Izdvajamo

Povodom 26 godina od kako je porodica Dženanović na gnusan način pobijena, u znak sjećanja na ovaj svirepi masakr njihovi najmiliji Esad, Ešef i Asima organizovali su juče nedjelja 29.jula ove godine ispred malog spomen obilježja na zgarištu porodične kućeu Duračcima komemoraciju, zatim proučili Jasin tevhid i dovu, pred dušu ubijenih, a javnost i tužilaštvo još jedanput podsjetiti na činjenicu da za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Komemoraciju je predvodio Sudbin Musić bliži rođak familije Dženanović

Počinitelje ovog gnusnog zločina nikada nećemo ostaviti na miru. Mi vrlo dobro znamo ko je bio tog dana i ko je kriv po komandnoj odgovornosti i imamo pravo da sumnjama u institucije suda i tužilaštva da nećije ime kriju, a mi znamo i čije. Poručujemo svima, bićete kad tad privedeni pred lice pravde. Nećete nikada leći i zaspati mirno to je ono što vam u najmanju ruku možemo učiniti, a da do kraja živote ne legnete i ne zaspete mirnim snom. Rekao je Sudbin Musić

 

Dana 23.jula 1992.godine u zaseoku Duračci u Donjim Garevcima srpske vojne formacije masakrirale su porodicu Dženanović. Tom prilikom ubijeni su majka Hajra (Musić) Dženanović (52), njena kćerka Majda (17), Hajrina snaha Nasiha (rodj.Sarajlić,30) i njeno dvoje djece, osmogodišnji Ajdin petogodišnji Alen.

Posmrtni ostaci porodice Dženanović nikada nisu pronađeni.

Zakon o fotografisanju

Malo ponavljanja gradiva o tome što je dozvoljeno, a što nije, po pitanju fotografiranja:

Opširnije...