Izdvajamo

Piše: Nikolina Balaban

Istina, po bilo kojoj temi, prirodi rata u Bosni i Hercegovini, zločinima, zločincima, korupciji u svim institucijama, lopovluku, na sve strane, učahurena politička retorika ,,daj da pričam, a da ništa ne kažem (a još manje uradim),, dobro izvježban ,,govor gluposti,, o stranim investicijama, novinarstvo po narudžbi (mediji RS, pa i BIH više posvete vremena izvještaju o nekom aktuelnom reality, recimo ,,Farma,, nego o 31.05. u Prijedoru), foliraj dok ne uspiješ i još puno toga ...nije popularna nigdje.
Ljudi moji!
Kad će najzad naj..... svi koji mešetare po Bosni i Hercegovini!

Obilježavanje Dana Bijelih Traka je prošlo bar datumski. Taj dan i sve prije, a i sve poslije dane i godine nisam Srpkinja kakvu biste željeli i ponosim se time (btw. Bosanka i Hercegovka sam), mada sam ovdje morala ovako napisati !
Predsjednik Skupštine, Sead Jakupović sa poznatom izjavom da će se uzeti u razmatranje (čitaj ladica, jako duboka, puna zahtjeva) izgradnju spomenika za 102 ubijena prijedorska djeteta je prošetao pored kolone, vjerovatno po direktivi, prebrojavajući koliko nas je. Nadam se da zna brojati dalje od 100, jer ima namjeru razmatrati ono što se desilo prije 23 godine, tek sada !?!
Mogao je i Marko, s istom namjerom, prošetati, samo bojim se za ono prebrojavanje preko 100... GrADonačelnik Prijedora je zalutao na tu funkciju sve sa telefonskom slušalicom ,,tu – tu...,,. Mada dugo kormilari, sve dok na skupštinskom dnevnom redu ne bude tačka ,,promjena imena grada Prijedora u recimo Titanik,,.

I šta sad:
1. Kad se gradi spomenik ubijenoj djeci Prijedora?
2. Kad se proglašava Dan žalosti u Prijedoru?
3. Kad se obilježavaju logori Keraterm, Trnopolje, Omarska?
4. Kad obilježavaju mjesta masovnih grobnica ubijenih i bačenih kao da su smeće, a ne ljudi...bili!!!
5. Kad na dnevni red iz vaših ladica ,,izlaze,, moje kolege ubijeni prijedorski ljekari?
I tako do 365. Odvojite bar po 5 minuta.

Marko, Seade, dajte, ne odgovore, nego uradite, prije nego Titanik, nekad se zvao Prijedor, ne opali u onu santu ledu, ovaj put ne slučajno, ne zbog slabe vidljivosti, nego znate vi dobro zašto ,,....tu – tu...,,. Spuštam slušalicu.

Da, rekla sam, da je ENTITET Republika Srpska genocidna tvorevina i da je nastala na zločinu i etničkom čišćenju. Na srebreničkom genocidu. Na prijedorskom genocidu. Na etničkom čišćenju nezabilježenom u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.
Ja sam svjesna da sam omražena u Prijedoru, Republici Srpskoj, valjda i Federaciji, pa i Bosni Hercegovini.
Tačno je da 70 % Prijedora i RS mene mrzi više nego Italija onog kapetana kukavicu. I zbog toga ja nisam sretna.
I to je sudbina.
Volim i ja vas.
Sutra je novi dan 31.05.

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.