Izdvajamo

 

U subotu, 24. jula 2021. godine posjetićemo bivši kompleks logora smrti Keraterm kod Prijedora i obnoviti sjećanje na stradanje nevinih zatočenika. Svake godine organizovano dolazimo da obilježimo dan kada je u prostoriji broj tri počinjen masakr nad oko 180 nevinih Prijedorčana koji su pobijeni mitraljeskom vatrom i gušenjem.
Logor je naredbom Kriznog štaba opštine Prijedor uspostavljen u maju 1992. godine i u njemu je u tri mjeseca postojanja preko 3.000 nevinih Prijedorčana bilo zatočeno i mučeno. Do augusta 1992. godine u logoru ”Keraterm” ubijeno je ili iz njega odvedeno u nepoznatom pravcu preko 300 nevinih ljudi.
Logor ”Keraterm” se nalazi u neposrednoj blizini centra grada ali ga za vrijeme postojanja nije posjetila niti jedna međunarodna organizacija ili novinarska ekipa. Haški eksperti su utvrdili da je u tom logoru posebno bilo izraženo seksualno zlostavljanje muškaraca a bile su zatočene i dvije žene.
Petorica prijedorskih Srba priznali su krivicu za zločine nad sugrađanima. Pred Tribunalom u Hagu Duško Sikirica, komandant logora, Damir Došen i Dragan Kolundžija komandiri smjena, te stražar Predrag Banović, a pred Sudom BiH Dušan Fuštar, komandir smjene straže.


Program posjete započinje u 10,00 h u subotu 24.07.2021. godine, kada ćemo položiti cvijeće pred spomen ploču.

Nema saudijskog islama, bosanskog islama, turskog islama. Ima jedan Islam koji vrijedi za sve ljude.

Mr. Safet Kuduzović