Izdvajamo

Datum: 05.07.2020.god

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Poštovani/e,

SENSE-Centar za tranzicijsku pravdu je u suradnji sa Udruženjem logoraša “Prijedor '92”, a u povodu 25-te godišnjice srebreničkog genocida okupio koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuo kampanju pod naslovom: SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA #VirusPoricanja #DenialVirus.

Kampanja započinje od utorka 7. srpnja / jula 2020. u 17 sati otvaranjem multimedijalne izložbe u prostorijama SENSE Centra u Puli, uz live streaming, i traje do 11. srpnja / jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica. Izložba kojom kampanja započinje zasniva se na internetskom narativu Srebrenica: Genocid u osam činova.

Kampanja će se odvijati istovremeno i na internetu - društvenim mrežama i portalima - i u izložbenim prostorima prema programu kojeg šaljemo u prilogu, a svi navedeni video materijali bit će online prikazani na društvenim mrežama organizacija uključenih u kampanju.

Svi materijali koji će biti prikazani tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih sudjenja” pred MKSJ-om, kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije a odvijat će se pod hashtagom #VirusPoricanja #DenialVirus.

Mirko Klarin

Eugen Jakovčić

Mirsad Duratović

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)