Izdvajamo

 

Nastavni proces u svim osnovnim školama u Republici Srpskoj biće završen najkasnije do 18. juna, a u srednjim do 8. juna i neće doći do promjene načina izvođenja nastave do kraja nastavne godine.

Ovo je konstatovano na današnjem sastanku koji je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić održala onlajn sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, direktorom Republičkog pedagoškog zavoda Predragom Damjanovićem i direktorom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Bojanom Đenićem.

Tokom sastanka, takođe, je konstatovano je da je na najbolji i jedini mogući način organizovano izvođenje nastave u datim okolnostima, kao i da su svi u ovom procesu dali svoj maksimum, naveli su iz Ministarstva prosvjete i culture RS.

Trivićeva je upoznala predsjednike aktiva direktora da se u kontinuitetu prikupljaju spiskovi zainteresovanih radnika u prosvjeti i kulturi za vakcinisanje, koje je planirano u predstojećem periodu, a prema planu vakcinacije Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

"To će biti od naročite važnosti s obzirom na nastojanja da od septembra bude redovno odvijanje nastave kao što je bilo i prije pojave pandemije korona virusa", naveli sui z Ministarstva.

Napomenuli su da je još jednom potvrđeno da ove godine neće biti organizovana eksperimetnalna mala matura, kao i da će biti zatraženo mišljenje Instituta za javno zdravstvo u vezi sa izvođenjem ekskurzija i škola u prirodi.

Istaknuto je da je završen priručnik za nastavnike za predmete od nacionalnog značaja koji će biti primjenjivan u narednoj školskoj godini i naglašeno da će učenici prve trijade u narednoj školskoj godini imati mogućnost primjene digitalnih sadržaja/udžbenika, kao i da će Vlada obezbijediti besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda, svako treće i naredno dijete iz višečlanih porodica svih razreda osnove škole, odlične učenike iz višečlanih porodica, te pobjednike takmičenja.

Kako se navodi u saopštenju, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva radi na reviziji i adaptaciji postojećih udžbenika, pregledu sadržaja, a u skladu sa Pravilnikom o standardima udžbenika za osnovne škole.

Trivićeva je napomenula da se radi na izradi Strategije razvoja obrazovanja za 2021-2030. godine.

Republički pedagoški zavod je predstavio novi Nastavni plan za osnovno vaspitanje i obrazovanje, te reformu gimnazija.

Do kraja mjeseca biće objavljen Konkurs za upis učenika u prve razrede srednjih škola u školsku 2021/22. godinu, a i ove godine biće stipendirani učenici prvog razreda koji se odluče za deficitarna zanimanja.

 

Nezavisne

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.