Izdvajamo

Učenici devetih razreda iz nekoliko prijedorskih osnovnih školi danas su bili gosti preduzeća za obradu metala ”Cromex”. Cilj njihove posjete bio je upoznavanje sa zanatima metalske struke pred upis u srednju školu.

U prvoj grupi od 50-tak učenika bili su osnovci iz Kozarca i Trnopolja. Nebojša Dragičević nastavnik iz Kozarca rekao nam je da su proteklih dana njihovi učenici, koji završavaju osnovno školovanje upoznati o tome koja sve zanimanja mogu upisati u srednjim školama.

-Proteklih dana obišli smo srednje škole i saznali koja su zanimanja na raspolaganju, a danas evo imamo priliku da se na praktičnom primjeru uvjerimo kako to izgledaju radna mjesta u metalskoj struci- kazao je Dragičević.


Enes Pehlić direktor ”Cromex-a” pohvalio je inicijativu obilaska preduzeća od strane učenika osnovnih škola koji bi za nekoliko dana trebali da se odluče šta će im biti životni poziv.

Kozarski

foto:Nijaz-Caja Huremović


Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.