Izdvajamo

Hefta koja će se pamtiti po otvoru Ferhadija džamije u Banja Luci. Mnogi strahovali kako će biti, a bilo je sve super dobro organizovano. Meni će ova hefta ostati u dosta lošem sjećanju. Ove hefte sam izgubio novčanik sa parama i sve dokumente. Poslije toga sam bio malo nervozan, ali svjestan sam da se tako nešto dešava. Ovaj put sam ja bio žrtva. Život ide dalje, možda jedan ili dva četvrtka izostanu ali i to će proći oporavit ću se ja.

Podjela robe za socijalno ugrožene je počela, u prostorijama Fonda Solidarnosti u Hrnićima. Obavješteni smo da će ova prostorija biti otvorena svake nedelje od 13.00 do 15.00 sati. Prošle nedelje su došli članovi iz 5 porodica. Svi koji imaju potrebu za ovom vrstom pomoći mogu doći i izabrati šta im odgovara. Sve je besplatno.

Akcija skupljanje plastične ambalaže(flaše),te odlaganje iste na predviđeno mjesto u školskom dvorištu traje neograničeno. Mnogi me pitaju gdje je mjesto za odlaganje plastike. Ko ne zna neka se javi na ulazu u školu i neko od radnika će preuzeti ambalažu i odložiti tamo gdje treba.
Ovo ponavljam već nekoliko puta, ipak da podsjetimo još jednom.
U našoj školi traje akcija „Budi čuvar planete“,koju je pokrenula ekološka i planinarska sekcija naše škole.
Cilj ove akcije je da smanjimo otpad,uljepšamo svoju okolinu,doprinesemo manjem zagađivanju prirode,razvijemo svijest o potrebi očuvanja prirode,pokažemo spremnost za poduzimanje mjera radi održavanja prirodnih resursa kao što su drva,nafta,aluminij i drugo,te uticaja na zdravlje i kvalitet života.Kada otpad recikliramo,manje šaljemo na deponije i ne zagađujemo okolinu.
Naša aktivnost je skupljanje plastične ambalaže(flaše).

Akcija prikupljanja sredstava za Adnana Kenjara, transplatacija bubrega, traje još. Jučer mi je rekao da je kod doktora i trebaju mu još dva nalaza i onda čeka poziv da ide u Francusku.
Prošle hefe je dobio donaciju iz Beča, Austrija, od 790 eura.
Donacija je od radnika firme na čijem čelu je Zaim Kamberović. Adnan se zahvaljuje donatorima.
Slijedi spisak donatora:

1. Molnar Sicilard ,20 eu.
2 Musić Vahid 100 eu,
3 Ibrahim Peić 50 ,eu
4 Safet Velagić 20,eu.
5 Sorin Sanda 20,eu.
6 Dumitru Toni,20 eu.
7 Molnar Koroly,20eu.
8 Veljko Miličić,20 eu.
9 Enes Dedukić,20 eu,
10,Samir Desteni,50 eu.
11,Bajro Kamberović,20eu
12,Marijan Dimitru,20eu.
13,Doler Dimitru,20eu,
14 Laci Szijatro,20eu.
15 Dzordzo Schnur,20eu,
16 Albin Alić 200eu,
17 Nermina Hodzic50 eu,

18. SANELA ŠABANOVIĆ 100 euro

Dok jedni gledaju kako da bježe vani i tamo, u drugim državama, traže svoju budučnost, Izet Mujkanović gradi svoju budučnost u Kozarcu. Dok sam prolazio prema Prijedoru na nekih 300 metara od autobuske stanice Kozarac ili tačnije preko puta auto otpada spazih Izeta. Znatiželja me natjerala da zavirim i pitam šta se ovdje sprema.

On mi ukratko ispriča da otvara prodavnicu kuhinja po mjeri, a takođe u toj prodavnici će se moći kupiti svi ugradbeni kuhinjski elementi kao i ostala bijela tehnika: Veš mašine, usisivaći, frižideri, mašine za suđe, za sušenje veša...

Zatim nabraja sitne kućanske aparate: Kafe aparati, mikseri, posuđe, tosti aparati, mikrovalne i još puno toga što nisam uspio zapamtiti.
Prodavnica startuje sa radom od ponedeljka 16.05.2016.

