Izdvajamo

Par kilometara od Gornje Sanice u bajkovitoj šumi nalazi se ranč kozarčanina Muhameda-Hameda Kahrimanovića, a koji živi i radi u Austriji. On ovdje u Sanici uzgaja alpske ili crvene jelene.

Hamed priča kako se upustio u ovaj posao, prije deset godina. "Prvo sam mislio da nešto drugo ovdje napravim. Ovdje je trebalo da bude jezero za sportski ribolov. Konfiguracija zemljišta nije bila za to, a nisam uspio kupiti ovaj drugio dio zemljišta, tako da ova ideja nije mogla proći. Ja sam lovac i bio sam u Češkoj u lovu, gdje sam vidio neke stvari i htio sam prepisati kako to hoda tamo i onda sam kupio u Češkoj i Austriji jelene i počeo ovdje da radim. Poslije sam vidio da se to ne može prenijeti ovdje kao u Češkoj. Ipak Češka je u Evropskoj Uniji. Ovo ovdje je teže, ne može funkcionisati. Ni privatiziranje lovišta još neide onako kako to ide gore u EU. Međutim ja sam i dalje radio sa jelenima i evo prije tri godina prodao sam 40 jelena i sad nisam jedini u BiH, sad nas je dvojica. Sad imam 39 grla", kaže Hamed.

Prema riječima ovog strastvenog lovca "jelen je danas u Evropi kralj u lovu", a u BiH ga nema. "Šta mi lovimo ovdje? Fazane?! Lov na jelene to je nešto, ja sam mislio na to i ekonomski mislio sam da ću imati tržište dobro, a imati u lovištima jelena, znači imati kralja. Divota je imati ove jelene, hraniti ih i raditi pogotovo u ovoj božjoj blagodati gdje mi živimo"!
Ranč je veličine 74 duluma i sve je ograđeno i zaštićeno žicom sa strujom.

Jeli pogodno ovo područje za uzgoj jelena? "Ovo je Božiji dar. Ja sam dvije godine imao stoposto telivo, a što je vrlo rijetko za ovu divljač".
"Moji dalji planovi, ja sam se sada osamostalio u Austriji, privatnik sam sada i nemam puno vremena, osam mjeseci ne mogu doći ni jedan dan. Moja ideja je sada da neđem ovako jednog ljubitelja koji bi mene naslijedio, da ja njemu ovo prodam.
Imam radnika Safeta Selmana i njegovog sina Farisa. Safet je super vrijedan, pošten, iskren, pouzdan i bez njega nebi ovo funkcionisalo ovako kako sad funkcioniše. Ko god da bi kupio ovo ja mislim da bi Sajo bio tu", kaže Kahrimanović.

Safet Selman je radnik na ranču, on hrani jelene i brine o njima, takođe brine se za hranu, održava ogradu i druge poslove. Na pitanje jeli težak posao, Safet kaže "Ovdje sam šest godina bez dana odmora, teško jes ali možete zamisliti kako je i kolika je to ljubav prema ovim životinjama". Kako za hranu? "Uglavnom, ljeti je to svježa trava, a zimi sijeno, mada vole i kupine, orahe, lišće, trofu od cijeđenih jabuka... Ja i moj sin Faris čitavo ljeto kosimo sušimo travu isto kao za ostalu stoku".

Faris, Safetov sin je takođe šest godina ovdje i trudi se kao i otac da jelenima bude dobro ovdje na ranču. Jeleni ga vole više, nekima je dao i imena, Pujdo, Mima, Pajdo i zove ih po imenima, prilično su pitomi, jedu mu iz ruke. Na početku nisam znao ništa o jelenima, učio sam puno iz knjiga, a više sa interneta i sad nakon šest godina druženja sa jelenima, znam kako da se brinem o njima. Sve sam postigao uz veliku ljubav prema ovim divnim životinjama. Volim životinje i ništa mi nije teško" priča mi Faris.

Jedan od najvećih problema Hamed navodi pse lutalice koji su mu rastrgli pet jelena. Prvih par godina imao je problem sa vukovima i medvjedom. Zadnjih godina nema više tih problema.

Hamdija Kahrimanović, Muhamedov rođak, ovdje je prvi put i njegovi utisci, "Ovo stvarno valja vidjeti samo ovaj kompleks zemlje koliki je, kako je ovo u prirodnom ambijentu odrađeno i ovo stado. Ko je ljubitelj prirode, životinjskog svijeta, a jedan od ti sam i ja, ovo je mene inpresioniralo. Ovo je čudo prirode da se to ovdje u ovom okruženju nalazi, a pogotovo Muhamed koji je zaljubljenik u ovaj životinjski svijet, inače strastveni lovac i koji je uspio to da zaokruži".

Hamed je na svom ranču iskopao jedno jezero, ribnjak i ovdje uzgaja Kalifornijsku pastrmku. Ovdje teče čista planinska voda idealna za uzgoj pastrmke. Ova riba je više za domaćina Hameda i Safeta koji ovdje radi.
Hamdija Kahrimanović komentariše, "To je za čudo Božje koliki su to komadi. Priča ovaj čovjek što ovdje radi, po tri četiri kile u jednoj pastrmci. Ovdje doći ljeti boraviti uživati, ko voli prirodu, ovaj životinjski svijet. Ovo je čudo prirode, ambijent , okolina, područje bogato sa divljači, ma milina" kaže Hamdija.

Nijaz-Caja Huremović

 

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.