Izdvajamo

 

Prije tačno deset godina pogodila nas je tužna vijest da je naš dragi Asim Mahmuljin, nakon kratke ali teške bolesti, preselio na Ahiret u svojoj šesdesettrećoj godini života.

 

 Asim je u našem sjećanju ostao prije svega kao vjernik, a onda, vrijedan radnik, optimista, humanitarac, aktivista.

Zaista nema događaja i inicijativa u poslijeratnom, povratničkom Kozarcu, a da Asim nije učestvovao u tome i podržavao iste, kako financijski tako i svojim nesebičnim zalaganjem.

 

 Bio je aktivan u Islamskoj zajednici, u svome džematu. Podržavao je rad Planinarskog društva, Kulturno umjetničkog društva. Bio je aktivni član Vatrogasnog društva.

Srcem je bio za naš fudbalski klub Bratstvo i jedan je od začetnika ponovnog oživljavanja kluba, gdje se posebno istakao u radu sa djecom.

 

 Asim je ukopan u rodnoj Kozaruši 19. aprila 2012. godine i iza njega je ostala velika praznina u srcima onih koji su ga poznavali. Posebna praznina i bol ostala je u dušama njegovih najmilijih kojima će zauvijek nedostajati.

 

Nakon njegovog preseljenja na Ahiret, u znak sjećanja na njegov rad i trud u FK Bratstvu, organizuje se malonogometni turnir za djecu, koji nosi njegovo ime i koji je do danas prešao u tradiciju.

U julu 2016. godine održan je trodnevni 4. Tradicionalni turnir u malom nogometu “Asim Mahmuljin”, nagrade ekipama i pojedincima predala je tada Asimova supruga Safeta Mahmuljin, a posthumnu Plaketu Asimu Mahmuljinu, za nesebičan doprinos u poslijeratnoj obnovi Kozarca i FK Bratstva, supruzi Safeti predao je Ismal Bešić tadašnji predsjednik uprave FK Bratstvo.

 

 Što je bitno za naglasiti jeste da je to bio prvi put da su i djevojčice učestvovale na ovako jednom turniru, a pored njih, kao učesnici, bila su naša djeca iz inostranstva koja su bila u posjeti Kozarcu.

Cilj ovih turnira jeste izgradnja osjećaja za zajednicu kod djece, izgradnja mostova prijateljstva, jer znamo da su Kozarčani rasuti po cijelom svijetu. Sve ovo su bili ciljevi i rahmetli Asima Mahmuljina, zbog toga treba nastaviti ovu tradiciju i raditi na poboljšanju uslova u našem budućem radu sa djecom i mladima.

 

 U julu 2019. godine organizovanjem malonogometnog turnira “Asim Mahmuljin” završen je Dječiji kamp zabave koji se po prvi put održao u Kozarcu u periodu od 07.07 do 22.07. 2019. sa uzbudljivim sportskim aktivnostim.

 

 Na kampu je učestvovalo preko osamdeset djece, dok je na turniru bilo nešto više od šezdeset što je bio dobar rezultat i pokazatelj da treba nastaviti sa ovakvim i sličnim aktivnostima.

 

Sjećanje na Asima trebamo sačuvati i nastaviti da radimo i da se borimo za boljitak našeg mjesta baš onako kako se Asim borio i zalagao.

Iako je cijelo poslijeratno, povratničko vrijeme živio sa grčem u duši i boli za izgubljenim starijim sinom, Asim nije gubio optimizam i vjeru u bolje sutra, a nama je ostavio u emanet da tako nastavimo dalje.

 

Pored supruge Safete, sina Admira, snahe Sanele, unučadi Amela, Ajle i Belme, mnogobrojnih rođaka i prijatelja, iza Asima su ostala mnogobrojna dobra djela koja i danas traju, te koja trebamo čuvati kao uspomene na ovoga velikog insana.

Neka je vječni rahmet njegovoj plemenitoj duši i neka njegova dobrota i njegova djela budu pouka nama i budućim naraštajima!

izvor: Kozarac.ba

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...