Izdvajamo

 

Mirnom šetnjom sa bijelom trakom oko lijeve ruke i ove godine ćemo obilježiti Dan bijelih traka u Prijedoru i svim drugim mjestima gdje se 31. maj, Dan bijelih traka bude obilježavao. Zbog potencijalnih posljedica uzrokovanih pandemijom virusa Covid 19 pozivamo sve one koji budu obilježavali Dan bijelih traka bilo gdje u svijetu da se tokom održavanja skupa pridržavaju svih mjera opreza, drže distancu i obavezno nose maske.

Okupljanje učesnika u Prijedoru planirano je u ponedjeljak 31. maja 2021. godine u 12:00 h. Učesnicima će prije same šetnje biti pokazana lokacija sa kojom su lokalne vlasti saglasine da se na njoj izgradi memorijal za 102 ubijene prijedorske djece. U toku ove godine bi trebali pribaviti svu neophodnu dokumentaciju, raspisati međunarodni konkurs za idejno rješenje memorijala i do idućeg Dana bijelih traka podići memorijal. Tako ćemo ostvariti jedan od prvih postavljenih ciljeva koje je pred sebe postavila građanska inicijativa Jer me se tiče, zajedno sa drugim organizacijama i pojedincima koji su se priključili i podržali roditelje ubijene prijedorske djece.

Zbog ograničenog broja učesnika, a dozvoljeno je do 100 na javnom skupu, molimo sve one koji su namjeravali doći u Prijedor da ove godine Dan bijelih traka obilježe u svojim zajednicama tako što će tog dana prošetati sa bijelom trakom na lijevoj ruci. Tako ćete na najjednostavniji način obilježiti Dan bijelih traka i na najizravniji način dati lični doprinos u ostvarenju ciljeva koje su postavili organizatori, a jedan od prvih je i izgradnja memorijala za ubijenu djecu. Pored nošenja bijele trake na ruci Dan bijelih traka možete obilježiti i postavljanjem bijelih čaršava na prozore vaših kuća i balkona. Fotografije i video sa bijelim trakama možete objavljivati na društvenim mrežama i dijeliti ih sa drugim učesnicima.

U koloni učesnika koji će proći glavnom prijedorskom ulicom moći će biti samo oni koji budu imali ružu sa imenom jednog ubijenog djeteta. Međutim obilježavanje nije ograničeno prostorom i vremenom, svako od vas može nositi bijelu traku i obilježiti taj dan i ako se ne nađe u koloni sa ružama.

Pozivamo sve učesnike kolone da strogo drže razmak te da nose maske i izbjegavaju kontakt sa drugim učesnicima. Cvijeće sa imenima 102 djece položićemo u krug na glavnom trgu kao i ranijih godina. Predstavnici medija izjave mogu uzimati neposredno prije početka šetnje i nakon obraćanja organizatora.

Obilježavanje Dana bijelih traka je podsjećanje na 31.maj 1992.godine kada je Krizni štab opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke.

Za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje!

Inicijativa Jer me se tiče

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?