Izdvajamo

 

Prijatelji i poštovaoci doktora Esada Sadikovića, posjetili su danas mjesto gdje je ukopan na šehidskom mezarju Skela u Prijedoru, položili vijenac i odali mu počast. Doktor Sadiković bio je logoraš Omarske, a ubijen je na današnji dan 1992. godine, nad jamom Hrastova Glavica kod Sanskog Mosta.

“O Esi je puno toga rečeno i napisano. Eso je i u logoru bio pravi doktor i humanista. Svoj posao je radio sa srcem i dušom. Pričaju ljudi, koji su sa njim bili u logoru, da su kada je bio prozvan, svi stali mirno i aplauzom ga ispratili”, priča Nijaz Brkić, predsjednik Udruženja građana “Behar” Prijedor, u čijoj je organizaciji održano ovogodišnje sjećanje na Esu Sadikovića pod nazivom “Putem smrti doktora bez granica”.

Do pretprošle godine u Prijedoru je organizovano “Veče sjećanja na dr Esu Sadikovića” i dodijeljivane književne nagrade koje nose njegovo ime, ali je manifestacija, zbog pandemije, prekinuta.

Kako ističe Brkić, pomenuto Udruženje je prije nekoliko godina pokrenulo inicijativu da se mala Skopska ulica, u kojoj se nalazi i Esina porodična kuća, preimenuje u Ulicu Esada Sadikovića, koji je bio član Međunarodne humanitarne grupe “Ljekari bez granica”.

 

Kozarski

Često se naši ljudi osječaju uvrjeđenim sa riječi 'dijasporac'. Ovo je večinom slučaj iz razloga nepoznavanja značenja te riječi. Šta ustvari znači 'Dijaspora'

Opširnije...