Izdvajamo

Dana 23.jula 1992.godine u zaseoku Duračci u Donjim Garevcima srpske vojne formacije masakrirale su porodicu Dženanović. Tom prilikom ubijeni su majka Hajra (Musić) Dženanović (52), njena kćerka Majda (17), Hajrina snaha Nasiha (rodj.Sarajlić,30) i njeno dvoje djece, osmogodišnji Ajdin petogodišnji Alen.

 

U znak sjećanja na ovaj svirepi masakr njihovi najmiliji Esad, Ešef i Asima pozivaju sve koji imaju vremena i mogućnosti da se okupe u nedjelju 29.jula ove godine u 10:00 sati ujutro, ispred malog spomen obilježja na zgarištu porodične kuće, na kojem će se pred njihovu dušu proučiti Jasin i dova, a javnost i tužilaštvo još jedanput podsjetiti na činjenicu da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Posmrtni ostaci porodice Dženanović nikada nisu pronađeni.


Ešef Dženanović, otac dvojice mališana i Majdin brat poziva sva prijedorska udruženja žrtava da im se pridruže u njihovoj boli i u nedjelju podijele tugu sa njima. Ešef posebno poziva sve roditelje ubijenih prijedorskih 102 djece, i ostale članove njihovih porodica da se toga dana okupe konačno na jednom mjestu i pošalju poruku međusobne solidarnosti i istrajnosti u borbi za svoja prava.


mojprijedor

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."