Izdvajamo

 

Nastavni proces u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj biće završen najkasnije do 18. juna, a u srednjim do 8. juna i neće doći do promjene načina izvođenja nastave do kraja nastavne godine.

Ovo je konstatovano na današnjem sastanku koji je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić održala onlajn sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, direktorom Republičkog pedagoškog zavoda Predragom Damjanovićem i direktorom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Bojanom Đenićem.

Tokom sastanka, takođe, je konstatovano je da je na najbolji i jedini mogući način organizovano izvođenje nastave u datim okolnostima, kao i da su svi u ovom procesu dali svoj maksimum, naveli su iz Ministarstva prosvjete i culture RS.

Trivićeva je upoznala predsjednike aktiva direktora da se u kontinuitetu prikupljaju spiskovi zainteresovanih radnika u prosvjeti i kulturi za vakcinisanje, koje je planirano u predstojećem periodu, a prema planu vakcinacije Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

"To će biti od naročite važnosti s obzirom na nastojanja da od septembra bude redovno odvijanje nastave kao što je bilo i prije pojave pandemije korona virusa", naveli sui z Ministarstva.

Napomenuli su da je još jednom potvrđeno da ove godine neće biti organizovana eksperimetnalna mala matura, kao i da će biti zatraženo mišljenje Instituta za javno zdravstvo u vezi sa izvođenjem ekskurzija i škola u prirodi.

Istaknuto je da je završen priručnik za nastavnike za predmete od nacionalnog značaja koji će biti primjenjivan u narednoj školskoj godini i naglašeno da će učenici prve trijade u narednoj školskoj godini imati mogućnost primjene digitalnih sadržaja/udžbenika, kao i da će Vlada obezbijediti besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda, svako treće i naredno dijete iz višečlanih porodica svih razreda osnove škole, odlične učenike iz višečlanih porodica, te pobjednike takmičenja.

Kako se navodi u saopštenju, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva radi na reviziji i adaptaciji postojećih udžbenika, pregledu sadržaja, a u skladu sa Pravilnikom o standardima udžbenika za osnovne škole.

Trivićeva je napomenula da se radi na izradi Strategije razvoja obrazovanja za 2021-2030. godine.

Republički pedagoški zavod je predstavio novi Nastavni plan za osnovno vaspitanje i obrazovanje, te reformu gimnazija.

Do kraja mjeseca biće objavljen Konkurs za upis učenika u prve razrede srednjih škola u školsku 2021/22. godinu, a i ove godine biće stipendirani učenici prvog razreda koji se odluče za deficitarna zanimanja.

 

Nezavisne

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović