Izdvajamo

 

Organizacioni odbor za obilježavanje 20. jula, dana sjećanja na strašne ratne zločine sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane, ove godine organizira niz sadržaja koji imaju za cilj da afirmišu kulturu pamćenja. Jedna od aktivnosti je i naučni skup o masovnim ubijanju Prijedorčana sa posebnim fokusom na masovnu grobnicu Korićanske stijene u Bošnjačkom institutu u Sarajevu. Na skupu će govoriti eminentni stručnjaci koji aktivno govore i pišu o ratnim zločinima na području Prijedora i Bosanske Krajine, kao i cijele Bosne i Hercegovine. S obzirom da je Organizacioni odbor donio odluku da će ove godine poseban fokus obilježavanja 20. jula staviti na masovnu grobnicu Korićanske stijene, tema ovog naučnog skupa je upravo o toj masovnoj grobnici, koja je jedna od najspecifičnijih grobnica po načinu ubijanja i pokušaja sistematskog, planskog i organiziranog prikrivanja zločina.

 

U uvodnom dijelu je planirano da se obrati predsjednik Organizacionog odbora muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, te predstavnici institutcija koje brinu o kulturi pamćenja. U stručnom dijelu, na naučnom skupu će govoriti: dr. Mujo Begić (šef područnog ureda Bihać Instituta za traženje nestalih BiH), dr. Muamer Džananović (direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu), dr. Jasmin Medić (naučni saradnik u Institutu za historiju Bosne i Hercegovine), dr. Hikmet Karčić (naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava) i dr. Amir Kliko (viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava).

 

Ovaj naučni skup će biti održan u ponedjeljak, 15. jula 2024. godine u Bošnjačkom institutu u Sarajevu sa početkom u 10 sati. Iz organizacionog odbora pozivaju naučne radnike, aktiviste, medijske radnike, studente i sve zainteresirane građane Bosne i Hercegovine da prisustvuju ovom naučnom skupu koji će biti otvorenog karaktera za sve koji na ovakav način žele pružiti podršku kulturi sjećanja i informisati se dodatno o raznim aspektima jednog gnusnog zločina koji se na veoma eklatantan način može vidjeti kroz primjer masovne grobnice Korićanske stijene.

 

Napominjemo, 20. jula 2024. godine, u Kamičanima kod Prijedora će biti održan komemorativni skup i dženaza za žrtve teškog ratnog zločina sa elementima genocida u Prijedoru i dolini Sane. Također, iz Organizacionog odbora poručuju, da će i ove godine biti održan biciklistički maraton Bihać - Prijedor - Kamičani, kao što će povorka sa tabutima žrtava krenuti 19. jula 2024. godine iz identifikacionog centra "Šejkovača" pored Sanskog Mosta, preko Sanskog Mosta, Ključa, Bosanskog Petrovca, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanske Otoke, Bosanskog Novog, Prijedora i na kraju dolaska u Kamičane, gdje će im se klanjati dženaza dan kasnije.

Organizacioni odbor - Prijedor 2024.

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.