Izdvajamo

 

Na lokalitetu Korićanske stijene, opština Kneževo nekad Skender Vakuf, obilježena je 29. godišnjica strijeljanja 224 nevine žrtve. Presude Haškog tribunala i Suda BiH govore da je na ovom mjestu počinjen stravičan zločin. Zločin na lokalitetu Korićanske stijene u Haškom Tribunalu je obilježen kao primjer masovnih ubistava s ciljem etničkog čišćenja teritorija.

 Prema podacima Udruženja logoraša Prijedor 92 na Korićanskim stijenama je ubijeno najmanje 186 Prijdorčana nesrpske nacionalnosi. Predsjednik Regionalnog saveza logoraša Banja Luka, Mirsada Duratovića je naglasio da zločince nije stigla zaslužena kazna. Kada je riječ o procesuoranim počiniocima dobili su veoma blage kazne Suda BiH, naglasio je Duratović. Bacanjem ruža u provaliju iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci nevinih žrtava i učenjem fatihe, na lokalitetu Korićanskes stijene je obilježena 29 godišnjica stravičnog zločina.

 

Zločin na lokalitetu Korićanske stijene U Hagu je obilježen kao primjer masovnih ubistava s ciljem etničkog čišćenja teritorija. Pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine dokazan je zločin počinjen na današnji dan 1992. godine kada je ubijeno 244 prijedorska logoraša nesrpske nacionalnosti. S ciljem trajnog iseljenja prijedorskih nesrba, civilne, vojne i policijske snage, pod vodstvo Kriznog štaba opštine Prijedor, ljeta 1992. godine su organizovale nekoliko prognaničkih konvoja.

 Tako je bilo i na današnji dan prije 29 godina kada je u konvoju djece, žena, starih i iznemoglih, iz naselja Tukovi prema Travniku deportovano preko 1200 civila. Pored premlaćivanja, pljačke, maltretiranja, pripadnici interventnog voda prijedorske policije,na rijeci Ugar, planina Vlašić, iz prepunih šlepera i autobusa su uz tuču, prebacili žrtve u druge autobuse. Sproveli su ih do ruba provalije na lokalitet Korićanske stijene gdje je u slijedilo strijeljanje.

 

Nakon strijeljanja, posmrtni ostaci prijedorskih logoraša zasuti su ručnim bombama. Darko Mrđa je pred Haškim tribunalom 2004. osuđen na 17 godina zatvora nakon što je priznao krivicu za zločin počinjen prije 29 godina.

Prijedorski policajaca Damir Ivanković, Gordan Đurić i Ljubiša Četić koji su učestvovali u masakru također su priznali krivicu.

mojprijedor.com/ Senudin Safić

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.