Izdvajamo

U prostoru nekadašnjeg logora Trnopolje, u organizaciji Regionalnog Saveza logoraša Banja Luka, Udruženja logoraša Prijedor 92 i Kozarac, danas 26-05.2020. obilježena je 28. godišnjica stradanja prijedorskih logoraša.
Vanredna situacija povodm pandemije korona virusa, uticala je na brojnost posjetilaca.

Ovo je prilika da danas prilikom obilježavanja godišnjice formiranja logora Trnopolje odamo počast ubijenim logorašima, da ukažemo još jedanput na loš odnos institucija vlasti, društva i politike prema populaciji logoraša. Naravno, kada je u pitanju odnos prema populaciji logoraša ono što uvijek ističemo, nije to toliko nužno samo prema preživjelima. Prije svega, ta pažnja prema žrtvama mora imati svoju poruku, a to je poruka sprečavanja ponavljanja. Svi oni koji su proživjeli torture, zlostavljanja pa i oni koji su vršili zločine mogli su vidjeti da ništa nije vrijedno tolikog zločina.

Mirsad Duratović, Predsjednik skupštine grada Prijedora, rekao je."Ljudi koji su direktno odgovorni za zločine počinjene ovdje u logori Trnopolje, uspostavu samog logora još uvijek nisu odgovarali. Sa ovog mjesta upoćujemo zahtjev Državnom tužilaštvu, Sipi, istražnim organima, da se pozabave logorom Trnopolje i da pred sudske organe izvedu ljude koji su odgovorni za zločine koji su počinjeni u ovom logoru. Mi danas, još uvijek, imamo bivše logoraše koji su ubijeni u ovom logoru, a njihove posmrtne ostatke nismo pronašli. Upućujem apel onima koji imaju informacije vezano za lokacije na kojim su ukopani posmrtni ostatci ubijenih logoraša logora Trnopolja, da iste prijave. Da porodice ubijenih logoraša konaćno nađu svoj smiraj".

Mesud Trnjanin odbornik u skupštini garada Prijedora kaže. Apelujemo na sve nivoe vlasti da ovakva stratišta obilježimo, da bude država ta za rješavanje ovakvih mjesta. Puno je ovakvih mjesta, ali mi sad pričamo o Prijedoru. Očekujemo podršku svih nivoa vlasti da se rekonstruiše i obnovi ovaj dio prostora u logoru Trnopolje, kako bi imali adekvatno mjestu u kojem ćemo, u narednom periodu, obilježavati ove datume.

 

Budite ponosni na naše kozaračke borce, oficire i generale armije Republike Bosne i Hercegovine. Budite ponosni na naše očeve i majke, braću i sestre, jer oni živješe i umiraše časno. Budite ponosni jer pripadate narodu koji tlačen, proganjan i na pravdi Boga ubijan, a koji druge nije tlačio, proganjao i na pravdi Boga ubijao! Spram dušmanima budite ponosni i prkosni, a spram svojom braćom i prijateljima ponizni i milostivi! Neka nas sviju Uzvišeni Allah na tom putu pomogne!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.