Izdvajamo

 

Prva grupa od 100 bivših logoraša sa područja Prijedora i Kozarca krenula je 15.oktobra 1992 . iz Karlovca , direktnim letom avionom iz Zagreba do Bergena gdje je prenoćila , slijedećeg dana autobusima nastavila do Harastølena , Luster kommune .
Žene i djeca većinom su došli početkom decembra , a ostali su dolazili
u mjesecima poslije.

Nakon nekoliko mjeseci pokrenuta je inicijativa da se dovede vjerski službenik uz saglasnost i potpise svih.
Nakon svih provedenih procedura zahtjev je odobren i od tada sve vjerske aktivnosti je predvodio (rahmetli Mehmed ef. Mehanović ) koji je zajedno sa stanovnicima ovog prihvatnog centra osnovao prvi džemat u Norveškoj .
Važno je napomenuti da su izabrani delegati iz Harastølena učestvovali na pisanju prvog statuta i osnivanju Islamske Zajednice u Norveškoj.
Pohvale našim ljudima koji su preselili iz Lustera i bili akteri osnivanja džemata u komunama Stavanger , Haugesund , Bergen ,
Gjøvik...

Sellam za sve koji su tada bili u Lusteru i imaju zasluge za osnivanje džemata i Islamske zajednice u Norveškoj.

Vrijedno je napomenuti da je pokrenuta i Folklorna grupa koja je vodio Asmir Ključanin koja je izvodila narodne igre i pjesme iz Bosne i Hercegovine i tako na najbolji način predstavljala našu kulturu i tradiciju .

Predstavljali su nas i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu na nekoliko velikih festivala po cijeloj Norveškoj, gdje su osvajali nagrade i simpatije publike od kojih su najpoznatiji u Ferde-u , Bodø-u , Oslu i na brojnim drugim mjestima.

Ne treba zaboraviti ni fudbalere na malim i velikim terenima koji su takođe igrali u nižim nivoima Norveške.

Nekako početkom 1994 godine donesena je odluka da se počinje raseljavanje prihvatnog centra po cijeloj Zapadnoj obali , spajanja sa familijama po drugim dijelovima Norveške , a bilo je odlazaka i u druge države .

Prateći dalje učešće tadašnjih stanovnika Harastølena širom Norveške može se reći da su i da i dalje ostvaruju značajno učešće u radu Islamske zajednice BiH u Norveškoj , BiH klubova , Udruženju bivših logoraša iz Bosne i Hercegovine u Norveškoj i raznim drugim organizacijama .

Harastølen , Luster
15.oktobar 1992 - 15.oktobar 2022

Misteriozno je da u Norveškoj nisu registrovani kao logoraši , iako su iz logora Trnopolje kod Prijedora uz pratnju UNHCR-a u 35 autobusa preko Karlovca i Zagreba i dalje avionom bili prvi 100 logoraša koji su otišli u Norvešku .

Kozarčani u Norveškoj

 

Ovdašnja osnovna škola, koju pohađa 340 učenika, posebna je priča. Ne tako davno bila je među najvećima u bivšoj zajedničkoj državi, brojeći i do 3.800 učenika. I danas su u njenim klupama učenici Bošnjaci, Srbi, Ukrajinci, Romi. Isto je i s nastavnim osobljem.

Al-Jazeera 01.2017.