Izdvajamo

Među 3.173 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora koji se vode kao ubijeni i nestali je i Fikret Hodžić, osvajač bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u bodybuildingu.

 Vijest o njegovom ubistvu u Trnopolju 9. jula rastužila je brojne sportiste širom svijeta, a za Hodžićem je žalio i njegov prijatelj i svjetski poznati glumac i sportista Arnold Schwarzenegger.

Najteži mi je 9. juli. Tada je ubijen moj Fikret, iza mojih leđa. Tog kobnog dana su došli srpski vojnici i poveli Fikreta, mene i dvoje maloljetne djece. Nedaleko od kuće su Fikreta zaustavili, a nama su naredili da produžimo. Nedugo zatim iza mojih leđa čula sam rafal. Mi smo morali nastaviti dalje da nas ne bi zadesila ista sudbina. Ni nakon 28 godina ništa se nije promjenilo. To je bol koja će biti dok ne umrem. Mog Fikreta niko ne može vratiti ma koliko godina zatvora da krivci dobiju. Mnogo mi je lakše što sam tu u našoj kući u kojoj smo živjeli prije rata. Bila sam u Austriji i Njemačkoj nekoliko godina u izbjeglištvu i molila sam Boga da se vratim. Tu sam blizu i mogu otići na mezarje kada mi se skupi sve. Proučim Fatihu i čini mi se da mi bude lakše – kaže na početku razgovora Fikretova supruga Suada Hodžić.

 


Fikret je bio čovjek kojeg su svi voljeli. Bio je omiljen u Prijedoru, ali i među sportistima na prostoru cijele bivše Jugoslavije, piše Faktor.

Ne vjerujem da ima iko da bi mogao reći za njega neku ružnu riječ. U sportu je bio i ostao uzor. I danas je, bez obzira što ga nema. Momci koji idu njegovim putem gledaju njegove fotografije, čitaju priče kao što je ova. Naš zajednički život bio je kao iz bajke. Za 17 godina braka nikada nije povisio ton ni na mene ni na djecu. Nažalost, sada imam samo kćerku Elvisu. Ona ima 42. godine i podarila mi je troje unučadi. Oni su mi već godinama jedina sreća u životu. Oni me jedino drže i vuku u životu. Prva kćerkica Evelina je umrla, a sin Džemal je ubijen u Sanskom Mostu 2000. godine – nastavlja Suada.
Fikretova supruga i danas čuva preostale fotografije svog muža, njegovu odjeću, majice i opremu u kojoj je trenirao.

Kada smo pobjegli iz Prijedora imala sam u torbici samo jednu Fikretovu sliku. U martu 1993. godine u Beču sam od prijatelja iz Knjaževca dobila stotinjak fotografija ubijenog supruga i dvije videokasete koje su nam uspomena na njegov život i blistavu sportsku karijeru bez ijedne mrlje. Njegova životna želja je bila da pobijedi na takmičenju Mister Universum. Nažalost, zločinci su ga u tome spriječili. Fikret je sve postigao treniranjem i prirodnom ishranom. Nikada nije koristio steroide, anabolike…Ništa. Sve je bilo prirodno. Zato je bio zdrav. Nikada doktoru nije otišao – govori Hodžić.


Zbog koronavirusa 9. jula ove godine sa prijateljima i rodbinom nije mogla obilježiti godišnjicu smrti svog supruga.

Jednostavno takva je situacija i moramo je poštovati. Ranije se svake godine okupi 30 do 50 bodybuildera iz cijele BiH i zajedno se prisjetimo lika i djela šampiona Fikreta Hodžića. Dođu i prijatelji iz regiona. Družimo se i pričamo, odemo na groblje, proučimo Fatihu. Želja mi je da Fikret dobije spomenik ili barem bistu u Kozarcu kojem je toliko dao. Također, prijatelji žele da naprave spomenik ispred naše kuće. Mislim da je pravo vrijeme da u Prijedoru bude podignut spomenik za sve 3.173 žrtve i da on podsjeća na zločine i genocid koji se desio – ističe Suada.

 

Poznata je i fotografija Fikreta Hodžića iz egipatskog Kaira 1981. godine na kojoj je u društvu još jedne legende ovog sporta i slavnog glumca Arnolda Schwarzeneggera.

Oni su bili pravi prijatelji. U pismu koje nam je poslao posredstvom američke ambasade u Beču 1993. godine Schwarzenegger je izražavajući žaljenje zbog smrti sportiste svjetskog ranga podsjetio i kakva je sportska i ljudska veličina bio. Pismo Schwarzeneggera uz druge uspomene na Fikreta Hodžića nalazi se u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu, u kojem se nalaze stotine eksponata koji svjedoče o svoj surovosti rata i ratnim zločinima na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine. Naša velika želja je da Arnold dođe u Trnopolje. Nadamo se da će se to desiti i da ćemo to i uspjeti preko njegovih kumova u Austriji. O Fikretu se snima i dokumentarni film. Jedan dio je već urađen, a čeka se nastavak snimanja – kaže Suada koja dodaje da joj je posebno drago što će na Balkanskom prvenstvu u bodybuildingu u Knjaževcu, koje se održava od 28. do 30. augusta, biti odata počast njenom suprugu.

 

U Sanskom Mostu postoji klub koji nosi ime “Fikret Hodžić”, a vodi ga Emir Nadarević.

Sestrin sin je osnovao i vodi klub. Svake godine se održava i memorijal i to je još jedan lijep način da se čuva sjećanje na Fikreta – kaže na kraju njegova supruga.


hayat.ba

Ziv I zdrav bio veliki humani covjece, znaj da nisi sam,kud god ti I tvoja kamera za, tobom cijela vojska gledalaca,mi koji smo daleko,uz tvoju pomoc smo tu sa vama,hvala,hvala za ovo divno snimanje u detalje,dogadzanja ovog ljeta,bilo je I tuzno I veselo,veliki selam iz Chicaga!

Ismeta Terzic Dzihic