Izdvajamo

 

Prijatelji i poštovaoci doktora Esada Sadikovića, posjetili su danas mjesto gdje je ukopan na šehidskom mezarju Skela u Prijedoru, položili vijenac i odali mu počast. Doktor Sadiković bio je logoraš Omarske, a ubijen je na današnji dan 1992. godine, nad jamom Hrastova Glavica kod Sanskog Mosta.

“O Esi je puno toga rečeno i napisano. Eso je i u logoru bio pravi doktor i humanista. Svoj posao je radio sa srcem i dušom. Pričaju ljudi, koji su sa njim bili u logoru, da su kada je bio prozvan, svi stali mirno i aplauzom ga ispratili”, priča Nijaz Brkić, predsjednik Udruženja građana “Behar” Prijedor, u čijoj je organizaciji održano ovogodišnje sjećanje na Esu Sadikovića pod nazivom “Putem smrti doktora bez granica”.

Do pretprošle godine u Prijedoru je organizovano “Veče sjećanja na dr Esu Sadikovića” i dodijeljivane književne nagrade koje nose njegovo ime, ali je manifestacija, zbog pandemije, prekinuta.

Kako ističe Brkić, pomenuto Udruženje je prije nekoliko godina pokrenulo inicijativu da se mala Skopska ulica, u kojoj se nalazi i Esina porodična kuća, preimenuje u Ulicu Esada Sadikovića, koji je bio član Međunarodne humanitarne grupe “Ljekari bez granica”.

 

Kozarski

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."