Izdvajamo

Piše: Nikolina Balaban

I ovo će biti još jedna priča napisana, od ko zna koliko ih je bilo ili koliko će ih biti, u bolnoj i ,,bolnoj,, magiji ove zemlje Bosne i Hercegovine.
Popodne je, kiša samo što ne ,,iznenadi,,. Mogu reći da je i za mene, Prijedore moje, danas divan i sunčan dan, ali me to čini ,,tipom,, kao što su i svi drugi. Osim ako je vaš jedini grijeh što ćutite. Hajd’ da i to povjerujem...
Poznata nam je svima, ona usamljenost koja slama, kada samo, ali samo hoćete da stvari nazovete pravim imenom. Usamljenost koja gazi san ili uništava zore.
To sam pomalo ja. To ste pomalo vi.
Ne marim baš puno, uvijek sam voljela više ludilo strasti i istine nego mudrost ravnodušnosti i ćutanja.
A ponekad je dovoljan samo jedna susret sa istinom, sa samim sobom.
Sa njima.
Sa Tomašicom, sa genocidnim gradom Prijedorom.
Sa ,,mrtvim ustima koja govore,,.
Ili preživjelim koji ,,viču, ali ih ne slušate, Vi koji odlučujete, i Srbi i Bošnjaci i Hrvati jer se to ne uklapa u vaših 100 + 100 + 100 + 100 +100...dana vlasti! I još uvijek mislite da se sve ili baš svi, ama, baš svi mogu kupiti...Mislite li??? Malo će te se ,,preveslati,,.
Puno puta sam spomenula zločine nad Bošnjacima koje Srbi i Hrvati negiraju, zločine nad Hrvatima koje Srbi i Bošnjaci negiraju, zločine nad Srbima koje Hrvati i Bošnjaci negiraju. Svako svome jatu leti.
Nek je i najgori, ali moj je, naš je, šta je sa njihovim !?! Koliko puta sam napljuvana zbog toga.
Nije moj, nije naš.
A sad slušajte, kurve bestidne (bez uvrede najstarijeg zanata na svijetu), negirati vi svi sve, kako vam u datom političko – finansijsko – transkaciono - foteljaškom trenutku odgovara. Negira svako svoje nedužne i nevine ubijene, zlostavljane, protjerane po potrebi kad treba formirati većinu na bilo kom nivou.
Bez nabijanja na nos brojeva, molim...Ja bih samo da zbrajam koliko će ko ,,odležati,, dana zbog ,,presudila mu čakija,, za sve što je uradio !!! Samo tu računicu volim i nek se mjeri milionima godina. Da je milion puta ,,moj,,.
A NAJVIŠE bih voljela da doživim da sabiram VAŠE dane koje ste davno trebali odležati, a ne biti recimo ambasadori sa CV podatkom ,,poznajem ruski,, (eh, ovaj baš bi ,,moj,,).
Jbt u ovoj zemlji je sve na prodaju, može i robna razmjena. Daj ostavku, da te ne smijenimo, onda si kao ,,častan,,.
Svima koji su me krivo shvatili poručujem, ekipo, to je vaš problem. Što nikako ne znači da mi nije drago da čitate. Razumijem vas. Nesretni ste i vi i ja i oni koji misle poput mene.
A još ste nesretniji vi koji pljujete kad spomenem slovo P od riječi Prijedor, G od genocid koji se desio u njemu i S od Srbi koji su ga počinili.
I morbidno se pitam ako ste vi, koji tek sad dvadesetak godina kasnije od N.N. dobijate imena i prezimena ubijali nedužne ljude, žene, starce, djecu, rušili im, palili i pljačkali domove, zašto se čudite i organizujete proteste kad kazna u raznim oblicima pokuca i na vaša vrata, dođe po vas, vaše žene, vaše dijete, u vaš dom !?!
Ovo je za neku drugu priču, ali mi pade na pamet jedno pitanje...Zašto časni Srbi, grada Prijedora, niste organizovali proteste (preblaga riječ) kad su vam 1992. odvodili, ubijali, mučili, silovali, komšije, prijatelje, drugove... Zato se sada ne čudite. Psssttt !!!
Volim te Bosno i Hercegovino...ipak.
Iako i dalje živim u zemlji krvi, a Vi političke spodobe mislite da živite u zemlji idiota.

 

Molim dragog Allaha da u ove mubarek dane obaspe svojom milošću sve ljude na ovom dunjaluku. Amin...