Izdvajamo

Autor : Samir Sam Hadzalić

Kako to izgleda kada Sana izadje iz svog korita.?Na fotografiji vidimo zracni snimak iz 2018 godine. Za one koji to mozda ne znaju, na snimku se vide gradska naselja Stari grad,Zagrad,i dio naselja Skela,kao i dio prijedorskih polja. I dalje je najugrozeniji dio Stari grad obzirom da je ostrvo izmedju Sane i njenog rukavca Bereka. U poslijeratnom periodu zanemarena je odbrana od poplava I nije izgradjena odgovarajuca zastita. S toga smo kao Asocijacija Prijedorcana i pokrenuli inicijativu za podizanje zastitnog nasipa uz rijeku Sanu, koji je za nas od krucijalne vaznosti.


Zasto zastitni zid?

Izgradnja zastitnog zida uz rijeku Sanu u starom dijelu Prijedora je projekat generacije i zasigurno ce imati visenamjensku svrhu. Osim sto ce pruzati fizcku zastitu od rijeke Sane,potrebno je istaci i onaj nista manje vrijedan psihicki momenat,kada ce nasi sugradjani imati svaku mirnu provedenu noc bez bojazni da ce im voda uci u kuce.Uz novosagradjeni zastitni zid ,prosirila bi se i uredila cesta odnosno setaliste uz zid i obnovio bi se populrani starogradski kej.A moguca je i izrada umanjene replike takozvane “Suplje kule” koja se nalazila na juznom dijelu Starog grada ,na mjestu gdje Berek jednim dijelom ponovo ulazi u Sanu. Dakle ,otvara se mogucnost potpune obnove obale Sane sa zastitnim zidom i pratecim sadrzajima ,koji bi bili ujedno i svojevrsna atrakcija posjetiteljima .
Onakva Sana kakvu je poznajemo mirnu ,lijepu i zelenu,za neupucene moze postati prava nocna mora ,sto smo u proslosti dozivljavali svi mi koji smo rodjeni i odrasli uz nju.Sana zna biti “majka i maceha”,ali se moze umiriti.Nasi preci su to rjesavali na razne nacine.Rastrecenjem “vodene mase” prokopavanjem Bereka i izradom specijalnih hendeka,odnosno nasipa. Austougari su izgradjivali lijepo uredjene nasipe od klesanog kamena uz kojih su nastajala setalista ili populrani kejovi.

Prijedor je u proslosti slijedio takav mentalitet gradnje ,no na zalost nemarom i nebrigom gradskih vlasti nestao je jedan takav pristup rjesavanju uredjena obale Sane. Posljednja ratna zbivanja su mozda bila kulminacija davno zamisljenog “urbanistickog plana” da se Stari dio grada Prijedora naseljen iskljucivo Bosnjacima,bukvalno zbrise sa lice zemlje ,napravi jedan park ,eventualno setaliste i tu bi bio kraj mukama gradskih vlasti.Ne ulazeci u siru raspravu,dovoljno je reci da plan nije uspio.Naprotiv desilo se ono cemu se vlasti Prijedora nisu ni nadale.

U poslijeratnom periodu ne samo da su izgradjene nove kuce,nego je i obnovljena jedna od najstarijih dzamija u Bosanskoj krajini Gradska dzamija u Starom gradu,i to iskljucivo donatorskim sredstvima gradjana iz iseljenistva. No,process obnove stare jezgre grada Prijedora nije zavrsen.Pred nama su jos mnogi izazovi da se nasim sugradjinima koji zive u tom dijelu grada obezbjede sto bolji uvjeti za zivot.Jedan od veoma bitnih zadataka je pred nama.Izgradnja zastitnog zida uz obalu rijeke Sane u Starom gradu.


Izgradnja zastitnog zida ,kao i rjesavanje podzemnih voda Starog grada je nasa obaveza i zato smo krenuli sa ovim projektom.Asocijacija Prijedorcana sa sjedistem u Chicagu i nasi sugradjani u Prijedoru ,su i ovog puta slozni i imamo veliku podrsku u iseljenistvu.
Nema sumnje da cemo i ovaj projekat,kao i predhodne realizirati zajedno na obostrano zadovoljstvo. Volja i zelja nisu upitne. Ali ,prvo trebamo ispostovati administrativni dio priprema koje su upravo u toku.

 U nasim narednim javljanjima obavjestavati cemo vas o toku i nacinu pomoci ove znacajne humanitarne akcije .


mojprijedor.com

 

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.