Izdvajamo

Danas je, skromno (zbog pandemije Korona virusa), obilježena 28. godišnjica zločina na Koričanskim stijenama na Vlašicu. Na dvadesetosmu godišnjicu velikog zločina porodice žrtava bacile su u provaliju, u kanjon rijeke Ilomske, 221 bijelu ružu za nevine žrtve zločina.
Na tom mjestu pripadnici Interventnog voda CJB Prijedor prije tacno 28 godina izdvojili iz konvoja, a potom strijeljali više od 200 muškaraca, prijedorskih civila, uglavnom Bošnjaka. Prijedorski policajaci koji su izvršili strijeljanje nakon toga su bacali bombe kako ne bi bilo preživjelih. Ipak, ovaj strašni zločin preživjelo je 12 prijedorčana koji su o tome svjedoćili pred sudovima u Hagu i BiH.

Predstavnici udruženja koja okupljaju žrtve minulog rata u Prijedoru danas su kazali kako ce i dalje govoriti o genocidu u Prijedoru iako ih lokalne vlasti u ovom gradu sputavaju. Ogorceni su i na opcinsku vlast u Skender Vakufu koja ne dozvoljava postavljanje spomen ploce na mjestu zlocina.

U povratku sa Korićanskih stijene kratko zaustavljanje na lokalitetu Vitovlje kod hajr česme i spomen ploče posvećena prijedorskim civilima, Bošnjacima i Hrvatima koje su prije 26 godine na Korićanskim stijenama ubili pripadnici tadašnje prijedorske policije koja se nalazila pod rukovodstvom bosanskih Srba.
Hajr česmu i ploču su, 21.08.2015.godine, podigli Senada i Indir Selimović, bračni par iz Bosanske Gradiške, koji danas živi u Travniku. Na hajr česmi i spomen ploči piše "Da vidiš, da znaš, da pamtiš, da se ne ponovi 21. august 1992".

 

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."