Izdvajamo

PIŠE: SRĐAN PUHALO

"Od tuge naših sugrađana oni žele da naprave jedan politički događaj. Oni koji danas dolaze su politikanti. Oni dođu desetak minuta u Prijedor, slikaju se, daju zapaljive izjave i odu, a ja trebam sa svojim sugrađanima da živim ovdje 365 dana. Kada to budu porodice, rodbina i oni ljudi koji žale i sa kojima ja saosjećam, ja ću biti sa njima.”, a  potom je dodao "Narod to više ne prihvata. Ima taj jedan broj ljudi, koji najčešće sa strane dolaze i unose nemir među naše ljude, izazivaju strah. Ali, u razgovoru sa običnom čovjekom vidjećete da u našem gradu svako živi slobodno i mirno i bori se za egzistenciju sebe i svoje porodice"

Ovo su riječi Marka Pavića povodom jučerašnjeg obilježavanja “Dana bijelih traka” tj. stradanja Bošnjaka u Prijedoru.

Ja juče nisam bio u Prijedoru ali sam bio u Banjaluci sa nekih 10 do 15 politikanata koji su zbog dobrih dnevnica, honorara i svoje bolesne želje za vlastitom promocijom smogli hrabrosti da stanu na Trg Krajine “plaše” i podsjete sve nas na ono što se dešavalo u Prijedoru od 1992. do 1995. godine.

Isto tako gradonačelniče Paviću i vlast u kojoj ste od 2006. godine obilježavate Sijekovac, Tuzlansku kolonu, Dobrovoljačku, Silos, Vozuću i od toga niko ne pravi problem. Istina, vi imate mnogo bolju logistiku, što je i očekivano.

Imajući u vidu da upravljate Prijedorom već 11 godina i saosjećate sa patnjama svojih sugrađana pitam vas:


Zašto nema spomenika za 102 djeteta ubijena u Prijedoru u periodu od 1992. do 1995. godine?

Zašto nema spomenika za 258 ubijenih žena u Prijedoru u periodu od 1992. do 1995. godine?

Da li ste posjetili Korićanske stijene i  zatražili oprost za oko 250 ubijenih sugrađana.

Zašto se čekalo 20 godina da se otkrije masovna grobnica Tomašica?

Da li mladi u prijedorskim školama uče da je u tri mjeseca 1992. godine svaki dan ubijano u prosjeku 32 muškarca, 3 žene i jedno dijete?

Da li mladi iz Prijedora i okoline poslije obilaska Mrakovice i logora Stara Gradiška svrate da obiđu Keraterm, Omarska i Trnopolje?

Da li ste kao dio vlasti u Republici Srpskoj tražili da o zločinima u Prijedoru govorite na RTRS-u?


Pošto to niste uradili za 11 godina vlasti svaki politikant sličan meni, strani plaćenik, domaći izdajnik, fanatik narandžastih revolucija i bjelosvjetski hohštapler i narkoman ima pravo 31. maja da dođe u Prijedor i “plaši” i “zavađa” stanovnike Prijedora. Što prije to uradite Mahatmo (velika dušo) Paviću svima će biti bolje, a i vi ćete manje patiti  i moći se pozabaviti  svijetlom budućnošću Prijedora.

 

Juče smo živjeli zajedno,

danas smo pouka jedno drugom

- Mustafa Širbić