Izdvajamo

Školsko zvono okupiće sutra, prvi put nakon marta, osnovce i srednjoškolce u Republici Srpskoj koji će s maskom na licu savladavati nove lekcije, sami, bez druga u klupi, na duplo kraćim časovima i bez velikog odmora, koji je poslat na privremeni raspust.

Školsku 2019/2020. godinu omela je pandemija virusa korona zbog koje su u martu sve škole zatvorene, a nastava iz učionica preseljena je na televizijske ekrane i internet platforme.

Prvi put od pojave virusa korona đaci se sutra vraćaju u klupe, a svaki njihov dan počinjaće mjerenjem tjelesne temperature. U školu će morati ulaziti sa maskom na licu, a na ulazu ih čekaju sredstva za dezinfekciju ruku i obuće. Ove godine umjesto u svježe okrečene, đaci se vraćaju u dezinfikovane učionice.

Maske se, prema preporukama Instituta za javno zdravstvo RS, preporučuju i tokom nastave kad god je to moguće, posebno kada je riječ o djeci koja imaju zdravstvenih problema. Maska je obavezna i tokom odlaska u toalet, s tim što se obavljanje tih potreba preporučuje tokom časova, a ne na odmoru kako se djeca ne bi sretala i pravila gužvu.

Osim ukidanja velikog odmora, novost na koju će morati da se priviknu đaci jeste i to što će sami sjediti u klupi, a u odjeljenju će ih biti najviše 15, zbog čega će odjeljenja sa većim brojem učenika biti podijeljena u dvije grupe.

Fizička distanca nije obavezna samo za đake već i za nastavnike i sve zaposlene u školama koji su dužni da održavaju razmak od dva metra, a istu obavezu imaju i roditelji djece nižih razreda koji dovode mališane u školu. Zadržavanje u školskom dvorištu nije dozvoljeno ni đacima ni roditeljima.

Časovi u vrijeme pandemije, umjesto uobičajenih 45, trajaće 20 ili 30 minuta u zavisnosti od broja đaka u školama. Djeci se savjetuje da donose svoju užinu i ne dijele je sa drugarima, a nema više ni dijeljenja školskog pribora. U prošlost su poslati i grupni rad i rad u parovima.

Mjerenjem tjelesne temperature od sutra će počinjati i radni dan zaposlenih u školama. I njih kao i školarce na ulazu u škole očekuju sredstva za dezinfekciju i, za razliku od djece, oni moraju stalno nositi maske. Druženja u zbornicama nema, a za sastanke i dogovore preporučuje se maksimalno korišćenje elektronske komunikacije.

I djeci i nastavnicima mora biti obezbijeđeno redovno pranje ruku vodom i tečnim sapunom.

Iako se u učionice vraćaju u sasvim drugačijim uslovima, nastavu u njima ništa ne može da zamijeni i koliko god veliki izazov bio, ističu da su spremni za nova znanja i petice.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije Valentina Sovilj kazala je za “Glas Srpske” da je na području grada definisan isti raspored zvonjenja.

– Čas će trajati 20 minuta, dijelimo se u grupe. Razmak između časova je pet minuta, nema velikog odmora, a nakon što grupe u prvoj smjeni završe nastavu ostavljeno je 15 minuta za dezinfekciju prostorija kako bi bile spremne za dolazak druge smjene – istakla je Soviljeva dodavši da će ovakav sistem rada biti komplikovaniji i za nastavnike, jer će istu lekciju predavati više puta dnevno.

Za izazov su spremni i na području Srpca, Prnjavora, Laktaša i Gradiške. Predsjednik tamošnjeg Aktiva direktora osnovnih škola Radoslav Savanović rekao je da je najteže bilo podijeliti đake u grupe u jednoj od najvećih škola, u Trnu.

– Ovu situaciju najjednostavnije možemo opisati izrazom okrnjena slika. Sve će biti drugačije nego u redovno vrijeme, ali spremni smo na sve, najvažnije je da se krene sa nastavom – rekao je Savanović i dodao da niko od roditelja nije kazao da neće slati dijete u školu.

Savanović je dodao da u trnskoj školi nastavu pohađa 1.100 učenika te da će trajati od pola osam do 18 časova.

– Osim toga, imamo 220 đaka putnika o kojima moramo voditi računa. Linije moraju biti češće, a djeca moraju poštovati mjere i u autobusima – kazao je on.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić rekla je da nova školska, 2020/2021. godina počinje u školskim klupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mjera, te apelovala da svi budu odgovorni.

– I zemlje u okruženju su primijenile slične modele izvođenja nastave u uslovima pandemije. U školama smo stvorili bezbjedno okruženje za naše učenike i nastavnike i rizik od obolijevanja sveli na minimum. Zato apelujem na sve da budemo odgovorni i ponašamo se u skladu sa epidemiološkim mjerama – rekla je Trivićeva u obraćanju učenicima, nastavnicima, roditeljima i građanima Srpske putem “Jutjub” kanala.

Ona je dodala da je važno poštovati preporuke struke i u školi i u porodici, kao i u okruženju u kojem djeca borave i da uspješnost odvijanja školske godine zavisi od pridržavanja tih preporuka.

– Vjerujem da zajedno možemo izgraditi novu školu za novo doba i unaprijediti naš vaspitno-obrazovni sistem prema mjeri učenika – naglasila je Trivićeva.

Simptomi

Institut za javno zdravstvo RS preporučio je da đaci, kao i nastavnici koji imaju simptome zaraznih bolesti ili kod kojih odstoji sumnja na “kovid 19” ne dolaze u školu. Osim toga, ako učenik dobije simptome tokom nastave, odmah se obavještavaju roditelji, koji u najkraćem roku treba da dođu po dijete. Škole moraju imati obezbijeđene prostorije u kojima do dolaska roditelja borave djeca sa simptomima. Učionica u kojoj je taj đak boravio odmah treba da bude provjetrena, a površine koje je dijete dodirivalo dezinfikovane.

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.