Pokušavam zabilježiti našu raju i njihovu borbu za opstanak na ovim prostorima. Senad Softić je zasadio maline, 25 duluma i 25000 sadnica (nije greška, dvadesetipet hiljada). Već par godina Senad i ostali članovi porodica razmišljaju da posade maline. Ova godina je, kao i prošla bila pogodna za sadnju i oni su se bacili na posao.

Zasadili su maline, a ostali poslovi, kopanje bunara za navodnjavanje, stubovi, sistem za navodnjavanje... planiraju završiti već ove godine. Zasadili su sortu "Willameta". Senad priča kako nije uspio dobiti podršku od države, ili neki kredit od banke. Tražio je kod Zirat banke i Razvojne banke ali nije dobio ništa. Do sad je uložio oko 40000 KM, a vjeruje da će mu biti potrebno još 15000 KM do prve berbe.

Zašto ova sorta maline, a Senad odgovara kao iz knjige.
Sorta "Willameta", rana, otporna sorta, najznačajnija sorta maline u BiH.
Plod je ukusan, krupan, stožast, tamno crvene boje i izrazito čvrst. Lako se bere i odličnog je okusa.
Grmovi su bujni, uspravnog rasta.
Sorta daje dobre prinose, oko 10 tona po hektaru.
Dobro podnosi transport.
ovo  je sorta koja dolazi u rod sredinom ljeta.

Tržište obezbjeđeno i vjerujem u uspjeh.

Isti dan produžavam u Đonlagiće na imanje porodice Jakupović, poznatiji kao Mešići. Ovdje u svom kraju, mladi Diplomirani ekonomista Mirnes Jakupović sa firmom "Agrofood" pokušava stvarati svoju budučnost.

Prošle godine počeo je sa tri velika plastenika i zasadom paprike. Ove godine stigli su još 7 plastenika iste veličine 100x12 metara. Sve skupa je 12 duluma pod plastenicima i ovdje planira kao i prošle godine  saditi paprike.

Ovom fotografijom želim obradovati komšiju iz Softića. Kuća od Mirsada Sofitća fotografisana od moje kuće.

Druga fotografija sa moje garaže, pogled na Softiće.

Sejo Balić se bori sa svojim mašinama za pranje auta, tepiha, sećija, trosjeda, dvosjeda, fotelja... Izuzetno vrijedan radnik i mušterija ga hvale. Ako vam je tepih prljav, ili sećija, fotelja...slobodno nazovite Seju na tel. 065 565 290 i problemi će biti riješeni.

Moje zujanje za ovu heftu ide u Kamičane. Krećem od kuće Ismeta - Ipića i Mirsade Sinanagić.

Dok fotografišem kuću od porodice Ademi, kroz glavu mi prolazi sjećanje na mladost i druženje sa Adilom, Nihom, Fudom, Samirom, Fadilom.

Svratih do kuće koja je prošle godine završena, a vlasnik je Mirhad Alić sin od Kemala i Ademe Alić.

Kuća od Bakira Mahića. Ko se sjeća Bakira, meni je ostao u lijepim uspomenama.

Skrenuh 100 metara sa ceste do Mirsada-Miće, Nedžide i njihove kćerke Selme Jaskić. Ovaj bračni par živi od nadnice, nekom pokosi dvorište, sasječe živicu, proda koji litar mlijeka jer imaju dvije krave, uglavnom čeka da ga neko pozove da bi zaradio koju marku. Mića je sin poznatog bunardžije Hamdije Jaskića, a koji je 1976. poginuo ili ugušio se u bunaru. Iza Hamdije je ostala žena Azema i 6 djece, bez bilo kakvih primanja. Svi su sada, osim Miće dosta dobro situirani.

Danas na četvrtku kiša negdje do 9 sati i kao da je prestala zbog četvrtka, pazarnog dana. Već oko 11 sati počela opet da pada. Danas nije bilo neki posebnih priča ili razgovora. Uglavnom smo se šalili.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

Bajkeri se spremaju na put, sutra putuju za Grčku.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: Život je 10% onoga što vam se događa, a 90% onoga kako reagirate na to.

 

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."