Izdvajamo

Sjećaš li se Trnopolja
(na godišnjicu izlaska iz logora Trnopolje)

Piše:Denijal Dergić

Da se ne zaboravi, da se nikada nikome ne ponovi.
Trnopolje je selo u ravnici u plodnom Kozaračkom polju. Trnopolje se ni po čemu ne razlikuje od ostalih sela u Prijedorskom kraju. Trnopolje je zapravo skup manjih naselja koja su se šireći i povećavajući broj stanovnika sastavili u jednu cjelinu. Kroz Trnopolje prolazi najstarija pruga u Bosni i Hercegovini. Pored Trnopolja je i najveći ribnjak u BiH "Saničani".
Trnopolje bi zauvijek ostalo nepoznato selo da se nije desila 1992. godina. Tada su srpske vlasti u Trnopolju 26.05 1992. godine otvorile "Otvoreni prihvatni centar" kako je bilo napisano na kafani koju su tada koristili istovremeno kao i komanda logora i kao sjedište Crvenog krsta, a zapravo logor za nesrpsko civilno stanovništvo. U toj godini će u Trnopolju četiri datuma ostati u posebnom sjećanju.
Pored onog 26.05.kada je otvoren logor,tu su još i 09.07 kada su u "čišćenju" Trnopoljskih naselja srpski vojnici ubili oko 40 civila među njima je ubijen i čuveni sportista, body bilder Fikret Hodžić.
21. augusta 1992. godine, više od 200 civila odnosno logoraša iz logora Trnopolje je izdvojeno iz konvoja i na Korićanskim stijenama su rafalima pobijeni. Nekoliko njih je ipak preživjelo.
I na kraju ovaj datum, 30.09. oko 1600 logoraša su krenuli u slobodu da bi narednog dana 01.10.1992 stigli u Karlovac.

Trnopolje i sada izgleda kao tiho, mirno mjesto, lijepo za miran život. Djeca kojih je jako malo idu u školu, obrađuju se njive, vozovi prolaze. Neko bi rekao idila. Dok sjećanja ne krenu...
Dragi logoraši Trnopolja, može izgledati čudno (a i lično sam proveo oko 4 mjeseca) želim da vam čestitam godišnjicu slobode. Onim logorašima koji ovaj dan nisu dočekali neka je rahmet, neka u miru počivaju.

Uzvišeni Allahu, neka tuga bude nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome više ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.