Izdvajamo

Odbornik DF u Skupštini grada Prijedora, Mirsad Duratović tvrdi da čovjek koji je zaposlen kao vozač u stranci DNS, dobija platu iz budžeta grada Prijedora.

Naime, ove tvrdnje Duratović je iznio danas tokom rasprave u Skupštini, a prije glasanja o usvajanju izvještaja o budžetu za prošlu godinu.

On je upitao načelnicu Odjeljenja za finansije Biljanu Malbašić koja stavka u budžetu se odnosi na finansiranje voznog parka.

– Postavio sam odborničko pitanje na posljednjoj sjednici o tome koliko gradska uprava ima vozila i vozača. Dobio sam odgovor da ima 13 vozila i tri vozača. Ustvari imamo 12 vozila i dva vozača, jer je jedan vozač dat DNS, a plata mu je odavde (iz budžeta grada) – rekao je Duratović na sjednici.

On kaže da je te informacije dobio od zaposlenih u gradskoj upravi, odnosno da čovjek kojeg su imenom i prezimenom naveli kao vozača iz gradske uprave ne radi tu, već u stranci DNS.

Dodao je da je i jedno vozilo gradske uprave dato na korištenje Rudarskom fakultetu te da za to nema zakonskog osnova.

Naveo je i da ima informacije da jedan vozač gradske uprave službeno vozilo vozi svojoj kući nakon završetka radnog vremena.

– Tehnički pregled vozila obavlja se u Banjaluci. Pitam zašto u Banjaluci? Pitao sam da li “Autotransport” ima uslove da obavlja tehnički pregled vozila, rekli ste da nema – rekao je Duratović.

Naveo je da je grad Prijedor prijedorskom Merhametu isplatio 1.500 KM dok je Skupština usvojila odluku da to bude 10.000 KM.

Sa druge strane, tvrdi Duratović, grad Prijedor je davao novac Merhametu iz Kozarske Dubice te jednom smučarskom Klubu iz Banjaluke.

– Za Dobrovoljna vatrogasna društva je planirano 20.000 KM, a utrošeno je 18.000 KM. Zašto tu siću što je ostala niste prebacili Dobrovoljnom vatrogasnom društvu iz Kozarca? Održavanje fontana je sa 45.000 KM povećano na 48.600 KM – rekao je Duratović tokom iznošenja svojih primjedbi na budžetksu potrošnju iz prošle godine.

Šef Kluba odbornika SNSD, Dalibor Pavlović ukazao je na veliko umanjenje prihoda od poreza na nepokretnosti.

– Imamo pad prihoda od poreza na nepokretnosti od 35 odsto, zanima me da li je grad Prijedor uradio nešto povodom toga i obavio razgovore sa Poreskom upravom? – upitao je Pavlović.

Dodao je da je prikazano da je utrošen sav novac za školu u Rasavcima iz budžeta, ali da takođe ima stavka koja pokazuje da je nešto i ostalo novca.

Istakao je da u prošloj godini nije usvojen ni program o utrošku koncesionih naknada.

Odbornik DNS, Brane Radanović rekao je da je iznos poreza na nepokretnosti 0,18 odsto visok te da će se odbornici ove partije zalagati da on bude manji.

Na ovu izjavu Radanovića, repliku je imao Pavlović.

– Iznos od 0,18 za porez na nepokretnosti je prijedlog vašeg bivšeg gradonačelnika i mi smo to tada prihvatili jer je to bila srednja vrijednost, niti je bilo previsoka niti mala. A što vi tada, kada smo to usvajali, niste tražili manje? Niste smjeli – zaključio je Pavlović.

Šef odborničkog Kluba PDP Dalibor Grabež upitao je zašto su manje određene naknade kao što su naknade za uređenje građevinskog zemljišta i za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta.

– Pored svih priča da je Prijedor dobar za investicije, ovo je pokazatelj da Prijedor nema investicija. Subvencije za Toplanu iznose milion maraka. Pitam kada će Toplana postati samoodrživa? Zašto nije rekonstruisana stočna pijaca u Omarskoj za koju je podignut kredit od 150.000 KM – upitao je Grabež.

Načelnica Odjeljenja za finansije, Biljana Malbašić na veliki broj ovih odborničkih pitanja nije mogla konkretno odgovoriti.

Izjavila je da nije poznat uzrok pada naplate poreza za nepokretnosti.

– To su porezi koji idu gradu Prijedoru, ali ubire ih Poreska uprava. Imamo najave da će to raditi grad. Mi smo izdvojili novac za izradu adresnog registra pa se nadamo da ćemo tako doći do onih koji ne plaćaju poreze – kazala je ona.

Potvrdila je da je tačno da nije donesen program utroška koncesionih nakanada te da se trude da bude donesen ove godine.

Gradonačelnik Milenko Đaković je takođe komentarisao naplatu poreza na nepokretnosti te rekao da se veliki broj koverata sa rješenjima o naplati poreza vrati u Poresku upravu jer poštari ne mogu da pronađu vlasnike u njihovim kućama.

Đaković je istakao da Skupština želi da uzme ulogu gradonačelnika, ali posebno se obratio odborniku Duratoviću.

– Duratoviću ne možete gradonačelniku uzeti zakonske nadležnosti, vaši pokušaji neće ići – rekao je Đaković.

Istakao je da je budžet bio u suficitu. Naveo je da stočna pijaca u Omarskoj nije izgrađena zbog imovinski problema, te da se čeka odluka skupštine RŽR “Ljubija” na čijem zemljištu treba da bude pijaca.

Navode Duratovića da stranački vozač DNS prima platu iz kase grada, Đaković nije komentarisao za skupštinskom govornicom.

srpskainfo.com

Samo oni koji se plaše da zauzmu neki stav u životu, prihvataju na sebe ulogu dobre duše. Uvijek je neuporedivo lakše vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego smoći hrabrost i upustiti se u borbu sa jačim od sebe; uvijek možemo reči da nas bačeni kamen nije pogodio, a onda tek noću, u samoći, oplakivati, svoj kukavičluk... Trgni se čovječe.