Izdvajamo

 

Danas je u Prijedoru obilježen Međunarodni dan nestalih osoba.
Tridesetak prisutnih Prijedorčana, porodica nestalih sa područja grada prošetali su danas šetališnom zonom kroz glavnu ulicu, noseći crne majice ili u rukama crne balone, odnosno letke na kojima se nalazila poruka “Gdje je?”.

"Na ovaj način mi želimo da skrenemo pažnju na problem da još uvijek u Prijedoru nisu pronađeni ostatci ubijenih i nestalih. Od civila 526 osoba još uvijek se vodi kao nestali, od ukupnog broja 3176. Na ovaj način mi smo podrška porodicama nestalih, da znaju da pitanje nestalih nije zaboravljeno, da se na tome radi, ali isto tako da znaju da neko misli na njih i njihove nestale." kazala je Seida Karabašić predstavnica Udruženja Prijedorčanki Izvor.

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se radi prisjećanja na sve nestale u oružanim sukobima, kao posljedice kršenja ljudskih prava ili zločina protiv čovječnosti. Važno je da se sve nestale osobe na nivou Bosne i Hercegovine pronađu i identifikuju da bi se iole olakšao bol porodica nestalih i na neki način omogućilo dostojanstveno sjećanje na sve žrtve rata.

Organizatori su Udruženja Prijedorčanki Izvor i Centra za mlade Kvart, uz podršku Medjunarodnog crvenog križa u Bosni i Hercegovini.

“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).