Izdvajamo

 


U prisustvu dosta velikog broja prijatelja, komšija, poznanika rahmetli Fikreta Hodžića danas je u Trnopolju ispred njegove porodične kuće, otkrivena spomen ploča na kojoj piše:

Ovdje je živio i ubijen veliki šampion legenda Kozarca Fikret Hodžić 1953-1992.

U Kozarcu na raskrsnici, u blizini Spomen obilježja, otvorena je Spomen soba Fikret Hodžić.

Spomen ploču otkrili su Neno Sivac i Mirsad Beširević, a spomen sobu otvorila je Fikretova unuka Melina.

 

Fikret Hodžić (26. juni 1953 – 9. juli 1992) bio je bodybuilder. Takmičio se tokom 1970-ih i 1980-ih godina predstavljajući Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju. Bio je treći na svijetu, drugi u Evropi, apsolutni prvak Balkana i 15 puta prvak Jugoslavije.

Jedan od inicijatora za podizanje spomen ploče i spomen sobe Neno Sivac nije mogao da sakrije emocije i suzne oči "Današnja situacija je da se sve zaboravlja, a sa ovom pločom ostavljamo u amanet za vječnost gdje, šta i kome se desilo. Došli smo na ideju da postavimo spomen ploču i otvorimo spomen sobu i da to ostane vječno svima nama i kao opomena za buduće generacije".

Sakib Kurtović predsjednik Bodibilding Saveza Bosne i Hercegovine "Sve naše sportske priče su bile lijepe, uz lijepo druženje i lijepa sjećanja. Nažalost ova priča se završila tužno. Mi smo tu kao svjedoci, da možemo da popravimo tu sportsku priču da želimo da ostane u lijepom sjećanju sve ono sto je Fikret Hodžić napravio i postigao u bodibilding sportu, a bio je uzor i mnogim drugim koji se nisu bavili ovim sportom".

Kasim Hukić-Cakana nam priča "Ja sam 1980. godine u Beogradu bio na takmičenju, u bivšoj Jugoslaviji bili smo najjači, najbolji, stim da je bio u našem klubu još Senad Klepo iz Mostara, Slobodan Blagojević, Sead Zulan, Jusuf Arifagić, Derviš zvani Pjer, Taib Trnjanin, Jasmin Mehmedagić i svi su došli sa najboljim rezultatima i svi su donijeli medalje ili diplome. Ja sam osvoji prvo mjesto u lakoj kategoriji. Za mene Fikret je najbolji kao čovjek i kao trener".

Mirsad Beširević nam kaže "Kod Fikreta sam stekao prvo znanje, sve što sam naučio, naučio sam od njega. Kad sam bio prvi razred srednje žkole u novinama Tempo vidio sam njegovu sliku, par dana bila je emisija Znanje imanje i tamo sam ga vidio na njegovoj farmi i odmah sam se zaljubio u taj sport. Par dana poslije otišao sam da se upišem kod njega i počeo da vježbam polahko. Tri puta nedeljno sam dolazio biciklom iz Prijedora. Družili smo se i privatno. On mi je usadio ljubav prema ovom sportu."

Podsjećamo, Fikret je ubijen ispred kuće 09.jula 1992.godine. Još uvijek niko nije skupio dovoljno hrabrosti da kaže ime zločinca koji je ubio Fikreta Hodžića jednog od najpoznatijih sportista u našem kraju, čovjeka koji je mnogima bio uzor.

Teufik Kulašić podsjeća da je svaki drugi stanovnik prošao kroz prijedorske logore, te logor Manjaču. Blizu 2.500 Kozarčana ubijeno je, a njih još gotovo 600 nije pronađeno.