ispred dzematskog odbora mi vam se unaprijed zahvaljujemo i nadamo se da cemo s hajrom ovu akciju privesti kraju.

U ujedinjenim džematima, džematlije su pokrenuli akciju:
Pomoč Imamu Hafiz Muharem ef. Šeperović u izgradnji Kuće.

Oni su odlučili da pomognu svoga imama u izgradnji njegove kuce.Kao što vjerovatno znate imam hafiz Muharem ef. Šeperović je prije 5 godina kupio sebi plac i želja mu da sa svojom porodicom ostane u Ujedinjenim dzematima. Ima želju da sebi izgradi jednu skromnu kuću ili objekat, međutim njegova primanja nisu tolika da bih on mogao sam to financijski izmoći, pa smo odlucili da ga financijski pomognemo onoliko koliko ko zeli i može. Želja imama zajedno sa svojom suprugom i troje djece je da ostane u našim dzematima i pored svih dešavnja u našoj državi koja nisu nimalo za pohvalit.

Napominjemo da uvjeti u kojima zivi trenuto efendija sa svojom porodicom, nisu za zivjeti.I pored svih nastojanja da sredimo mekteb od vlage, nazalost u njemu se nalazi velika kolicina vlage, koju je nemoguce eliminisati. Zbog toga zelimo da ovoj porodici izademo u susret koliko je to moguce.

Akcija napreduje! Radovi na kući napreduju, završeno je pokrivanje kuće. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji nacin doprinjeli da se zapocne ovo hairli djelo.Molimo Allaha dz. s. da vas sviju obilato nagradi. Amin. Hafiz Muharem ef. Šeperović sa familijom.

Za sve informacije i pomoć možete kontaktirati našeg efendiju na broj telefona i Viber +387 61 33 00 57 ili Kasima Pervanica na broj +387 61 458 083 , Suvad Kevac www.kevljani.eu broj +46 707 23 00 89 ili +387 065 156 272

Za uplate: WesternUnion

Muharem Seperovic

Kevljani bb.

79203 Omarska Bosna i Hercegovina

Telefon:+387 61 330 057

U nastavku slijedi spisak donatora koje nismo objavili:

342. NN. - 300 KM.

343. Jakupovic Mesud i Mina - 200 KM.

344. Pervanić Temama - 50 €.

345. Jakupovic Aida i Mirveta - 100 KM.

346. Sivac Daris Tarik i Amar - 500 KM.

347. Jakupovic Mersud - 200 KM.

DONATORI ZA UGRADNJU TOPLOTNE PUMPE U MUTNIČKOJ DŽAMIJI

S obzirom da je u proteklom periodu bilo još nekoliko donatora za ugradnju toplotne pumpe u Mutničkoj džamiji, koristimo ovu priliku da se još jednom svima zahvalimo na njihovom novčanom prilogu, a oni su:

• Arifagić Edhem - 100 KM

• Arifagić Munira - 50 KM

• Arifagić Sefer i Refija - 200 KM

• Bešić Ilijaz pred dušu rahmetli oca Bešić (Ibrahim) hadži Muharema - 1.000 KM

• Bešlagić Naja - 100 KM

• Brkić Sulejman - 30 KM

• Bilal Namka - 50 FUNTI

• Delkić Amer - 20 EURA

• Forić Mirsad sa familijom - 150 KM

• Glamočanin Jasmin-ef. - 100 KM

• Hadžić (Faik) Denis - 2.000 EURA

• Hankić Ramo i Maida - 100 KM

• Hankić (hadži Adem) Nedžad sa familijom - 200 KM

• Hankić hadži Asima pred dušu rahmetli sina Hankić Ibrahima - 100 KM

• Hankić hadži Asima pred dušu rahmetli supruga Hankić hadži Adema - 100 KM

• Hodžić Hilmija i Senija - 50 KM

• Hrnić Senad - 200 KM

• Jaskić Asim i Mirzeta - 1.000 KM

• Kapetanović Admir i Sebiha - 300 KM

• Kulašić Jasmin - 500 KM

• Kulašić Osman i Ismeta - 1.000 KM

• Mehanović Subha - 100 KM

• Mehmedagić (Hamdija) Fikret pred dušu rahmetli roditelja Hifzije i Hamdije - 1.000 KM

• Mehmedagić (Hamdija) Fikret sa familijom - 1.000 KM

• Mervan Emsada - 100 EURA

• Mujagić (Abaz) Muhiba - 200 KM

• Mršić Suada - 100 KM

• N.N. - 200 KM

• N.N. - 100 EURA

• Necmetin Hatip - 200 EURA

• Oruč Mustafa i Tahira - 200 KM

• Oruč Muhamed - 200 KM

• Paratušić (Zilhad) Enver i Amira - 1.000 KM

• Saldumović Azra - 60 FUNTI

• Saldumović Halima i Sabahudin - 1.000 KM

• Šahbaz Safija - 50 FUNTI

• Tadžić Hamdija i Sada - 100 EURA

Napomena: Osobama koje su dale donaciju u iznosu od 1.000 KM i više, uručit će se vakufnama od strane Vakufske direkcije u Sarajevu. Dodjela vakufnama vakifima organizovat će se ako Bog da 28. 07. 2023. godine poslije akšam namaza ispred Šehidske džamije u Kamičanima u toku programa “Večer Kur’ana i vakifa”.

Molimo Allaha dž.š. da vas sviju nagradi, mnogostruko vam vaše imetke nadoknadi, te vās i vaše porodice u zdravlju i hajru poživi. Amin

Danas na četvrtku, iznenađujuće dosta raje. Danas je Nihad podjelio dvije maslenice uz suhomesnate proizvode minimarketa Gulaš.

Tema razgovora je obilježavanje Dana napada na Kozarac. Sve pohvale organizaciji i svim kozarčanima. Zamjeraju medijima koji nisu popratili ovaj događaj. Nemam odgovor.

Sa ovom djevojčicom Medinom i njenim stričevićem Saudinom sam svake godine počinjao noćno sankanje na Huremovića strani. Mi smo uvijek bili prvi na sankama, a u toku dana popravljali stazu. Jednom smo Saida Mujanovića natjerali da nam traktorom nanosi snijeg na put. Neki su nam se smijali i komentarisali "Sav svijet uklanja snijeg sa puta a vi nanosite na put". Danas kad sam je vidio nisam je prepoznao. Sad je sretno udana i ima divnog sina.

To je to za ovaj četvrtak, a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Prijatelj je netko s kim se usudite biti ono što jeste bez pretvaranja.
Frank Crane

 

 

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...