Izdvajamo

 

Povodom obilježavanja 30.augusta međunarodnog dana nestalih osoba, sutra ponedeljak, organizujemo mirnu šetnju i okupljanje na glavnom trgu ispred Patrije. Šetnja počinje u 12.00 sati sa početka glavne ulice.

Glavni dogadjaj je na trgu ispred Patrije gdje će se čitati imena nestalih osoba. Glavno pitanje je "Gdje je" ili gdje su članovi porodica koji još uvijek nisu pronađeni a s kojim njihove porodice žive sve ove godine.

Bilo bi nam drago ukoliko se pojavite u što većem broju, kako bismo porodicama nestalih osoba pokazali da nisu sami u svojoj patnji i da njihovi najmiliji nisu zaboravljeni.


Organizatori obilježavanja su: Udruženje Prijedorčanki „Izvor“ i Kvart,  uz podršku Medjunarodnog crvenog križa u Bosni i Hercegovini.

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.