Izdvajamo

Svaki trud se isplati. To je dokazala kozarčanka Arnela Balić, kćerka Edina i Mevlide Balić (rođ. Terzić).

Prije nego što je završila studije sociologije, političkih nauka i antropologije na univerzitetima u Frankfurt/Mainu (Njemačka) i Nikosiji (Kipar) sa najboljim ocijenama, kozarčanka Arnela Balić (sad Master, M.A.; bosanski: Magistar) je dobila ponudu da doktorira i radi kao znanstvenik na najjačem univerzitetu u njemačkoj pokrajini Niedersachsenu, koji se nalazi u gradu Göttingenu, gdje su studirali i doktorirali mnogo ugledni znanstvenici kao matematičar Carl Friedrich Gauß (poznat po Gaussovoj formuli) ili političari i bivši njemački kancelari Otto von Bismarck i Gerhard Schröder te njih mnogo više.

Na osnovu dosadašnjeg uspijeha Arnela Balić (M.A.) je počela prije pola godine sa svojih tad samo 25 godina da radi na profesuri za sociologiju i vjerska iztraživanja na univerzitetu u Göttingenu. Izvan toga trenutno piše svoju doktorsku disertaciju o migrantskim vjerskim zajednicima u Njemačkoj i Švicarskoj u saradnji sa univerzitetom u Luzernu (Švicarska).

Doktorandkinja Arnela Balić (M.A.) je rođena 10. Aprila 1992 godine. Prve dane svog mladog života je provela u logoru u Trnopolju. Kao i tad, Arnela je svoj cijeli život bila veliki borac i od mali nogu je bila zainteresovana za sticanje što više znanja i čitanje svi vrsta kniga i lektira. Po njenom mišljenu je svak sposoban da ostvari nešto veliko u životu, samo treba pratiti svoje snove i ciljeve.

Tako njenim stopama ide za njom i sestra Lejla (rođ. 1997) koja će uskoro diplomirati sociologiju i geografiju.

I ako živi, radi i stiče znanje u Njemačkoj, Arnela takođe ne zaboravlja svoj rodni Kozarac i Hrniće koje rado obiđe svake godine više puta.

"U ovoj novoj godini želim da moji pravi prijatelji ostanu kakvi jesu, te da ih steknem još puno više, to je nešto što teško nađeš a lako možeš da izgubiš. Prijatelji u kojima možemo potražiti najveću podršku. Znamo da će ostati uz nas nevažno kamo nas vodio naš lični put. Naravno i njima želim sve najbolje kao i sebi u ovoj novoj godini." Šerif Jaskić - Hifo