Izdvajamo

Piše: Nikolina Balaban

Evo već znam, prvi komentari će biti da sam ćutala o Jasenovcu.
Jasenovac je najstrašnije stratište i svojevrsni ponor ljudske vrste, ali je na nama da premostimo taj ponor iskrenim praštanjem. Tačka, dosta o tome, sve rečeno, već decenijama se govori. Ne mislim ni ja drugačije.
Ali, poslušala gradonačelnika Prijedora (čudo neviđeno), koji uporno ,,tupi,, da mi nismo tu da bi se vraćali u prošlost, nego da idemo ka budućnosti, ka nekom sutra...kad svane!!!
I opet pogriješila. Ja nikako sa svijetom, uvijek mimo...
I zato sad psujem samu sebe i sajber ustaše i sajber četnike i sajber ,,turke,,...
I psujem sve ,,ćutologe,, na sve tri strane!
I psujem Prijedor u kome, ako ti je majka Bošnjakinja, a još si usput sjajan ljekar koji velikim ,,specijalistima,, objašnjavaš fiziologiju i farmakologiju dobiješ ,,žao nam je Vi ste višak,, potražite posao negde druge...I nađe ga moj dragi kolega iz Dubice u Sarajevu. Želim mu svu sreću, koju nije imao ovde, jer nije imao ,,nekog iza sebe,, i nije pripadao nikom, nego svom znanju i zvanju. Streno Dejane !!! Dolazim ti u posjetu u ,,Teheran,,.
I psujem kako to neko od političara, lokalnih nazva ,,nekrofilni turizam,, koji forsiraju Bošnjaci. Sram te bilo!!! Zabi se više u LPM. Dosta mi je ocvale demagogije.
Pa, taj kako ti kažeš ,,nekrofilni turizam,, u organizaciji Saveza socijalističke omladine SFRJ (podsjetite me imena predsjednika) ja učim od svoje 13 – te godine...Kozara, Sutjeska, Neretva, Jasenovac...šta je to, samo što imaju spomenike, obilježja, da su tu ubijeni, poginuli neki ljudi.
Tomašica i mnoga stratišta iz poslednjeg nam rata (koliko li će ih još biti za mog života?!?) nema ni to, logori prijedorski nemaju ni to...
I da imaš ,,zrno graška,, u glavu da ubijane ljude, kojima se još uvijek ne zna ni gdje su pokopani (valjda ste zaboravili od silnog premještanja i skrivanja) ne bi ti palo na pamet da tako ,,lupiš,,! Mirno spavajte, mrtvi govore, ja to znam.
Velika je stvar što Bosna i Hercegovina još uvek postoji. Kao ,,papazjanija,, država na Balkanu, ona je trn u oku svim nacionalistima.
Bosno i Hercegovino, ponosim se što si moja zemlja, jer za zajednički život samo si ti još ostala.
Ne nama, nego i vama periferne države (namjerno ne susjedne, ne komšijske). I sad sam gadura ,,...nek vama crkne krava...,, kao što i vi nama želite.
Oko za oko ...
Bosna nam je jedina nada!

 

Hvala ti Caja od zemlje do neba,
sve za svoju raju, tako i treba!!
Svakog cetvrtka vidim nova lica,
poslije teskog radnog dana, ti si poslastica.
I kad sunce grije i kad kisa po prozoru kvrca,
zato ti hvala iskreno od srca.

Senad Bajrektarevic