Izdvajamo

Znam da ste bili zauzeti gledanjem fudbalskih utakmica šampion lige.To mi trenutno stvara zadovoljstvo. Osjećam se lijepo i slobodno, kao da je samo meni ostavljena ljuljaška koja je stalno prebukirana.Ja sam se odlučio za slušanje utakmice, sa pola uha. Gledao sam ako i kad padne gol.  Nego htio sam nešto drugo da vam pričam. Htio sam opet da stanem sebi u odbranu, a kome bih drugom, zbog čestog provođenja slobodnog vremena uz ovu stranicu. Shvatio sam u stvari šta me to ovde toliko privlači. Otkrio sam afinitete za koje nisam znao da postoje. Ovdje se osjećam kao novinar i to ne bilo kakav, kao urednik glavom i bradom. Biram i plasiram vijesti i događaje. Utičem na svoju čitalačku publiku. Kao što znate često prilažem i autorske radove. Sve to je za mene lijep i kreativan posao. A potom dobijam i lajkove kao znak podrške i priznavanja, mene, moje ličnosti, mojih ideja. Ipak ponekad mi, kad me neko napadne ili razočara, dođe ono: Ma što mi ovo treba, zašto ili za koga. Još je jedan  nula. Eto, baš bih izdangubio da sam samo gledao utakmicu. Ovako činim sebi, a nadam se i vama nešto što nam donosi malo promjene u našem i ovako monotonom životu. Vjerujem da ću vam bar malo olakšati život u TUĐEM svijetu i približiti naš rodni kraj i dragu nam BIH koliko sam u mogućnosti. A s koliko adrenalina ovo radim, nadam se da ćete biti zadovoljni.

U organizaciji Udruženja Prijedorčanki „Izvor“, a uz podršku Švicarske ambasade u BiH, u Prijedoru je održana radionica pod nazivom „Pravna podrška – prava svjedoka -oštećenih – podnošenje odštetnog zahtjeva“.
Ovo je jedna od radionica podrške svjedocima – žrtvama koji svjedoče na sudovima u Bosni i Hercegovini.
Cilj je da se informišu građani i potencijalni svjedoci o njihovim pravima i onome šta mogu da dobiju i kome da se obrate ukoliko dođe do toga da budu svjedoci ili, ako su bili žrtve, da ostvare neka svoja prava.
Ovo je potrebno jer raja ne zna svoja prava, a niti gdje da ih traže, kome da se obrate...

Udruženje Poljoprivrednika organizuje odlazak na Poljoprivredni sajam u Novi Sad, 19.05.2016. Prevoz je besplatan. Ko želi ići treba da se javi do ponedeljka 09.05.2016 kod Kiće na telefon: 066 781 005.

Sretoh hafiza Muharema, Zijada I Šabana pa ih pitam šta ima novog u vezi šehidske munare, a oni mi rekoše da je dogovoreno da se ako Bog da sa radovima počinje krajem maja temelj, a poslije Ramazanskog Bajrama nastave radovi. Sve su dogovorili sa firmom Muharema Kruške  iz Tešnja koji su do sada u Bosni i Sandžaku  uradili oko 230 munara, a oni su radili i ovu prvu munaru u Hadzićima

Spisak donatora koji su se javili zadnjih 10 dana

Kenjar Mirsad i Šefika   1000 KM
Hadzić (Naila) Mustafa 1000 KM
Hadzić (Rifeta) Fatima  700 KM

12.januar 2016. smo objavili: Izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju RS stupile su na snagu početkom ove godine, kojim je svim bespravnim graditeljima ostavljen rok do 31. decembra 2016. da u jedinici lokalne uprave podnesu zahtjev za legalizaciju objekta i to obave po simboličnim cijenama.

Potvrdila je to Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, za agenciju Srna.

Za legalizaciju će fizička lica izdvojiti minimalno 100 KM.

Ovih dana srećem raju koji pokušavaju legalizovati svoje objekte. Ovo što su rekli minimalno 100 KM kažu tačno je, ali nisu rekli koja suma je maksimalna. Par osoba mi rekoše, ako prođu sa 10000 KM (desethiljada KM)bit će sretni. Ima ih koji spominju istu cifru u eurima. Kažu da je potreban mali milion papira, a cijene su za ne povjerovati. Tehnički pregledi, tehnička dokumentacija, nadzorni organ, podzemni kablovi, kanalizacije..... Malo sam pregledao na zvaničnoj internet stranici Grada Prijadora (http://www.prijedorgrad.org/prijedorgradcom/searchCir.aspx?searchWord=legalizacija%20objekta) i puno za pregledati šta sve treba, a kako sve prikupiti i koliko se mora platiti.

Zujanje za ovu heftu je kroz Kozarušu, ovaj put od Crnića prema Kozarcu.

Demir Bujupi izlazi iz kuće da umiri psa koji nikako da prestane sa lajanjem.

Skrećem u sokak od stare ceste prema magistralnom putu, kod bračnog para Žerić Ređep 77. godina i Ćemila 75. godina. Ređepa sam našao dok je zalijevao jagode.

Neobično je to što su jagode zasađene u starom bojleru. Ređep priča da su jagode za njihovu praunučad, a ima ih troje i četvrto na putu. Dok zalijeva jagode zamišlja kako praunučad beru jagode.

Đemila Jusufspahić i Šemsa Ćirkić su zauzete planiranjem šta, gdje i kako posaditi, cvijeće i povrće.

Školska zgrada u Kozaruši. Prije par godina ovdje je bio park sa visokim drvećem. Mještani su sve sasjekli jer, kako su kazali, sve je bilo u fazi propadanja. Na moje pitanje šta sad, odgovorili su: "Iduće godine bit će ljepši park nego što je bio". Pitam se kad će ta iduća godina?  Sve je u katastrofalnom stanju kao i školski objakat.

Vasif Grabić izašao da vidi šta mu brat Pele radi.

Pele Grabić zauzet poslom i nema vremena za razgovore ili ispijanje kafe. Juče sam doznao pravo ime od Pele, a to je: Vahid.

Memić Huse i Šefika. Dvoriše izuzetno lijepo uređeno.

Svaki dan se vozim kroz Kamičane, rijetko se zaustavljam negdje. Ovaj put u povratku iz Kozarca zaustavih se kod kuća braće Čolić, sinova rahmetli Hadži Sefera Čolića. Ovdje ne znam koje je čija kuća. Četiri brata Muharem, Irfan, Enver i Edin. Poznati kao vrijedna i poštena raja.

Nakon kišovite hefte, danas oblačno, malo toplije u poređenju sa prošlih 7 dana. Raje stvarno puno. Raja koji dođu iz drugih krajeva BiH se dive našoj raji. "Ovako nešto nema nigdje u BiH, da se narod jednom sedmično skupi na ovako malom prostoru. Pored toga što im je život dosta težak oni su svi, bar danas, veseli, nasmijani, puno se šale..." Još kad su pohvalili moj rad, kako sam se radovao.

Danas je tema razgovora kao i prošli četvrtak. Hoće li ostati šta od voća, jer mraz i niske temperature uništile su i do 70 odsto zasada jabuke, šljive, kruške, trešnje... Takođe mnogi su zabrinuti za povrće, bar oni koji su nešto zasadili.

Slijede fotografije koje sam danas pravio.

To je to za ovaj četvrtak a do sljedećeg, pozdrav iz sveee snage!

Nijaz - Caja Huremović

Još samo ovo: "Život je stvarno lijep.
A kad vidiš da ti drugi na njemu zavide, nemoj sumnjati u to.
VJERUJ IM!
Oni najbolje znaju kako je njima."

 

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....