Izdvajamo

Svečanom dodjelom nagrada pobjednicima takmičenja iz preduzetništva i poslovnog planiranja za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja grada Prijedora završen je ovogodišnji projekat „Preduzetnička obuka za mlade”.

Projekat implementira Agenclja PREDA, u saradnji sa profesorima i nastavnicima srednjih i osnovnih škola od 2005. godine uz finansijsku podršku grada Prijedora.

Takmičenje iz preduzetništva i poslovnog planiranja ima za cilj podizanje svijesti kod mladih o značaju preduzetništva za razvoj ekonomije određenog područja.

Samim tim ukazuje se na mogućnosti koje preduzetništvo nudi pojedincu, pružaju se specifična znanja za planiranje, pokretanje i vođenje vlastitog biznisa.

 

Kroz projekat mladi vrše istraživanje tržišta, izradu marketing plana, upoznaju se sa oblicima organizacije preduzeća, procesom registracije preduzeća i registracije preduzetničke djelatnosti.

Sve gore navedene aktivnosti se formulišu u biznis plan za određenu djelatnost po izboru polaznika obuke.

Provođenjem takmičenja u izradi biznis planova, kod učenika se izgrađuje ili pojačava takmičarski duh, oni se dublje uvode u problematiku poslovnog planiranja, i navode da razmišljaju ozbiljno o poslovnoj ideji koju bi pretočili u vlastiti biznis.

 

LISTA NAGRAĐENIH UČESNIKA TAKMIČENJA

Pobjednici takmičenja prljedorskih osnovnih škola iz preduzetništva i poslovnog planiranja u okviru projekta “Preduzetnička obuka za mlade” su.

1.mjesto – Biznis plan pod nazivom „Proizvodnja sira” je rad učenika Osnovne škole “Kozarac” Nejle Salihbašić i Omara Deumića.
2.mjesto – Biznis plan pod nazivom “Rent-a bike” je rad učenika Osnovne škole “Dositej Obradović” Teodore Todorović i Miloša Romčevića.
3.mjesto – Biznis plan pod nazivom ”Proizvodnja tjestenine” je rad učenika Osnovne škole “Branko Čopić” Luke Mršića, Đorđa Vokića i Daria Mudrinića.

Prvoplasirani učenici doblli su novčanu nagradu od 250 KM, drugoplasirani 200 KM a trećeplasirani 150 KM.

Takođe, uručene su nagrade nastavnicima za tri nagrađena biznis plana u iznosu od 300 KM.

Osnovna škola “Kozarac” je dobila pehar i novčanu nagradu od 600 KM za prvoplasirani biznis plan na takmičenju “Preduzetnička obuka za mlade”

 

Pobjednici takmičenja prijedorskih srednjih škola iz preduzetništva i poslovnog planiranja u okviru projekta “Preduzetnička obuka za mlade” su.

1.mjesto – Biznis plan pod nazivom “Kućna njega” je rad učenika JU Srednjoškolski centar Prijedor Žarka Zgonjanina.
2.mjesto – Biznis plan pod nazivom “Ljekovita gljiva Shii-taku” – je rad učenice JU Poljoprivredno-prehrambene škole Anđele Glušac.
3.mjesto – Biznis plan pod nazivom “Ograda spas” je rad učenika JU Elektrotehnička škola Nikole Babića.

Prvoplasirani učenik dobio je novčanu nagradu od 450 KM, drugoplasirani 350 KM, a trećeplasirani 250 KM.

Takođe, uručene su nagrade profesorima za tri nagrađena biznis plana u iznosu od 300 KM.

JU Srednjoškolski centar Prijedor je dobio pehar i novčanu nagradu od 600 KM za prvoplasirani biznis plan na takmičenju “Preduzetnička obuka za mlade”.

Priredio – Aleksandar Drakulić / prijedordanas.com


"U svojoj sam sobi našao odgovor na pitanje: koji je ključ uspjeha? Plafon mi kaže da je ambicija visoka, prozor mi reče pogledaj svijet, sat reče da je vrijeme zlato, ogledalo mi reče: ne sudi nikoga po vanjštini, vrata mi rekoše: gurni jako da bi dostigao svoj cilj, i na kraju, pod mi reče: ostani skroman, ti si samo stvorenje."

Meša Selimović